WordPress: 20 éves évforduló

A WordPress, a népszerű nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer betöltötte a 20. évét, és mindenki készül az ünneplésre! Először 2003. május 27-én adták ki, és azóta olyan hatékony webfejlesztési platformmá vált, amely ma az interneten található webhelyek 33,2%-át működteti. Ez a technológia forradalmasította az emberek online tartalom létrehozását, kezelését és közzétételét, megkönnyítve ezzel bárki számára a blogolást, a weboldal létrehozását vagy akár egy online vállalkozás fejlesztését. Ebből az alkalomból a WordPress közösség olyan eseményekkel ünnepel, mint virtuális konferenciák, podcastok, kódolási kihívások és sok más. Nagyszerű látni, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a blogszoftver, milyen nagy hatással volt az internetre mindössze 20 rövid év alatt. Igyunk a WordPress innováció újabb 20 évére!

A WordPress története röviden

A kezdetek: b2/cafelog

A WordPress története 2001-re nyúlik vissza, amikor Michel Valdrighi, egy francia programozó, létrehozta a b2/cafelog platformot. A b2/cafelog egy könnyen használható, nyílt forráskódú blogmotort kínált, amely népszerű lett az interneten. 2003-ban azonban Michel abbahagyta a projekt támogatását, és ekkor vette át a stafétabotot Matt Mullenweg és Mike Little, akik úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a projektet.

A WordPress megszületése

2003. május 27-én Matt Mullenweg és Mike Little bemutatták az első WordPress verziót (0.7). A WordPress kezdetben egyszerű blogmotor volt, de már ekkor is kiemelkedett a könnyű telepítés, a felhasználóbarát felület és a rugalmas bővítmények révén. A közösség hamar felkarolta a projektet, és a fejlesztők egyre inkább a közösség igényeire összpontosítottak.

A bővítmények és sablonok kora

2004-ben a WordPress 1.2 verziójának megjelenésével elindult a bővítmények és témák kora. A bővítmények lehetővé tették, hogy a felhasználók egyszerűen testre szabják és bővítsék weboldalaik funkcionalitását, míg a témák segítségével könnyedén megváltoztathatták oldalaik megjelenését. Ezzel együtt a WordPress egyre inkább egy univerzális webes platformmá vált, amely nem csak blogokhoz, hanem különböző típusú weboldalakhoz is alkalmas.

Az ötletgazdák: Automattic és a WordPress Foundation

2005-ben Matt Mullenweg megalapította az Automattic céget, amely a WordPress.com-ot és számos kapcsolódó szolgáltatást kezel. Az Automattic célja, hogy támogassa a WordPress fejlesztését és terjesztését, miközben biztosítja a platform fenntarthatóságát és növekedését.

2009-ben létrejött a WordPress Foundation, egy nonprofit szervezet, amelynek célja a nyílt forráskódú szoftverek, különösképpen a WordPress, támogatása és védelme. A WordPress Foundation célja, hogy hosszú távon biztosítsa a WordPress függetlenségét és közösségi irányítását.

A WordPress ökoszisztéma növekedése

Az elmúlt évek során a WordPress ökoszisztéma folyamatosan bővült, a fejlesztők száma, a témák és bővítmények választéka, valamint a platformot használó weboldalak száma is nőtt. A WordPress hivatalos könyvtárában jelenleg több mint 50 000 bővítmény és több ezer téma érhető el, amelyek segítségével a felhasználók testre szabhatják és bővíthetik weboldalaikat.

A Gutenberg szerkesztő és a WordPress jövője

2018-ban a WordPress 5.0 verziója megjelent a Gutenberg szerkesztővel, amely egy új, blokkalapú szerkesztő felületet kínált. A Gutenberg célja, hogy a tartalom létrehozását és szerkesztését még könnyebbé és intuitívabbá tegye, miközben támogatja a modern webes technológiákat és trendeket.

A WordPress folyamatosan fejlődik, és a közösség továbbra is aktívan részt vesz a platform fejlesztésében és támogatásában. A jövőben várhatóan még több újítást és fejlesztést fogunk látni, amelyek még inkább megkönnyítik a weboldalak létrehozását és kezelését, miközben támogatják a webes technológiák fejlődését.


A WordPress története az egyszerű blogmotortól a világ egyik vezető tartalomkezelő rendszerévé válásig mutatja a nyílt forráskód és a közösségi hozzájárulás erejét. A WordPress és annak ökoszisztémája továbbra is növekszik, és a jövőben még több újítást és fejlesztést várhatunk a platformtól, amely a webes technológiák fejlődésével párhuzamosan alakul.