Osztott vs VPS tárhely: Átfogó útmutató

Akár újratervezi az oldalát, akár először állítja össze, meg akarja találni azt a tárhelyszolgáltatást, amely a legnagyobb lehetőséget kínálja az oldal sikeressé tételéhez. Az egyik döntés, amelyet meg kell hoznia, az osztott és a virtuális privát szerver (VPS) tárhelyek közötti választás.

Egyik sem eleve jobb, mint a másik - minden az Ön weboldalának egyedi követelményeitől függ. Lehet, hogy szuperszigorú biztonságra, villámgyors sebességre, alacsony árra vagy skálázható erőforrásokra van szüksége. Ha azonban gondosan mérlegeli az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait, a tortát is megeheti.

Ebben a bejegyzésben elmagyarázzuk, hogy mi a VPS és az osztott tárhely, és melyek a fő különbségek közöttük. Ezután megmutatjuk, hogyan választhatja ki a weboldalának megfelelőt. Lássunk hozzá!

Mi az osztott tárhely?

Az osztott tárhelyen az Ön webhelye sok más webhelyekkel osztozik ugyanazon a fizikai szerveren. Olyan ez, mint egy lakóház: egy nagyobb épületben egy egységet kapsz. Miközben mindannyian egyéni lakóhelyekkel rendelkeztek, a szomszédokkal olyan közös erőforrásokat is megoszthattok, mint az udvar, a kert vagy a medence.

Aggodalomra azonban semmi ok. A szervert használó senki sem láthatja, hogy mások mit tartanak rajta. Az osztott tárhelycsomaggal egyszerűen csak a fizikai erőforrások egy részét osztja meg a többi felhasználóval.

Ez az opció általában a legolcsóbb, mivel a szolgáltatók sok ügyfelet tudnak kiszolgálni egy gépről. A megosztott szerverek kevesebb sávszélességet, kezelési rugalmasságot és teljesítményt kínálnak az ügyfeleknek, de a házigazdák gondoskodnak az összes technikai konfigurációról, karbantartásról és biztonságról.

Mi az a VPS tárhely?

Az osztott szerverekhez képest egy lépcsőfokot jelent a virtuális privát szerver (VPS) tárhely, amely nagyobb teret kínál a növekedéshez és kevesebb korlátozást. Az online ingatlanok ezen változata hasonlít a társasházi lakáshoz. A fizikai szerveren még mindig osztozol néhány másik felhasználóval, de az erőforrások el vannak választva és minden egyes felhasználónak dedikálva vannak.

Amikor egy társasház tulajdonosa vagy, változtatásokat eszközölhetsz a lakóterületeden, például lebonthatsz egy falat. Hasonlóképpen, a virtuális privát szerverek lehetővé teszik, hogy a szervert a saját ízlése szerint módosítsa. A testreszabás szintje valahol a megosztott terv és a dedikált szerver között helyezkedik el.

Ahogy korábban említettük, megosztja a szerverterületet, de saját erőforrásokkal rendelkezik. Mivel nem kell versenyeznie a számítási teljesítményért, kevésbé kell aggódnia amiatt, hogy más webhelyek túl sok sávszélességet vagy tárhelyet használnak fel, és lelassítják webhelyét.

Ha webhelye biztonságos adatokkal vagy erőforrás-igényes alkalmazásokkal foglalkozik, a VPS tárhely lehet a megfelelő megoldás. Ezek a csomagok jellemzően drágábbak, mint a megosztott tárhelyek, de még mindig elég ésszerűek.

7 fő különbség a VPS és az osztott tárhely között

Ha először hoz létre weboldalt, nehéz lehet kiválasztani a megfelelő tárhelyet. Hogy segítsen dönteni a VPS és a megosztott tárhelyek között, beszéljünk néhány kulcsfontosságú különbségről. Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és a hátrányai, ezért nézzük meg közelebbről, hogy pontosan mit is jelent ez.

