Mi az IPV6 (Internet Protocol Version 6)?

A 2012 júniusában bevezetett IPv6 fontos előrelépést jelentett az internetes technológiában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az IPv6, és megvitatjuk céljait, előnyeit, valamint azt, hogy miért jelent előrelépést elődjéhez, az IPv4-hez képest.

Mi az IPv6?

Annak ellenére, hogy már több mint egy évtizede létezik, az IPv6, azaz az Internet Protocol 6-os verziója az Internet Protocol (IP) legújabb változata, amely a hálózati eszközökhöz címeket rendel, és az internetes forgalmat irányítja. Ha az internetet egy hatalmas digitális városnak tekintjük, akkor az IP-címek az egyes házak egyedi postai címeihez hasonlítanak. Az IPv6 elődjénél kiterjedtebb, szervezettebb és hatékonyabb címzési rendszert kínál.

Az IPv6 szükségessége

Az IPv6 szükségességének megértéséhez elengedhetetlen, hogy megértsük elődje, az IPv4 korlátait. Az 1980-as évek elején, jóval az internet nyilvános megnyitása előtt bevezetett IPv4 32 bites címzési rendszert használ, amely körülbelül 4,3 milliárd egyedi címet tesz lehetővé. Bár ez a szám hatalmasnak tűnhet, az internet robbanásszerű terjedése és az eszközök számának gyors növekedése miatt már majdnem kimerítettük az összes rendelkezésre álló IPv4-címet. Ha belegondolunk, hogy manapság rengeteg okostelefon, okosotthon-eszköz, számítógép és IoT (Internet of Things) kütyü van forgalomban, a világnak sokkal több IP-címre van szüksége, mint amennyit az IPv4 képes biztosítani.

Az IPv6 előnyei

Az IPv6 számos előnyt kínál elődjéhez képest. Ezek közé tartoznak:

Hatalmas címtartomány

Az IPv6 legfőbb előnye az elképzelhetetlenül hatalmas címtartománya. Mivel az IPV4 32 bites címzési rendszere helyett 128 bites címzési rendszert használ, elméletileg mintegy 340 undecillion címet kínál. Ez a 39 számjegyű szám biztosítja, hogy az internet több mint jól felszerelt legyen a jövőbeli digitális terjeszkedéshez.

Egyszerűsített csomagcímek

A csomagfejlécek az adatcsomagok elejéhez hozzáadott adatbitek, amelyek a csomag forrásáról, célállomásáról és egyéb releváns metaadatokról tartalmaznak információkat. Ezek az információk segítenek a hálózati eszközöknek a csomag feldolgozásában és helyes útvonalválasztásában. Az IPv4-gyel ellentétben, amely változó hosszúságú fejléccel rendelkezik, az IPv6 fix hosszúságú fejléccel rendelkezik, ami egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a csomagok feldolgozását az útválasztók számára.

Javított biztonság

Az IPv6-ot a biztonság szem előtt tartásával tervezték. Az IPv6-hoz kötelező az IPsec, az IP-kommunikáció védelmére szolgáló csomag. Bár az IPsec az IPv4-hez is elérhető, a megvalósítása nem olyan egyszerű és nem olyan általánosan használt, mint az IPv6 esetében.

Állapot nélküli automatikus címkonfiguráció

Az IPv6 esetében az eszközök automatikusan generálhatják IP-címüket anélkül, hogy központi szerverre lenne szükségük (mint az IPv4-ben a DHCP). Ez a funkció javítja a hálózati beállítások hatékonyságát.

Továbbfejlesztett mobilitási funkciók

A mobil IPv6, a protokoll továbbfejlesztése megkönnyíti a csomópontok számára a hálózatok közötti mozgást anélkül, hogy elveszítenék meglévő kapcsolataikat. Ez megkönnyíti a mobil eszközök számára, hogy helyről helyre való mozgás közben is kapcsolatban maradjanak.

Különbségek az IPv4-hez képest

Bár már említettünk néhány előnyt, van néhány jelentős különbség az IPv6 és az IPv4 között.

Nincs szükség NAT-ra (hálózati címfordításra)

A NAT, azaz a hálózati címfordítás egy olyan hálózati módszer, amely megváltoztatja az IP-címeket a csomagok fejlécében, amikor azok áthaladnak az útválasztón. Az IPv4-címek hiányának kezelésére fejlesztették ki, lehetővé téve, hogy egy magánhálózatban több eszköz egy nyilvános IP-címen osztozzon az internet elérésekor. Az IPv6 kolosszális címtartományával az eszközök egyedi globális címmel rendelkezhetnek, így nincs szükség NAT-ra. Ez egyszerűsíti az útválasztást és a peer-to-peer alkalmazásokat.

Jobb szolgáltatásminőség (QoS)

Az IPv6 jobb mechanizmust kínál, az úgynevezett “Flow Label” mezőt, a valós idejű szolgáltatások csomagjainak azonosítására és kezelésére. Ez segíti a szolgáltatásminőség (QoS) biztosítását a valós idejű szolgáltatások, például a videokonferenciák vagy a Voice over IP (VoIP) számára, mivel biztosítja, hogy egy adott adatáramláson belül a csomagok következetes és kiszámítható kezelésben részesüljenek a hálózaton belül.

Multicast

Az IPv4 broadcast jellegétől eltérően az IPv6 a multicast funkciót használja az adatok több célállomásra történő továbbítására, csökkentve ezzel a hálózatok terhelését. A többszörös küldés olyan hálózati technika, amely során egyetlen adatcsomagot egy forrásból egyszerre több célállomásra küldenek. Az IPv4 által használt műsorszórás során az adatokat egy forrásból küldik az összes lehetséges célállomásra.

A jövőbiztosítás

Az IPv6 fejléceit úgy tervezték, hogy a jövőbeni igényeknek megfelelően bővíthetők legyenek a protokoll átalakítása nélkül. Ez a módosíthatóság, frissíthetőség és bővíthetőség az oka annak, hogy annak ellenére, hogy már több mint egy évtizede használják, nem volt szükség új protokoll kifejlesztésére.

Összegzés

Az IPv4-ről az IPv6-ra való átállás elengedhetetlen ahhoz, hogy az internet zökkenőmentesen bővülhessen, és a jövőben az emberek által használt összes eszközt befogadja. Ennek eredményeképpen az internet hatékonyabbá, biztonságosabbá és jövőállóbbá válik. Az IPv4-hez képest számos előnyével és javulásával az IPv6 kétségtelenül az internetprotokollok jövője, és a digitális technológiára támaszkodó webhelytulajdonosok és vállalkozások számára az IPv6 bevezetése erősen ajánlott.