Domain átregisztráció pár lépésben

Egy nagyszerű weboldal létrehozásának egyik első lépése a megfelelő domain név kiválasztása. A népszerű domainnevek gyorsan elkelnek. Ezért, ha már kitaláltál egy tetsző nevet, használd a domain név keresőnket, hogy megbizonyosodj arról, hogy az még nem foglalt, vagy próbáld meg megvásárolni azt annak tulajdonosától.

Az elérhető név megtalálása azonban nem elég, mivel a domainnevet egy regisztrátornál is regisztrálnia kell. Egyes esetekben a regisztrátor lehet a webtárhely-szolgáltatója is, de ez nem kötelező - dönthet úgy is, hogy különböző szolgáltatóknál hosztolja weboldalt és regisztrálja domain nevét.

Mi az a domain átregisztrálás?

A domain átregisztrálás a domain név egyik regisztrátorról a másikra történő átváltásának folyamata. Ahhoz, hogy jogosult legyen a domain-átruházásra, legalább 60 napig a jelenlegi regisztrátornál kell lennie, mivel az ICANN 60 napos regisztrátorváltási zárat ír elő nemzetközi domain végződések (pl. com, .net. .org) esetén. Más végződések esetén más szabályok lehetnek, pl. .hu domain átregisztráció esetén nincs ilyen kötöttség.

Több okból is kezdeményezhet domain átregisztrációt. Lehet, hogy a jelenlegi regisztrátora hirtelen megemelte az árait, vagy a webhelyének betöltése több időt vesz igénybe. Vagy talán máshol jobb ajánlatot talált, és inkább több domaint szeretne egyetlen regisztrátor alatt kezelni.

Bármi legyen is az oka, mi gondoskodunk róla. Íme egy lépésről lépésre követhető útmutató a domain átruházásához.

Domain átregisztráció lépései

  1. Frissítse elérhetőségi adatait (email cím, telefonszám)
  2. Ellenőrizze, hogy a domain névnél megadott email cím működik
  3. Oldja fel a domain név zárolását
  4. Kérje le az engedélyezési (EPP vagy Auth) kódot
  5. Győződjön meg róla, hogy a domain nevét át lehet regisztrálni, nincs korlátozás rajta
  6. Regisztráljon egy új fiókot az új szolgáltatónál, és rendelje meg az átregisztrációt
  7. Adja meg a korábban lekért engedélyezési (EPP vagy Auth) kódot
  8. Ha szükséges hagyja jóvá az emailes megerősítést a domain átregisztráció engedélyezéséhez
  9. Mondja le a domain nevet korábbi szolgáltatójánál (ha nem teszi meg automatikusan)

Győződjön meg róla, hogy a domainje jogosult az átruházásra

Az ICANN szabályai szerint, ha az elmúlt 60 napban hozta létre vagy regisztrála át a domainnevét, az nem jogosult az átregisztrációra. A váltás előtt számoljon utána, hogy biztosan ne pazarolja az idejét.

Frissítse tulajdonosi adatait

Mind a távozó regisztrátornak, mind az új szolgáltatónak kapcsolatba kell lépnie Önnel az átruházási folyamat során, ezért az elérhetőségeinek naprakésznek kell lenniük. Jelentkezzen be a jelenlegi regisztrátor vezérlőpaneljére, és ellenőrizze a fiókja adatait. Győződjön meg róla, hogy a neve, telefonszáma és fizikai címe helyes. Bármilyen hiányzó információ miatt az átvitel hosszabb időt vehet igénybe vagy elutasításra kerülhet.

Oldja fel a domain zárolását

Keresse meg a “domain feloldása” opciót a regisztrátor vezérlőpultjában. Minden szolgáltató más és más, de valószínűleg a fő fiók képernyőjének “Domain” vagy “Biztonság” szakaszában találja meg. A domainek alapértelmezés szerint le vannak zárva, hogy megakadályozzák a véletlen módosításokat vagy törléseket. A jelenlegi szolgáltatótól függően előfordulhat, hogy egyetlen kattintással feloldhatja domainjének zárolását, vagy közvetlenül a regisztrátortól kell kérnie a manuális zárolás feloldását.Ha domainje zárolása feloldásra került, átviheti a nevet egy másik regisztrátorhoz.

