Mi az a PostgreSQL?

A PostgreSQL egy nyílt forráskódú, objektum-relációs adatbázis-kezelő rendszer (ORDBMS). Az ORDBMS-ek a relációs adatbázis-kezelő rendszerek (RDBMS) egy fajtáját képviselik, de tovább mennek az RDBMS-eken, azzal, hogy támogatják az objektum-orientált programozás néhány elvét. A PostgreSQL rendkívül népszerű az adatbázis-tervezők, fejlesztők és adminisztrátorok körében, mivel rendelkezik számos olyan funkcióval, mint például a tárolt eljárások, triggerek, külső adattárak támogatása és az SQL-kompatibilitás.

Története

A PostgreSQL története 1985-re nyúlik vissza, amikor a University of California, Berkeley-n a POSTGRES projekt indult el, amelynek célja egy új, objektum-relációs adatbázis-kezelő rendszer (ORDBMS) fejlesztése volt. A POSTGRES projektet Michael Stonebraker vezette, aki korábban dolgozott az Ingres adatbázis-kezelő rendszeren.

Az 1990-es évek elején a POSTGRES projekt lezárult, és a rendszer elérhetővé vált a nyilvánosság számára. Azt követően a rendszert más fejlesztők folytatták, és új funkciókkal bővítették. 1996-ban a rendszer elkezdte először használni a PostgreSQL nevet.

Az elmúlt években a PostgreSQL népszerűsége jelentősen megnőtt, és ma már számos nagyvállalat, beleértve a Apple-t, a Red Hat-ot és a Yahoo-t, használja az adatbázis-kezelő rendszerét. A PostgreSQL népszerűségét a rendszer magas teljesítménye, a kiváló skálázhatóság, a több adatbázis támogatása, valamint a széles körű adattípus-támogatás teszi lehetővé.

A PostgreSQL nyílt forráskódú természete lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy szabadon hozzáférjenek a rendszer forráskódjához, és módosíthassák azt a saját igényeik szerint. A rendszer támogatja az SQL nyelvet, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az adatbázisukat az SQL használatával kezeljék.

A PostgreSQL alkalmazási területei

A PostgreSQL alkalmazási területei széles skálán mozognak, beleértve a webes alkalmazásokat, az üzleti alkalmazásokat, a geoinformatikai adatbázisokat, a kormányzati rendszereket, a vállalati adatbázisokat és még sok mást. A rendszer népszerűségét a magas teljesítmény, a kiváló skálázhatóság és a széles körű adattípus-támogatás teszi lehetővé, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy alkalmazzák a rendszert különböző adatbázis-kezelési feladatokhoz. A PostgreSQL nyílt forráskódú természete lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy szabadon hozzáférjenek a rendszer forráskódjához, és módosíthassák azt a saját igényeik szerint. Az adatbázis-kezelő rendszer támogatja az SQL nyelvet, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy az adatbázisukat az SQL használatával kezeljék.