Webtárhelyekről pár szóban

Osztott tárhelynek azt a webtárhely-szolgáltatást nevezzük, amely egyszerre több weboldalnak biztosít hátteret. Ilyenkor egy szervergép teljesítménye minden tekintetben osztódik a felhasználók között, ami rendkívül költséghatékony megoldás.

Különösen népszerű ezért a magánszemélyek és a kisebb vállalkozások között, hiszen megfizethető megoldás, azonban rengeteg előnye mellett számolni kell a kapcsolódó kompromisszumokkal is.

Fontos kiemelni, hogy ezek többnyire apróságok, de el kell fogadni például, hogy ha ugyanazon a szerveren egy honlap nagyobb forgalmat generál, mint a miénk, akkor az esetünkben néha lassulásokat eredményezhet – még ha ez egyáltalán nem nevezhető általánosnak.

Kedvező az árszabás, de ezért közösködni kell

Az osztott tárhelyet tehát úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, mint egy nagyobb szerver, amelynek a tárhelye és az erőforrása kisebb szeletekre van szétosztva. Ezeket a szeleteket bérelhetik ki az ügyfelek, akik leginkább azért választják ezt a formulát, mert egy dedikált megoldáshoz mérten lényegesen olcsóbb alternatíva.

Az egyes szeletek egymástól jól elkülönülnek, nincs köztük átjárhatóság, egyedül a közös erőforrások okozhatnak néha kisebb kellemetlenségeket. Cserébe az osztott hosting teljes karbantartásáért, biztonságáért, valamint hardveres és szoftveres oldaláért a tárhelyszolgáltató a felelős.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy vannak olyan szolgáltatók, akik bár tárhelyet kínálnak, valójában mégis korlátlan – illetve részben korlátlan – sávszélességet és lemezterületet biztosítanak a felhasználók számára, amivel az egyik legnagyobb kompromisszum rögtön kizárható.

Ezért előnyös a megosztott hosting

Ideális háttér kezdőknek

A megosztott hosting bár hosszabb távon is ki tud szolgálni például céges portfólió oldalakat, azonban elsődlegesen kezdők számára jelent ideális hátteret, mert megfizethető és könnyedén használható alternatívát kínál. Egyszerűen beállítható és kezelhető, miközben a szerver karbantartása miatt sem kell aggódnunk.

Ez rengeteg munkát levesz a tulajdonosok válláról, sőt mi több, érdemes kiemelni, hogy a megosztott hosting szolgáltatásokhoz általában egy felhasználóbarát vezérlőpult, egy cPanel is tartozik, ami megkönnyíti a használatba vételt és az egyéb szoftveres beállításokat, bővítéseket.

A teljesítmény tekintetében sem okoznak csalódást

Aki úgy gondolja, hogy a osztott tárhely alacsony adatteljesítményt nyújt, az hatalmasat téved. A legtöbb ilyen tárhely nagyon sok funkcióval és rengeteg erőforrással kecsegtet, amelyek képesek biztosítani, hogy webhelyünk mindig zökkenőmentesen működhessen.

Bár vannak olyan osztott tárhely, amelyek korlátozzák a sávszélességet, a legtöbb viszont ezen a téren is korlátlan lehetőségeket biztosít, így egy kisebb weboldal esetén biztosan nem kell aggódnunk az elérhetőség miatt.

Egyéb előnyök

Beszélni kell továbbá a megosztott hosting kapcsán az olyan egyéb előnyökről is, minthogy az ilyen szolgáltatások például nagyon könnyedén VPS hostingra frissíthetők. Ha tehát honlapunk vagy vállalkozásunk elért egy újabb szintre, több erőforrásra vagy nagyobb ellenőrzésre lenne szükségük, akkor ezzel könnyedén előbbre léphetünk.

Ezen felül a osztott tárhelyekhez is tartoznak e-mail és domainkezelő eszközök, tehát ugyanúgy bonyolíthatunk róluk például céges levelezést, egyszerűen kezelhetjük a domain neveket, illetve gondoskodhatunk megújításukról.