1. Teljesítmény

Webhelytulajdonosként fontos, hogy olyan webhelyet hozzon létre, amely egyszerre funkcionális és esztétikus. Ha azonban weboldalai nincsenek gyors betöltésre optimalizálva, ezek a tényezők nem biztos, hogy számítanak.

Az online látogatók 47%-a elvárja, hogy a weboldalak két másodpercnél rövidebb idő alatt töltődjenek be. Ez azt jelenti, hogy ha webhelye hosszabb ideig pufferel, ezek a felhasználók valószínűleg elégedetlenek lesznek, és gyorsan elhagyják az oldalt.

Ha e-kereskedelmi weboldalt üzemeltet, valószínűleg már tudja, mennyire fontos a vásárlók megtartása. Ha látogatói nem kielégítő betöltési teljesítményt tapasztalnak, 79%-uk valószínűleg nem tér vissza a weboldalára.

Végső soron ez nem sok elvesztegetni való idő. A megfelelő tárhelycsomag kiválasztása komoly üzleti döntés, ha figyelembe vesszük, hogy pusztán ezredmásodpercek határozhatják meg, hogy az emberek üzletet kötnek-e Önnel.

Egy VPS tárhelycsomag szinte mindig gyorsabb lesz, mint egy megosztott tárhelycsomag, egyszerűen azért, mert a felhasználóknak nem kell más webhelyek látogatóival együtt sorban állniuk, hogy hozzáférjenek a tiédhez.

A különbség szemléltetésére képzeljünk el egy karnevált különböző ételárusokkal. Ha mindenkinek ugyanabban a sorban kellene állnia, hogy eljusson az árusokhoz, a várakozás hosszabb lenne, mintha minden egyes ételstandnak saját sora lenne.

Egyszerűen fogalmazva, ha webhelye viszonylag kicsi, egy megosztott tárhelycsomag valószínűleg tökéletesen megfelel. Ha azonban webhelye nagyobb, vagy ha az üzlet és a bevétel növekedése szempontjából támaszkodik rá, valószínűleg észre fogja venni a különbséget.

A VPS tárhely több számítási erőforrást és feldolgozási teljesítményt kínál, ami a legtöbb webhely sebességét és ezáltal a konverziók növekedését eredményezheti. Számos VPS-értékelés hangsúlyozza a teljesítményt és a megbízhatóságot, amikor a DreamHostot versenytársainkkal hasonlítja össze.

2. Megbízhatóság és stabilitás

Amikor egy webtárhely elérhetőségéről beszélünk, nem a naptárát vagy a kapcsolati státuszát ellenőrizzük. Inkább azt vizsgáljuk, hogy milyen gyakran számíthat arra, hogy webhelye megfelelően működik. Ez magában foglalja a szerver- vagy hálózati problémák miatti betöltési problémákat is.

Ez közvetlenül korrelál a szerver rendelkezésre állási idejével, vagyis azzal, hogy a szerver milyen gyakran áll rendelkezésre. Az üzemidőt százalékban adják meg, és általában a 99,9%-os és a feletti értékek kiválónak számítanak.

Az üzemidő minden weboldal számára fontos, mert ez határozza meg, hogy online jelenléte elérhető és nyitva áll-e a látogatók előtt, amikor csak megjelennek. Ez különösen fontos lehet a szakmai portfóliók, üzleti webhelyek és e-kereskedelmi áruházak esetében.

Ne feledje, hogy mind a megosztott, mind a VPS tárhelycsomagok szervereinél felmerülhetnek problémák. Ez nagyban függ a szerver hardver és szoftver minőségétől, valamint a szolgáltató szakértelmétől, támogatásától és kezelési gyakorlatától.

A VPS tárhelycsomagok esetében azonban kevesebb ügyfél van egy-egy szerveren. Minden egyes partíció konfigurálható és testre szabható egy adott webhely vagy alkalmazás követelményeihez. Ez a többlet odafigyelés azt jelenti, hogy az egyes VPS-ek jellemzően biztonságosabbak és stabilabbak.