EPP kód

A domain átruházásához engedélyezési kódra (más néven Auth-kód, Auth-Info kód, EPP kód vagy AuthInfo kód) van szüksége. Ez a kód megvédi a domainjét attól, hogy illetéktelen fél átruházza. Ez a kód továbbá hídként szolgál a régi regisztrátor és az új szolgáltató között, és a kéréstől számított öt napon belül kell megadni, általában e-mailben. Egyes regisztrátorok lehetővé teszik a kódok automatikus generálását közvetlenül a vezérlőpanelükből.

Engedélyezze a domain átruházást.

Az engedélyezési kód megadása után a régi és az új regisztrátor is felveszi Önnel a kapcsolatot. Megkérik, hogy erősítse meg elérhetőségi adatait, és hivatalosan hagyja jóvá az átruházást. Győződjön meg róla, hogy mindkét regisztrátornak megadott elérhetőségei helyesek, és készüljön fel arra, hogy válaszoljon a jelenlegi szolgáltatását elhagyó személyt érintő kérdésekre.

Domain név átruházása: GYIK és hibaelhárítás

Mennyi ideig tart egy domain átruházás?

A domain-átruházási folyamat általában öt-hét napot vesz igénybe, de hosszabb ideig is eltarthat, ha az Ön adatai elavultak, vagy ha nem tudják ellenőrizni a személyazonosságát.

Ingyenes a domain átruházása?

Általában nem, azonban ez domain végződés és adott akciók függvénye is. Vannak végződések (pl. .at) ahol a regisztrátor váltás alapból ingyenes, míg máskor akciók keretében érhető el ilyesmi.

Nem tudom, ki a DNS-regisztrátorom. Mit kell tennem?

Keresse meg a domainnevét az ICANN keresőeszköz segítségével. A “Registrar Information” (Regisztrátori információk) szakasz alatt megtalálja a regisztrátor nevét.

Most vásároltam egy domaint. Miért nem tudom átvinni egy másik regisztrátorhoz?

A regisztrátora 60 napos regisztrátorváltási zár alá helyezte a domainnevét. Továbbá, ha nemrég hajtott végre egy korábbi átruházást, akkor a következő 60 napban nem válthat regisztrátort.

A domain név regisztrátorom elutasította a kérelmemet. Miért? Mi a teendőm?

Több oka is lehet annak, hogy a kérelmét elutasították.

Lehet, hogy eltérés van az Ön és a domain-tulajdonos adatai között. Vagy nem tudják ellenőrizni, hogy Ön a tulajdonos. Győződjön meg róla, hogy elérhetőségei naprakészek, és mindenképpen küldje el, amire szükségük van Öntől (személyi igazolvány, domainvásárlási bizonylat stb.).

Előfordulhat, hogy a domainnév tulajdonosa tiltakozást küldött az átruházás ellen. Ha nem Ön a domainnév tulajdonosa, mindenképpen vegye fel vele a kapcsolatot a probléma megoldása érdekében.

Ha korábbi domainvásárlásokból származó díjakkal tartozik a DNS-regisztrátorának, előfordulhat, hogy a domainnevét várakoztatásba helyezte. Mindenképpen fizesse ki a fennálló tartozást.

Előfordulhat, hogy a domainnév még mindig “Zárolva” van a portálon. Győződjön meg róla, hogy ez a beállítás “Feloldva” értékre van állítva.

Alternatív megoldásként előfordulhat, hogy 60 napos regisztrálóváltási zár alatt áll, ebben az esetben 60 napot kell várnia az átruházással.

Mi van, ha a domainem lejárt? Akkor is átvihetem egy másik regisztrátorhoz?

Igen. Ha a domainje nemrég járt le, akkor is átviheti egy másik regisztrátorhoz. Meg kell újítania a jelenlegi regisztrátornál, majd kezdeményeznie kell az átruházást.

Győződjön meg róla, hogy a domainnevet a jelenlegi regisztrátora nem törölte, és hogy még a visszaváltási türelmi időn belül van (a lejárat után legfeljebb hatvan nappal). Ha több mint 60 nap telt el, a lejárt domainje nyilvánosan megvásárolhatóvá válhat.

Árt a domainem átruházása a webhelyem SEO-jának?

Alapvetően nem. Ha minden rendben megy a domain átruházással, a SEO-nak nem árthat a váltás. Csak győződjön meg róla, hogy a váltáshoz megadott adatok naprakészek.