Webtárhely szolgáltatások: melyiket válasszam?

Saját honlapot szeretnénk, de nem tudjuk, hogy melyik webtárhely-szolgáltatót válasszuk hozzá? Amennyiben jól akarunk dönteni, elengedhetetlen tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán mit kell tudnia egy jó webtárhelynek! Ezek ismeretében sokkal egyszerűbb lesz a választás:

Biztosítson minél jobb rendelkezésre állást

A rendelkezésre állást a webtárhely szolgáltatások százalékos arányban adják meg. Érdemes ezen a téren minél magasabb eredményre törekedni, és nem megelégedni a 95-98 százalékkal sem, hiszen ebben az esetben elfogadjuk, hogy egy évben akár több napon át állhat az oldalunk, ami bizonyos esetekben jelentős anyagi kiesést jelent.

Legyen non-stop ügyfélszolgálat

Az ügyfélszolgálat egy webtárhely szolgáltatásnál elengedhetetlen. Amennyiben honlapunk elérhetetlen, akkor szükség lesz arra, hogy felvegyük valakivel a kapcsolatot. Ehhez non-stop ügyfélszolgálat kell, hogy akár szombaton és vasárnap is elérhessük az illetékeseket a javítás érdekében. Egy üzleti honlap ugyanis nem úgy működik, hogy ha péntek este leáll, akkor az csak hétfő reggel indulhat újra!

Automatizált frissítés

Bármilyen rendszert is alkalmazzunk webtárhelyünkön, a folyamatos frissítések biztosítása elengedhetetlen a megfelelő biztonsághoz. Amennyiben a szolgáltató ezt képes automatizálni, az a legjobb alternatíva, hiszen ilyenkor biztosított, hogy a feltelepített weboldalunk mindig kellően aktuális és biztonságos lesz.

Gyorsítótárazás a szerveroldalon

Mind a felhasználói élmény, mind a SEO szempontjából rendkívül fontos egy weboldal sebessége. Ennek biztosításához elengedhetetlen a szerveroldali gyorsítótárazás, ami a gyors honlap egyik alapja, és nem helyettesíthető bővítményekkel, amelyek feleslegesen terhelik a weboldalt.

Biztonsági mentés minden nap

Amennyiben aktívan szeretnénk használni a weboldalunkat, mi több üzleti célzattal, akkor elengedhetetlen, hogy a webtárhely mindennapos biztonsági mentést garantáljon. Nagyon fontos, mert ha az oldallal valami gond lenne, és visszaállítanánk egy korábbi működőképes verziót, akkor szerencsésebb egy kétnapos mentést alkalmazni, mint egy kétheteset, hiszen ezzel rengeteg tartalmat, hozzászólást és egyebet bukhatunk el.

Nem hiányzik az SSL tanúsítvány

Miközben ipari standard lett belőle, még mindig nagyon sok webtárhely mellé nem társítanak SSL tanúsítványt. Márpedig ez elengedhetetlen, sőt alapfeltétel, hogy egy tárhely ingyen biztosítsa a felhasználók számára, hiszen csak így garantált a látogatóknak a biztonságos böngészés lehetősége, aminek hiányára ma már valamennyi böngésző felhívja a figyelmet.

Megfelelő védelmi rendszer

Egy jó webtárhely alapja a biztonság, a megfelelő védelmi rendszer a felhasználók számára, aminek rengeteg ismérve van. Bár nyilvánvalóan ez a védvonal csak baj esetén mutatja meg hatását a gyakorlatban, de érdemes támaszkodni némiképpen az ígéretekre is, hiszen fontos, hogy egy webtárhely védelmet nyújtson a legalapvetőbb támadások ellen – mint amilyen például a brute force attack –, illetve ezen a téren megfelelő hátteret nyújtson saját tartalmainknak és felhasználóinknak egyaránt.