Mi az a MySQL?

A MySQL az Oracle globális rendszere, amelyet adatbázisok kezelésére használnak. A relációs algebrán alapul, és elsősorban a webszolgáltatások adatainak tárolására használják. A MySQL-t használó jól ismert CMS-ek közé tartozik a WordPress és a TYPO3.

A MySQL meghatározása

A MySQL, ahogy a neve is mutatja, egy SQL-alapú adatbázis-kezelő rendszer vagy DBMS. A nyílt forráskódú szoftvert jelenleg az Oracle, a Java programozási nyelvet is kifejlesztő vállalat tartja karban.

A MySQL képes az adatok táblázatokban történő tárolására, kezelésére és megjelenítésére. Kliens-szerver rendszerként működik. Míg az adatbázis szerverként működik, amelyen minden lényeges információ tárolódik, addig a szoftver kliensnek tekinthető. A szoftver segítségével a relációs adatbázis felhasználói különböző lekérdezéseket fogalmazhatnak meg az SQL lekérdezési nyelven, és küldhetik el azokat az adatbázis-rendszernek. Ezeket aztán a MySQL feldolgozza, ezért az adathozzáférés is fontos eleme a MySQL-nek.

A MySQL-t nagyfokú platformfüggetlenség jellemzi. A MySQL több mint 20 különböző platformon használható, beleértve a népszerű Windows, macOS és Linux operációs rendszereket is. Ráadásul a MySQL telepítése szuper egyszerű.

A MySQL rövid története

A MySQL-t 1994-ben fejlesztette ki a svéd MySQL AB cég, és egy évvel később jelent meg. Az adatbázis-rendszer neve az alapító lányának keresztnevéből (My) és az adatbázis-rendszer központi nyelvéből (SQL) tevődik össze. Az adatbázis-rendszer programozása a C és a C++ programozási nyelveken történik. A MySQL jelenlegi, 8-as verziója 2018 óta érhető el.

A MySQL AB vállalatot 2008-ban vásárolta meg a Sun Microsystems. A Sun Microsystemset viszont két évvel később az Oracle vásárolta fel. A MySQL-t a mai napig az Oracle tartja karban és fejleszti tovább. Nem sokkal a felvásárlás előtt a MySQL alapítójának, Michael Wideniusnak a vezetésével létrejött a MariaDB, a MySQL spin-offja. Az alapító a nevet ezúttal kisebbik lánya, Maria nevére alapozta.

Amióta azonban a MySQL-t felvásárolta az Oracle, az adatbázis-rendszert egyre több kritika éri. Ez főként az adatbázis-rendszer ingyenes és fizetős változata közötti folyamatos változtatásoknak köszönhető. Emiatt a MariaDB és a MySQL állandó versenyben állnak egymással.

Hogyan működik a MySQL?

Az adatbázisokat arra használják, hogy a valós életben előforduló adathalmazokat ellentmondásmentesen, logikailag koherens és konzisztens módon ábrázolják. A MySQL adatbázis-kezelő rendszer az úgynevezett relációs algebrán alapul. Itt az adatrekordok táblázatos formában vannak ábrázolva és egymással összekapcsolva. Ennek előnye, hogy kisebb adathalmazok használatával elkerülhető a redundancia. A duplikációk kezelése is egyszerűsödik.

Az adatok közötti kapcsolatok SQL segítségével lekérdezhetők. Az adatok kiválasztására és kiértékelésére, illetve új táblázatokba való bevitelére számos különböző parancs áll rendelkezésre.

A MySQL alkalmazási területei

A MySQL az úgynevezett LAMP stack szerves része. Ez a webes szolgáltatásokhoz használt technológiák, például a Linux, az Apache, a MySQL és a PHP együttesét írja le. Az adatbázis-rendszert elsősorban a webszolgáltatások adatainak relációs táblákban történő tárolására használják. Minden egyes adatrekordhoz külön táblázatot hoznak létre. A lekérdezések ezután a relációs algebra és az SQL lekérdezési nyelv segítségével fogalmazhatók meg, lehetővé téve több tábla adatrekordjainak egymással való összekapcsolását.

A MySQL-t néhány nagyvállalat, például a YouTube, a Facebook és a Twitter is használja. Számos tartalomkezelő rendszer, például a WordPress vagy a TYPO3 pedig a MySQL-re épül, és annak adatbázis-kezelő rendszerét használja.