Mi a teendő 500-as hiba esetén?

Amikor egy weboldalt böngészik, a böngésző kérést küld a webhely szerverének. A kiszolgáló feldolgozza a kérést, és elküldi az oldal megjelenítéséhez szükséges fájlokat, valamint a HTTP fejlécet és egy HTTP státuszkódot.

A státuszkód közli a böngészővel a kérés állapotát. Például a 200 azt jelzi, hogy minden rendben van. Ha 500-as válaszként kapja, az azt jelenti, hogy szerverszinten hiba történt, de a szerver nem tud további információt adni a hiba eredetéről.

Az 500-as hiba tehát egy olyan kód, amely a szerver belső hibáját jelzi, egy olyan esetlegességet, amely megakadályozza, hogy a szerver megfelelően válaszoljon a kérésre.

Ha 500-as hibával találkozik, gyorsan kell cselekednie, mert az egész webhelye már nem működik.

Hogyan lehet azonosítani az 500-as hiba okait?

Az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy “Milyen műveletet végeztem az imént?”.

Ha éppen a webhelyén dolgozik, és megjelenik ez a hiba, akkor valószínűleg egy most végrehajtott változtatáshoz kapcsolódik.

Ha azonban nem tett semmit, akkor például egy bővítmény automatikus frissítése miatt lehet, itt van néhány tipp, hogy megpróbálja megcélozni, honnan származik ez a hiba.

Ellenőrizze a naplófájlokat

Az aWh által biztosított tárhelyek mindegyikén talál egy “error.log” vagy “error_log” fájlt, amely FTP-n vagy a tárhely kezelő fájlkezelőjén keresztül érhető el.

Ellenőrizze a legutolsó “Fatal error:” fájlt, amelyből megtudhatja, hogy mi okozta az 500-as hibát a tárhelyén.

Ellenőrizze a .htaccess fájlt

Ha csatlakozott a tárhelye FTP-kiszolgálójához, láthat egy “.htaccess” nevű fájlt a “public_html” vagy a domain névvel megeggyező mappa gyökerében.

Ez a fájl átírási (rewrite) szabályokat és speciális konfigurációs paramétereket tartalmaz.

Miután azonosította ezt a fájlt, nevezze át “.htaccess_old” -ra, hogy többé ne legyen aktív.

Ha weboldala ismét működik, a probléma a .htaccess fájlban van. Meg kell nyitnia, és sorról sorra ellenőrizni, amíg meg nem találja azt, amelyik az 500-as hibát kiváltja.

Megjegyzés: Minden sor elé tegyen egy #-et, hogy jelezze, hogy az egy megjegyzés. Ezután soronként távolítsa el őket, és tesztelje: így könnyebb lesz megtalálni a hibás sort.

Ellenőrizze a PHP verzióját

Ha nemrég változtatta meg a tárhelyéhez tartozó PHP-verziót, ez lehet az 500-as hiba oka.

A verziófrissítések során egyes funkciók eltűnnek, és ilyen típusú hibát okozhatnak.

Ellenőrizze a kódot

Ha a hiba a PHP kódodban lévő szintaktikai problémával kapcsolatos, a hiba típusa és a megfelelő sor megjelenik az 500-as hibaoldalon.

Mindössze annyit kell tennie, hogy megnyitja a kérdéses fájlt, megkeresi a sort, és kijavítja a problémát.