Menedzselt vagy nem menedzselt tárhely, melyik a megfelelő az Ön számára?

Ha keresett már webtárhely megoldást, akkor kétségtelenül látott már néhány csomagot, amelyet menedzselt tárhelyként írnak le. Ha nem tudja, mi az a menedzselt tárhely, miben különbözik a nem menedzselt tárhelytől, és hogy ez a megfelelő választás-e az Ön számára, ez a bejegyzés remélhetőleg választ ad Önnek.

A különbség a menedzselt és a nem menedzselt tárhely között

A webtárhely az Ön weboldalának szoftverét és tartalmát egy webszerverre telepíti, hogy az interneten keresztül megtalálható és elérhető legyen. A webszerverek az Ön (webtárhelyéhez)(/hosting/cpanel) tartoznak, és egy adatközpontban vannak elhelyezve. A weboldal vagy az alkalmazások online tartása tehát a tárhelyszolgáltató és a weboldal tulajdonosa közötti közös vállalkozás. A tárhelyszolgáltató gondoskodik a fizikai hardverről és az infrastruktúráról, a weboldal tulajdonosa pedig a weboldal szoftveréről és tartalmáról.

Létezik azonban egy középút, amelyet vagy a tárhelyszolgáltató, vagy a webhely tulajdonosa vállalhat. Ide tartoznak az olyan tevékenységek, mint a biztonsági mentések készítése, a szerver teljesítményének felügyelete és optimalizálása, a szerver operációs rendszerének telepítése és frissítése, valamint a szerver biztonsági szoftverének beállítása és karbantartása, például tűzfalak, rosszindulatú programok és behatolásjelzők.

A menedzselt tárhelyszolgáltatás az, amikor ezeket a dolgokat a webtárhely végzi. A nem felügyelt tárhely az, amikor ezeket az ügyfél végzi.

Meg kell azonban érteni, hogy nem minden menedzselt szolgáltatás egyforma. A webtárhelyek különböző menedzselt tárhelymegoldásokat kínálhatnak egymásnak, és különböző típusú tárhelyekhez különböző menedzselt szolgáltatásokat nyújthatnak. Ugyanakkor e menedzselt szolgáltatások némelyike benne van a csomag alapárában, míg mások kiegészítő szolgáltatásként vásárolhatók meg. Egyes vállalkozások még azt is választják, hogy a tárhelyszolgáltatóikkal együttműködve olyan testre szabott menedzselt szolgáltatásokat alakítanak ki, amelyek az egyedi igényeikre vannak szabva.

Mikor válasszon nem menedzselt tárhelyet

A nem menedzselt tárhely választása olcsóbb lehet, mint a menedzselt tárhely, de a legnagyobb vonzereje a vállalkozások számára az, hogy sokkal nagyobb kontrollt biztosít számukra a tárhelyük felett. A gépek üzemeltetésén kívül minden másért ők vállalják a felelősséget. A nagyon összetett IT-infrastruktúrával rendelkező és gyakran régebbi szoftverekre támaszkodó vállalatok könnyebben kezelhetik alkalmazásaikat, ha ilyen szintű felügyeletet és ellenőrzést kapnak.

Természetesen ehhez ezeknek a vállalatoknak rendelkezniük kell a széles körű informatikai szakértelemmel, hogy maguk végezzék el ezeket az irányítási feladatokat. Ezt általában szakértők alkalmazásával és harmadik féltől származó technikai támogatás megvásárlásával érik el.

Mikor érdemes menedzselt tárhelyet választani

A vállalatok túlnyomó többsége azért választja a menedzselt tárhelyet, mert az kényelmesebb, és mert nincsenek speciális szervermenedzsment-képességeik. Miközben egy weboldal üzemeltetése könnyebbé vált, köszönhetően a WordPresshez hasonló platformok felhasználóbarát admin paneljeinek fejlődésének, valamint a cPanelhez és a Pleskhez hasonló vezérlőpanelek által kínált funkciók széles skálájának, a webszerverek működése sok vállalat számára olyan terület maradt, amelyhez kevés ismerettel rendelkeznek. Ha soha nem volt saját szervere, és nem alkalmazott valakit, aki képes azt üzemeltetni, a nem felügyelt tárhely valódi problémákat okozhat.

A menedzselt tárhelyszolgáltatással elfelejtheti az olyan összetettebb kérdéseket, mint a PHP modulok telepítése, a terheléskiegyenlítés, az adatbázis-optimalizálás vagy a szerverproblémák elhárítása, ha valami baj van.

Manapság még azok a vállalatok is a menedzselt tárhelyet választják, amelyek rendelkeznek a saját tárhelyük kezeléséhez szükséges szakértelemmel. Mivel a munkaerő-felvételi piacon kevés az IT-szakértő, és az ágazatban dolgozók magas fizetést követelnek, sokkal költséghatékonyabb, produktívabb és kényelmesebb a szerver menedzselését a webtárhelyre bízni, így az IT-alkalmazottak felszabadulnak, hogy üzleti szempontból fontosabb projektekkel foglalkozhassanak.

Mit kell keresni egy menedzselt tárhelyszolgáltatási csomagban

Hogy mit kell keresnie, az attól függ, milyen típusú tárhelyet választ. Ha például megosztott tárhelyet használ, akkor az az egyszerű tény, hogy több ügyfél osztozik egy szerveren, azt jelenti, hogy egyetlen ügyfél sem lehet felelős a szerver kezeléséért, azt mindig a webtárhely végzi. Azonban még a megosztott tárhely esetében is meg kell keresnie más szervermenedzsment megoldásokat, amelyeket egy menedzselt csomag tartalmaz, ezek közé tartozik a weboldal biztonsági mentése és a 24/7 technikai támogatás.

A tárhely fejlettebb formái esetében, ahol a felhasználóknak saját operációs rendszerük van, automatizált biztonsági mentési megoldásokat, valós idejű teljesítményfigyelést, az operációs rendszer, a vezérlőpanel és más szerverszoftverek frissítését és a biztonsági szoftverek kezelését kell keresnie.

Összegzés

Napjainkban a menedzselt tárhely előnyei és kényelme miatt a vállalkozások első számú választása. Megszünteti a szerver kezelésével járó összes terhet és a szerencsétlenségeket, amelyek akkor történhetnek, ha a know-how hiánya problémákat okoz. Ugyanakkor lehetővé teszi a kisebb vállalatok számára, hogy folytassák a webhelyeik üzemeltetését, a nagyobb szervezetek számára pedig, hogy informatikai szakértelmüket produktívabb felhasználásra fordítsák.