Mi az a osztott tárhely és hogyan működik?

A hosting szolgáltatásoknak alapvetően két nagyobb csoportját tudjuk elkülöníteni egymástól, így beszélhetünk dedikált vagy megosztott típusokról. Hogy mi a különbség a kettő között, egyáltalán mit nevezünk megosztott hosting-nak? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre válaszolunk!

A megosztott hosting több weboldalt is képes kiszolgálni

A hagyományos, vagy más néven dedikált webtárhely szolgáltatásokhoz viszonyítva a megosztott hosting kapcsán több különbséget is fel lehetne sorolni, hiszen ezek között nemcsak a teljesítmény, hanem az árcédula tekintetében egyaránt jelentős eltéréseket találhatunk.

A megosztott hosting egyik legnagyobb előnye és sajátossága, hogy egyetlen szerver képes egyszerre akár több száz, körülmények függvényében akár több ezer weboldal kiszolgálására is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mennyiséget minden esetben befolyásolják a körülmények.

Amennyiben ugyanis egy megosztott tárhelyről beszélünk, akkor a honlapok tulajdonosainak nemcsak a lemezterületen kell megosztozniuk, hanem a memórián és a processzorhasználaton, vagyis a konkrét erőforrásokon is.

Ez mindaddig működőképes megoldás, amíg nincs a tárhelyen egy kimagaslóan erőforrás-igényes oldal, ami hátrányosan érintheti a többit, így kisebb céges- vagy portfólió oldalaknak jó alternatíva lehet, de például egy nagyobb webáruház esetén már kevésbé.

A leginkább költséghatékony megoldás, de nem minden esetben

A megosztott tárhelyeknek az elhangzottakon felül rengeteg előnyük ismert még. Ilyen például, hogy a szerverek karbantartása többnyire automatikus, így a weboldal üzemeltetőjének nem kell emiatt aggódnia, illetve külön foglalkoznia ezzel a gyakran költséges kellemetlenséggel.

Ezen felül a megosztott hosting jelenleg a legolcsóbb megoldás arra az esetre, ha szeretnénk költséghatékony formában publikálni a weboldalunkat. Ebből kifolyólag természetesen megvannak azok a sztenderdek, amikor ez a megoldás ideális alternatívát képvisel.

Tény és való ugyanis, hogy a megosztott tárhely nem minden esetben jó alternatíva, már egy középvállalkozás számára sem a legszerencsésebb például, ha ilyen közegben tárolják weboldalukat, a nagyobb cégeknek pedig egyenesen ellenjavallott ez a megoldás.

A kisebb forgalmú weboldaloknál, induló kisvállalkozásoknál, kampányoldalaknál, vagy éppen időszakosan üzemeltetett honlapoknál azonban egy kitűnő alternatíva lehet a megosztott hosting.

Milyen hátulütői vannak a megosztott hosting-nak?

Hogy milyen hátulütői vannak még a megosztott hosting-nak azon túl, hogy a weboldalaknak osztozniuk kell a szerver erőforrásain, és emiatt előfordulhatnak kisebb-nagyobb lassulások, hovatovább a portálok felépítését tekintve is szükség lehet korlátozásokra?

Miközben ezek csak inkább egyfajta kompromisszumok, a megosztott webtárhelyeknek vannak azért hátulütői, hiszen a lassabb betöltési idő bizonyára nem nagy probléma azoknak, akik ilyen megoldást választanak, a biztonsági kockázattal azonban érdemes tisztában lenni.

A megosztott hosting legnagyobb negatívuma ugyanis, hogy miután gyakran több száz vagy több ezer weboldal van egy szerveren, ezért elegendő lehet, ha egy hacker csak az egyik oldalt feltöri, utána már könnyedén hozzáférhet az ott tárolt többi honlaphoz is.

A tárhelyszolgáltatók egyre kimagaslóbb, mi több folyamatosan fejlesztett biztonsági rendszereinek hála természetesen erre nagyon csekély a tényleges esély, azonban fontos tisztában lennünk a lehetőségével, mielőtt ilyen hosting szolgáltatást választunk.