Egy megosztott tárhely környezetben sok weboldal van, amelyek potenciálisan túlterhelhetik a szervert. A VPS egy független tárhelykörnyezetben található, így nem kell aggódnia amiatt, hogy más fiókok befolyásolhatják-e a webhelyéhez való hozzáférést.

3. Biztonság

Egy sztott tárhely környezetben jellemzően nagyobb a biztonsági rések kockázata. Egyszerűen azért, mert több webhely van egy szerveren, a támadóknak több lehetőségük van a behatolásra. Ráadásul az osztott tárhelyet használó ügyfelek általában a legkevésbé tapasztaltak a webtárhelyekre vonatkozó óvintézkedésekkel kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a szerver sebezhetőségét a tárhelyszomszédok okozhatják.

Ha a szervert megosztó egyik ügyfél elfelejti frissíteni a WordPress-t, vagy egy oldal veszélyeztetetté válik, az hatással lehet az ugyanazon a gépen lévő többi webhelyre is. A teljesítményhez és a megbízhatósághoz hasonlóan azonban a kockázatok is nagymértékben változhatnak attól függően, hogy a tárhelyszolgáltató mennyit fektetett be a szerverei biztonságába.

Az aWh például Let’s Encrypt SSL/TLS tanúsítványokat kínál minden domainhez, amelyet hosztol. Ez azt jelenti, hogy az egyes oldalakon keresztül továbbított adatok mindig biztonságosan titkosítva vannak.

A sok felhasználói adatot vagy fizetési információt kezelő webhelyek számára előnyös lehet a VPS hosting választása. Ez az opció robusztus biztonsági funkciókat kínál, amelyeket általában tapasztalt szakemberek kezelnek, így kevesebbet kell aggódnia, amikor az érzékeny információk védelméről van szó.

Ennek megértéséhez gondoljon arra, hogy milyen lenne az otthoni biztonság megvásárlása. Az alap opciók néhány érzékelővel és táblával rendelkeznek, amelyek elriasztják az embereket a betöréstől. A kifinomultabb opciók azonban kamerákat és egyéb felügyeleti eszközöket tartalmaznak, amelyek további védelmet nyújtanak - ez inkább egy VPS hosting környezethez hasonlít.

4. Ár

Az osztott tárhelyen a költségek a megosztott szerver sok felhasználója között oszlanak meg. Emiatt általában arra számíthat, hogy ezek a csomagok kedvezőbbek. A VPS-csomag több erőforrást biztosít és általában megbízhatóbb, ezért gyakran többe kerül.

Ezért az árképzés szempontjából a megosztott tárhely általában összességében a leggazdaságosabb megoldás. A DreamHostnál a megosztott tárhelycsomagok havi 2,59 $-tól indulnak, és a választott funkcióktól és számlázási ciklustól függően emelkednek.

A VPS hosting-csomagok több prémium funkcióval rendelkeznek, mint például a megnövelt teljesítmény és az online vállalkozások testreszabása.

5. Menedzselt szolgáltatások

Eddig már beszéltünk arról, hogy mit jelentenek a megosztott szerverek és a virtuális privát szerverek, de arról még nem beszéltünk, hogy ki kezeli őket. Fontos tudni, hogy a megosztott szerverek legtöbbször menedzseltek, ami azt jelenti, hogy a tárhelyszolgáltató szakértő munkatársai gondoskodnak a szerverek frissítéséről és biztonságáról. A megosztott tárhelyek szakemberei olyan feladatokban is segítséget nyújtanak, mint a migráció, a biztonsági mentések, a felügyelet, a frissítések és a karbantartás.

A VPS lehet menedzselt vagy nem menedzselt, az utóbbi olyan szolgáltatásra utal, ahol a vállalat csak a szerverrel vagy hálózattal kapcsolatos problémák esetén nyújt segítséget. Például az ügyfél lenne felelős a szoftverek és konfigurációk telepítéséért és karbantartásáért.

