Az európai ccTLD-k iránti kereslet nőtt 2022 harmadik negyedévében

Megjelent a CENTRstats Global TLD Report 3/2022-es kiadása1. A jelentés az összes felső szintű domain (régi gTLD-k, új gTLD-k és ccTLD-k) globális helyzetét és regisztrációs trendjeit mutatja be, különös tekintettel az európai ccTLD-piacra.

A jelentés főbb pontjai:

  • A becslések szerint az európai piac 115 millió domain regisztrációra tehető, amelynek 58%-a nemzeti ccTLD, 31%-a .com és 11%-a egyéb gTLD.
  • Az európai ccTLD-k iránti kereslet 2022 harmadik negyedévében a tavalyi és a világjárványt megelőző évekhez hasonlóan nőtt. A keresleti arányt jelenleg bizonyos mértékig a törlések csökkenése (szemben az új domain-alapítások növekedésével) hajtja.
  • A 2022 októberéig tartó évben a növekedés mediánja 2,0% volt (a 6 hónapos átlaghoz képest). A medián megújítási arány 84,7%-ra emelkedett.
  • Az európai ccTLD-regisztrációk regisztrációs (kiskereskedelmi) árai az elmúlt 12 hónapban emelkedtek, a nemrégiben regisztrált medián 10,2 EUR (adóval együtt) - a 12 hónappal korábbi 8,6 EUR-hoz képest.
  • A parkolt és a webes tartalom nélküli domainek aránya a negyedév során stabilan 26%, illetve 28% volt. A fejlesztett webes tartalomra használt domainek aránya 46%, amelyből 69% rendelkezik https-kényszerrel (SSL-tanúsítvány) - ez az előző negyedévhez képest némileg emelkedett.
  1. https://stats.centr.org/stats/global