Tippek domain neved biztonságának megőrzéséhez

A domain név egy cég (vagy akár magánszemély) egyik legfontosabb és legértékesebb eszköze. Ha elveszíti felette az ellenőrzést a regisztráció elévülésével, vagy csalás, illetve hacker támadás miatt, akkor elveszítheti weboldalának teljes forgalmát, aminek a felépítése akár évekig is eltarthatott.

Ugyanakkor bárki, aki az Ön domainjére látogat, és arra számít, hogy az Ön vállalkozását találja meg, egy másik weboldalon fog landolni. A legrosszabb esetben ez egy rosszindulatú webhely lehet, akár olyan is, amely az Ön webhelyének másolata, de az Ön ügyfeleitől lop. Hogy ez ne történhessen meg, fontos, hogy a domainneveit biztonságban tartsa. Íme néhány tipp, amely segít ebben.

Az itt felsorolt tippek alapvetően a nemzetközi: com, net, org és hasonló domain nevekre vonatkoznak

Automatikusan újítsa meg domain neveit

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy elveszítse a domain neve feletti ellenőrzést, ha nem újítja meg a regisztrációt. Ha ez megtörténik, akkor a domain bárki más számára regisztrálhatóvá válik - egy bizonyos türelmi időszak letelte után. Ha valaki más regisztrálja, lehetetlen lesz, hogy visszaszerezze - kivéve néhány speciális esetet, pl. ha védjegyről van szó.

A domainnév hírnevéből, a weboldalának forgalmából és a keresőmotorokban elfoglalt helyezéséből is hasznot húznak. A legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozd a regisztráció elévülését, ha bekapcsolja az automatikus megújjítás funkciót Ügyfélportálunkon, így nem kell manuálisan kezelnie a folyamatot. Így, amikor a megújítás esedékes, az automatikusan megtörténik.

A megújítás esedékességekor egy emlékeztető e-mailt is kap, amelyben tájékoztatjuk a költségekről és a megújítási időszakról (egy vagy két év vagy más), valamint értesítést kap, ha a megújítás maga megtörtént. Az automatikus megújítás folyamatát megakadályozhatja, ha a fizetési adatai elavultak.

Ha új fizetési kártyát vagy bankszámlát használ és nem változtatta meg a tárhely-fiókjában szereplő adatokat, akkor előfordulhat, hogy nem tudja befizetni a megújítási díjat. Győződjön meg róla, hogy ezek naprakészek, és a kettős biztonság kedvéért használjon több fizetési módot, ha van rá lehetősége.

Tartsa egy helyen domain portfólióját

Ha több domainje van különböző regisztrátoroknál, vagy a webtárhelyét és a domain regisztrációját különböző cégeknél tartja, nehéz lehet nyomon követni, hogy hol vannak a domainjei, vagy mikor kell megújítani őket. Így könnyen előfordulhat, hogy egy megújítás vagy egy lejárt fizetési mód észrevétlen marad. A domainek és a fizetések kezelésének megkönnyítése érdekében a legjobb megoldás, ha mindegyiket ugyanahhoz a regisztrátorhoz helyezi át, és ez ideális esetben az a cég, amelyet webtárhelyként használ. Így mindent ugyanarról a helyről lehet kezelni.

Mindig legyenek naprakészek adatai

Az ICANN, Eurid és alapvetően minden, a domain-regisztrációért felelős szervezet megköveteli, hogy az elérhetőségi adatokat naprakészen kell tartani. Fontos, hogy a regisztrátor cég mindig rendelkezzen legfrissebb elérhetőségeivel, mivel ez lehetővé teszi, hogy gyorsan felvegyék Önnel a kapcsolatot, ha problémák merülnek fel a megújítással vagy gyanús tevékenységgel kapcsolatban.

Domain név zárolása

A további védelem érdekében a Ügyfélportálunkon le kell tudnia zárni a domainjét (amennyiben ez az adott végződésnél elérhető, nem mindenhol van ilyen funkció). Ez azért hasznos, mert megakadályozhatja, hogy a kiberbűnözők más regisztrátorhoz vagy névszerverhez helyezzék át a domainjét. Ha például megváltoztatják a névszerverét, a látogatók, akik a domainjére mutató linkre kattintanak, egy teljesen más weboldalra jutnak, esetleg - mint fentebb említettük - az Ön weboldalának egy klónjára, amelyet szándékosan azért hoztak létre, hogy becsapják őket.

Tartsa titokban a domain adatait

Alapértelmezés szerint a WHOIS-adatbázisban nyilvánosan szerepelnek és közzéteszik annak adatait, hogy ki regisztrált egy webhelyet. Előfordultak olyan esetek, amikor kiberbűnözők megpróbálták felhasználni ezeket az adatokat arra, hogy ellopják a domaineket, vagy más problémákat okozzanak a tulajdonosoknak.

Kétfaktoros hitelesítés használata

A kiberbűnözőknek, akik el akarják lopni a domainjét vagy meg akarják változtatni a névszerverét, hozzáférést kell szerezniük azokhoz a fiókokhoz, amelyeken Ön kezeli azokat. Ezért létfontosságú, hogy erős felhasználónevekkel és jelszavakkal védje az ügyfélterületét, a vezérlőpanelt és a weboldal bejelentkezését, és a kettős biztonság érdekében kétfaktoros hitelesítést alkalmazzon. A felhasználónevek és jelszavak önmagukban is feltörhetők kifinomult eszközökkel; a kétfaktoros hitelesítéssel azonban a hackernek egy további, rövid életű, a mobiltelefonjára küldött jelszóhoz is hozzá kell férnie.

Ne essen áldozatul az adathalászatnak

A hackereknek könnyű dolguk van, ha ki akarják deríteni a cég e-mail címeit és a webtárhelyszolgáltató nevét. Ezeket az információkat arra használják fel, hogy a szervezetén belüli embereket megcélozzák adathalász e-mailekkel, amelyek úgy tesznek, mintha - néha meggyőzően - az Ön webtárhelyétől érkeztek volna. Az e-mailek gyakran azt állítják, hogy probléma van a tárhelyével, és arra kérik, hogy jelentkezzen be a fiókjába a probléma megoldásához.

Az ezekben az e-mailekben megadott link azonban egy hamis webhelyre vezeti Önt, ahonnan ellopják a bejelentkezési adatait. Mindig az a legjobb, ha az interneten keresve jelentkezik be a fiókjába, nem pedig egy e-mailben található linkre kattintva. Egy hacker azonban még lopott bejelentkezési adatokkal sem tudna hozzáférni egy kétfaktoros hitelesítéssel védett fiókhoz anélkül, hogy a mobiltelefonján lévő kód is meglenne.