A VPS-host kiválasztásakor a menedzselt csomagok esetében több funkcióra és támogatásra számíthat. A menedzselt és a nem menedzselt VPS közötti döntéshez fel kell mérnie, hogy mennyi időt kíván befektetni webhelye megbízhatóságának és teljesítményének fenntartásába, valamint az ehhez szükséges technikai képességeit.

6. Skálázhatóság

A skálázhatóság azt jelenti, hogy a tárhely-csomag mennyire lesz alkalmas a webhely növekedésére. Gyakran ez a jellemző dönt a megosztott vagy a VPS tárhely közötti választásnál. A skálázhatóságnak számos aspektusa van, beleértve a tárhelyet és a szerver képességeit.

A megosztott tárhelycsomag jól alkalmazható alacsony és közepes forgalmú weboldalak számára, különösen, ha a látogatások a hónap folyamán eloszlanak. Ha webhelye növekszik, vagy ha a forgalom nagy mennyiségben érkezik, a megosztott szerver nem biztos, hogy képes lépést tartani a megnövekedett munkaterheléssel. Egy VPS tárhelycsomag nagyobb garantált mozgásteret biztosít, mivel az erőforrásokat kizárólag az Ön webhelyének szenteli.

Az erőforrások gyakran beállíthatók a különböző forgalmi trendekhez való alkalmazkodáshoz. Például az e-kereskedelmi áruházaknak valószínűleg nagyobb sávszélességre lesz szükségük, hogy kezelni tudják a vásárlók rohamát a fekete pénteken. Ezért, ha arra számít, hogy sokkal több tartalmat és forgalmat fog hozzáadni, a VPS tárhelycsomag általában jó befektetés.

Egyes webhelytulajdonosok kezdetben egy megfizethető megosztott tárhelycsomag mellett döntenek. Így kipróbálhatnak egy ötletet, majd később VPS-csomagra válthatnak. Ha azonban gyors növekedésre számít, érdemes megfontolni, hogy rögtön egy VPS tárhelyen kezdjen. Amikor a felhasználói igények kezdik meghaladni a szerver erőforrásokat, nincs más lehetőség, mint a csomag frissítése.

7. Testreszabások

Egy osztott tárhelycsomag esetén a szerver előre be lesz állítva és optimalizálva a legtöbb felhasználó számára. Ha kezdő vagy, lehet, hogy egyáltalán nem szeretnéd módosítani a szerverkörnyezetedet. Ebben az esetben a megosztott tárhely lehet a megfelelő az Ön számára.

A webhely teljesítményének optimalizálása érdekében lehet, hogy több kontrollt szeretne a telepített szoftverek felett. A virtuális privát szerverrel általában kevesebb korlátozással rendelkezik a szerveren lévő alkalmazások testreszabása és telepítése tekintetében. A megosztott tárhelyekkel ellentétben Ön új szoftvereket állíthat be, és testre szabhatja azokat az Ön igényeihez.

Ne feledje, a nagy hatalommal nagy felelősség is jár. Mivel hozzáférhet a szerver szoftveréhez és beállításaihoz, nem szeretné, ha véletlenül rossz fájlt törölne, vagy rosszul konfigurálna egy kritikus komponenst. Ha még új a webfejlesztésben, érdemes egy megosztott tárhelycsomaggal kezdenie, amíg el nem sajátítja ezeket a készségeket.

Hogyan döntsön a VPS és az osztott tárhely között?

A megosztott tárhely esetében nem kell aggódnia a frissítések miatt, mert a legtöbbjük automatikusan történik. Mivel nem kell saját szervert karbantartania, nincs szükség műszaki szakértelemre.

