Mi az a cPanel?

A cPanel kifejezés ismerete elengedhetetlenül fontos egy webtárhely megvásárlása előtt. Hogy mi is ez pontosan, miként működik, egyáltalán miért ragaszkodjunk hozzá egy tárhely esetében? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre válaszoltunk.

A cPanel leegyszerűsíti az életünket

Ha röviden szeretnénk definiálni a cPanel-t, akkor egy olyan grafikus felületként tudnánk leírni, ami segít egy leendő, illetve már meglévő weboldal tulajdonosának vagy üzemeltetőjének abban, hogy a webtárhely kezelése a lehető legegyszerűbb legyen.

Gyakorlatilag egy olyan átlátható és rengeteg lehetőséggel kecsegtető vezérlőről van szó, aminek köszönhetően még egy közönséges böngészőn keresztül is teljes adminisztrációs és beállítási lehetőséget adnak a kezünkbe a webtárhely, illetve a kapcsolódó weboldalak tekintetében.

Nagy előnye, hogy rendkívül felhasználóbarát, így nemcsak a haladóknak jelent óriási segítséget, hanem azok számára is ideális, akik most ismerkednének a weboldalkészítés és a webtárhely-kezelés világával.

A cPanel jól alkalmazható komplikáltabb megoldásokhoz, miközben egyszerűen kezelhetők vele a weboldalhoz kapcsolódó fájlok, az e-mailek, a domainek, de a MySQL adatbázisok egyszerű létrehozása mellett valóban felsorolhatatlanul sok lehetőséggel és funkcióval kecsegtet.

Óriási segítség az olyan webes alkalmazások telepítésében, mint amilyen például a WordPress keretrendszer, a Joomla!, az SMF vagy éppen a Drupal, így gyakorlatilag minden azonnal a rendelkezésünkre áll majd ahhoz, hogy weboldalt készítsünk tárhelyünkre, illetve elvégezzük a legalapvetőbb beállításokat.

Miért olyan népszerű a cPanel?

Amennyiben a fentiek nem lettek volna elég meggyőző sajátosságok, lássunk néhány olyan előnyös tulajdonságot, amelyek miatt a Cpanel népszerűsége egyre nagyobb.

Gyorsaság

Nagyon fontos, hogy a cPanel használatával alaposan fel lehet gyorsítani bizonyos folyamatokat. Nemcsak maga a felület gyors, hanem funkciói jóvoltából a webtárhely és az oldal kezelésének a sebessége egyaránt, márpedig mint tudjuk: az idő pénz!

Rengeteg hasznos funkció

Bár fentebb is kiemeltük, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a cPanel mennyire sok hasznos funkciót vonultat fel. Nem elég, hogy ma már egy általános szabvánnyá vált, gyakorlatilag valóban nincs olyan feladat, amit ne tudnánk megoldani vele.

Legyen szó a webhely kezeléséről, a fájlok eléréséről, a MySQL adatbázisokról, a domainek kezeléséről, a szerveres gyorsítótárazás beállításáról vagy a PHP kalibrálásáról, segítségével minden könnyedén kivitelezhető.

Egyszerű kezelhetőség

Nem elég, hogy nagyon gyors és funkciókban gazdag, a cPanel használata valóban nagyon egyszerű. Egy grafikus felületről van szó, ami átlátható, gyorsan tanulható, így nincs szükség hozzá programozói tudásra sem ahhoz, hogy minden lehetőségét ki tudjuk aknázni.

Az egyszerűséget tovább növeli, hogy valamennyi népszerű webes alkalmazás könnyedén telepíthető róla, így néhány kattintás és ott lehet a tárhelyünkön például a népszerű WordPress alap, amivel rögtön nekiállhatunk a saját weboldal elkészítésének is.

Biztonságos kialakítás

Oldalakon keresztül lehetne méltatni a cPanel előnyeit, azonban a megbízhatóságot és a biztonságot még mindenképpen ki kell emelni, hiszen nemcsak a biztonsági mentések készítését teszi lehetővé, hanem a rosszindulatú támadásokkal szembeni védelmet is garantálja.