Mi az a VPS hosting és hogyan működik?

Megbízható és minden igényt kielégítő hátteret keresünk weboldalunk számára? Ha igen, akkor már biztosan találkoztunk a VPS tárhely vagy VPS hosting kifejezésekkel, melyek elsőre talán nem tűnnek egyértelműnek, de aktuális cikkünkben most mindent összegyűjtöttünk, amit tudni kell róluk.

Mi az a VPS hosting?

A VPS a Virtual Private Server rövidítése, ami egy olyan speciális privát szervert takar, mely fizikailag nincs a tulajdonunkban. Gyakorlatilag ténylegesen egy virtuális szerverről van szó, ami sokak számára azért előnyös, mert bár nagyon sok vállalkozásnak szüksége van rá, de csak kevesen engedhetik meg maguknak egy valódi szerver megvásárlását.

Ezen felül a többség nem is tudja kihasználni a saját szervert, nem beszélve annak tárolási, üzemeltetési és karbantartási nehézségeiről, ezért a VPS hosting gondoskodik róla, hogy minden vállalkozás elérhető áron tudjon gyakorlatilag bérelni magának szervert legalább virtuális formában.

Mikor lehet szükségünk VPS-re?

Egy virtuális privát szerverre nagyon sok esetben szükségünk lehet a gyakorlatban. Egy honlap vagy webáruház tulajdonosaként például előfordulhat, hogy olyan funkciókat szeretnénk bevezetni vagy olyan speciális szoftvereket akarunk futtatni, amit egy hagyományos tárhely már nem tud kiszolgálni.

Ilyenkor a VPS hosting lehet a legjobb és legköltséghatékonyabb alternatíva, de virtuális privát szerver bérlésére van szükség már olyan esetben is, ha például egy nagy forgalmú weboldallal rendelkezünk, aminek az üzemeltetését a hagyományos tárhely már nem tudja ellátni, azaz nagyobb szerverkapacitásra van szükség.

A VPS természetesen közel sem csak honlapok üzemeltetésekor jöhet számításba! Könnyedén kiváltható vele például egy irodai szerver is, miközben nemcsak a kiadások lesznek kisebbek, hanem a karbantartási, üzemeltetési és javítási költségekkel sem kell számolnunk.

Nem elhanyagolható tény továbbá, hogy a VPS hosting esetén a leállásokra is sokkal kisebb az esély, ha probléma van, a háttérben másodperceken belül egy másik szerver szolgál ki minket, míg egy lokális szervernél meg kell várni a karbantartókat, amíg kiérkeznek és elhárítják a hibát, ami gyakran akár hosszú órákig is eltarthat.

A VPS működése

A VPS hosting gyakorlatilag pontosan úgy működik, mint a hagyományos szerverek annyi különbséggel, hogy maga a gép nem az otthonunkban vagy az irodánkban helyezkedik el, ezáltal nem kell helyet szorítani neki, látni vagy hallani működés közben, az egész rendszer hálózaton keresztül üzemeltethető.

Bár magát a szervert nem látjuk, a VPS-en ugyanúgy tárolható és futtatható a weboldalunk, működtethető a vállalkozás levelezőrendszere, adatbázisa, hírlevél- vagy CRM rendszere, sőt részt vehet a biztonsági mentésekben és minden olyan folyamatban, ami szerveres hátteret igényel.

A VPS szerverek is szabadon bővíthetők, ugyanakkor sokkal egyszerűbben és gyorsabban, mint hagyományos társaik, azaz bármikor kérhető több tárhely vagy memória, amihez nem kell szerelés, nem kell napokig tartó várakozás, kérésünk eredményét gyakran néhány órán belül élvezhetjük.

A hagyományos szerverekhez hasonlóan a VPS is teljes hozzáférést kínál, így az indításról, a leállításról vagy az újraindításról egyaránt a tulajdonos gondoskodhat, sőt a teljes adminisztrációról és installációról is, így mi magunk dönthetünk arról, hogy milyen operációs rendszert telepítünk fel rá és a többi.

A VPS tehát minden tekintetben előnyösebb, mint a hagyományos szerverek, nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhasználók között.