Ráadásul a megosztott tárhely nagyszerű választás lehet, ha minimális forgalommal rendelkezik, vagy csak könnyen karbantartható tárhelyet keres. Ez a fajta csomag jól alkalmazható:

  • Blogok és személyes weboldalak
  • Kis- és középvállalkozások
  • E-kereskedelmi oldalak, amelyek naponta legfeljebb 500 látogatót várnak
  • Induló vállalkozásokat tervezők

Az osztott tárhelyhez hasonlóan a VPS tárhely is számos előnnyel jár. Mivel a szerver teljes mértékben az Ön ellenőrzése alatt áll, tetszés szerint konfigurálhatja azt. Ez rendkívül hasznos lehet a tapasztalt WordPress-fejlesztők számára.

Emellett hatalmas sávszélességet és tárhelyet élvezhetsz, amely teljes egészében a tiéd. A VPS tárhely egyszerű biztonsági mentéseket és skálázhatóságot biztosít, és számos batch fájlt futtathatsz a shell hozzáféréseddel.

Íme néhány gyakori eset, amikor egy virtuális privát szerver valószínűleg megfelelő:

  • Olyan vállalkozások, amelyek gyorsan terjeszkednek a megosztott tárhelyen túlra
  • Azok a vállalatok, amelyek a forgalom jelentős növekedésére számítanak néhány hónapon belül.
  • Olyan vállalkozások, amelyek számos weboldal elhelyezését tervezik a közeljövőben.
  • Nagy forgalmú, rendkívüli sávszélességet és biztonságot igénylő webhelyek

Röviden, a VPS tárhely nagyszerű, ha webhelye gyors növekedésen és bővülésen megy keresztül, mivel képes lépést tartani a sikerrel. Eközben az osztott webtárhely egy kiváló belépési pont a webtárhelyekre, lehetővé téve, hogy megfizethető tárhelyet élvezhessen, miközben vállalkozása fejlődik.

Mikor érdemes az osztott tárhelyről VPS tárhelyre váltani?

Ha már megosztott tárhelyet használ, akkor elgondolkodhat azon, hogy itt az ideje áttérni a VPS tárhelyre. Szerencsére van néhány figyelmeztető jel, amely jelezheti, hogy webhelye készen áll erre a váltásra.

Valószínűleg itt az ideje, hogy komolyan foglalkozzon a váltással, ha:

  • Az Ön weboldalát naponta nagyszámú látogató keresi fel
  • További erőforrás-kijelölésre van szüksége, mint például RAM, CPU, lemezterület vagy sávszélesség.
  • A weboldal betöltése 3 másodpercnél tovább tart
  • Sok váratlan leállást tapasztal

Ha a fenti tényezők bármelyikét észleli, itt az ideje, hogy VPS-re váltson. A megosztott tárhely ideális kisebb webhelyek számára, amelyeknek kevesebb erőforrásra van szükségük, ezért érdemes frissítenie, ha webhelyének többre van szüksége.

Emellett érdemes figyelembe vennie a skálázhatóságot is. Ha azt tervezi, hogy több webhelyet fog hosztolni vállalkozásai számára, akkor frissíthet egy VPS-re, hogy alkalmazkodjon ehhez a fejlődéshez. Általánosságban gondolja át, hogy jelenleg mire van szüksége a webhelyének, valamint hogy mire lesz szüksége a jövőbeni növekedéshez.

Válassza ki a megfelelő webtárhely csomagot

Végső soron a rossz típusú szerver kiválasztása erőforráshiányt eredményezhet. Ez lehet tárhely, skálázhatóság vagy megfizethetőség formájában. Ezt azonban könnyen elkerülheti, ha a weboldalának legmegfelelőbb tárhelycsomagot választja ki.

Győződjön meg róla, hogy értékeli webhelye jelenlegi igényeit, valamint a jövőre vonatkozó terveit. A megosztott tárhely kezdőbarát és költséghatékony megoldás lehet a kisebb webhelyek számára. Eközben a virtuális privát szerverek jobb biztonságot, megbízhatóságot és testreszabási lehetőségeket nyújthatnak, ami ideális a nagyobb forgalmú, nagyobb webhelyek számára.