Mennyibe kerül a cPanel használata?

A cPanel egy felhasználóbarát és egyszerű kezelést biztosító grafikus felület, ami alaposan megkönnyíti a tulajdonosok számára saját webtárhelyük beállítását, illetve leendő weboldaluk hátterének kiszolgálását.

Hogy mennyibe kerül a cPanel, ami nélkül ma már sokan el sem tudnák képzelni az életüket? Tudni kell, hogy a kérdéses kezelőfelület nem kerül extra összegbe, rendszerint a webtárhely szolgáltatás mellé kapjuk, így ha azt kifizettük, akkor azonnal elérhetjük majd a kérdéses felületet.

Szolgáltatótól függ, hogy mindez mennyibe kerül, és mivel nem lehet általános árakat meghatározni, ezért az alábbiakban inkább azt vizsgáltuk meg, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a cPanel árakat befolyásolni tudják.

Az ügyfél igényei

Hogy mennyibe kerül majd a cPanel használata, azt a leginkább az ügyféligények határozzák meg. Mint fentebb említettük, a cPanel a webtárhely tartozéka, így értékét önmagában nem lehet meghatározni, azaz ugyanannyiba kerül egy 1GB-os és egy 5GB-os tárhely esetében is.

Emiatt ehhez igazodva beszélhetünk árakról a cPanel kapcsán, amit mindig meghatároz, hogy pontosan mit is szeretne az ügyfél. Egészen más tárhelyre van szükség ugyanis egy portfólió oldal elkészítéséhez, mint egy webáruházhoz, de óriási különbségek vannak a magánszemélyek és a céges ügyfelek igényei között is.

Az ügyfél igényeinek felmérése tehát nagyon fontos a megfelelő webtárhely kiválasztásakor. Valakinek például óriási szüksége van arra, hogy több domain nevet is kezelni tudjon ugyanazzal a tárhellyel, megint másnak pedig inkább az email fiókok száma vagy éppen az adatbázis mennyisége a fontos.

Ezek nagymértékben befolyásolják a leendő webtárhely, így a cPanel árát is, hiszen minden extra erőforrás és minden extra igény növelheti a végösszeget.

A webtárhely tulajdonságai

Az ügyféligények mellett a webtárhely tulajdonságai is jelentős mértékben befolyásolják a cPanel árát. Konkrét összegekről itt sem lehetne beszélni, hiszen ahány szolgáltató, nagyjából annyiféle konstrukció közül válogathatunk, azonban a webtárhelyek legalapvetőbb tulajdonságai minden esetben meghatározzák a fizetendő végösszeget.

Az első és legfontosabb a méret. Akár osztott webtárhelyről van szó, akár dedikáltról, az árazás tekintetében jelentős különbség lehet például egy 3GB-os és egy 10GB-os webtárhely között.

A kapacitásra márpedig lényeges odafigyelni, hiszen ez alapjaiban meghatározza, hogy milyen sok adatot másolhatunk majd fel a tárhelyre, ami érintheti a weboldal tartalmát és a levelezést egyaránt.

Apropó levelezés, a webtárhely tulajdonságai közül az is meghatározza a végleges árat, hogy hány darab e-mail fiókot tud kezelni a kiválasztott csomag, illetve mekkora adatforgalmat szolgál ki.

A megfelelő webtárhely kiválasztásakor ezért kell kiemelkedő figyelmet fordítani arra, hogy az adott szolgáltató milyen lehetőségeket ad a kezünkbe, lévén az ingyenes SSL, a spam- és vírusszűrő vagy az automatikus biztonsági mentés ma már nagyon fontosak ahhoz, hogy webtárhelyünk megfelelően üzemelhessen.