Mi az a MariaDB?

MariaDB egy nyílt forrású relációs adatbázis-kezelő rendszer, amely az SQL adatbázisokhoz kínál alternatívát. A MariaDB-t az eredeti MySQL alkalmazásból hozták létre, miután az Oracle megvásárolta a MySQL fejlesztőit.

A MariaDB nyílt forráskódú projekt, amelyet a közösség és az üzleti szereplők egyaránt támogatnak. Az adatbázis-kezelő rendszer nyílt forráskódú, tehát bárki szabadon felhasználhatja, módosíthatja és terjesztheti a kódját. Az adatbázis-kezelő rendszer könnyen telepíthető, és támogatja a legtöbb szabványos SQL parancsot és a legtöbb adatbázis-alkalmazást.

A MariaDB fő célja az, hogy egy olyan adatbázis-kezelő rendszert biztosítson, amely könnyen telepíthető, használható és skálázható, miközben javítja a teljesítményt és a biztonságot. Az adatbázis-kezelő rendszer az ACID (atómi, konzisztens, elszigetelt és tartózkodó) elveknek megfelelően működik, ami azt jelenti, hogy biztosítja az adatok konzisztenciáját és az adatok állandóságát.

A MariaDB több platformon is elérhető, többek között Linux, Windows és macOS rendszereken is használható. Az adatbázis-kezelő rendszer számos funkcióval rendelkezik, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

  • Skálázhatóság: A MariaDB egyszerűen skálázható, ami azt jelenti, hogy nagyobb adatbázisokkal is megbirkózik, és nagyobb terhelést is elbír.
  • Biztonság: Az adatbázis-kezelő rendszer számos biztonsági funkcióval rendelkezik, például a titkosítással, amely lehetővé teszi az adatok védelmét a külső támadásokkal szemben.
  • Teljesítmény: A MariaDB gyors és hatékony működést kínál, ami lehetővé teszi a nagyobb adatmennyiségek hatékony kezelését és feldolgozását.
  • Rugalmasság: Az adatbázis-kezelő rendszer rugalmas és könnyen testreszabható, így az egyedi igényekhez is alkalmazkodni tud.