Mi az a Markup Language?

A jelölőnyelv (markup language) a dokumentum tartalmának egyértelműsítésére szolgáló számítógépes nyelv. A számítógépes szöveg feldolgozására, meghatározására és ember által olvasható formában történő bemutatására tervezték. Meghatározza a szöveg formázására használt kódot, beleértve azt a stílust és elrendezést, amelyet a programozó a dokumentum megjelenítéséhez kíván. Ezen elemek meghatározásához címkéket használ.

A jelölőnyelv használatára úgy is gondolhatsz, mint egy tanárra, aki osztályozza a diákok vizsgáit. A tanár “megjelöli” a hibákat, hogy a diákok tudják, miért kaptak egy adott pontszámot.

Melyek a ma használt legnépszerűbb jelölőnyelvek?

Az alábbiakban összeállítottunk egy listát a leggyakrabban használt jelölőnyelvekről.

HTML

A HyperText Markup Language (HTML) ma talán a legszélesebb körben használt jelölőnyelv. Elsősorban a világhálón látható weboldalak fejlesztésére használják. Lényegében minden weboldal megírható a HTML egy változatával. Ez teszi a kódot kritikus jelentőségűvé annak biztosításában, hogy a weboldalon található szöveg és képek a megfelelő formázást kövessék. Enélkül a böngészőknek fogalmuk sem lenne arról, hogyan kellene megjeleníteni a tartalmat.

A HTML felelős a weboldalak alapvető szerkezetének kialakításáért is. Gyakran használják a CSS-sel (Cascading Style Sheets) együtt az oldal megjelenésének javítására.

XML

Az eXtensible Markup Language (XML) nagymértékben hasonlít a HTML-hez. Lehetővé teszi a böngészők számára az információk helyes megjelenítését és értelmezését. De ahogy a neve is jelzi, az XML bővíthető. Lehetővé teszi, hogy egy tag a tartalom adott leírása alapján definiálja magát, ahelyett, hogy csak megjelenítené azt.

BBC

A Bulletin Board Code (BBC vagy BBCode) általában az üzenőfalakon a hozzászólások formázására használatos. A címkék általában szögletes zárójelek ([ ]) közé kerülnek, mielőtt az üzenőfal rendszere által történő elemzést vagy a mondatok részekre bontását követően a szerepük leírásához szükséges részekre bontják őket. A kódot ezután lefordítják egy olyan jelölőnyelvre, amelyet a legtöbb webböngésző képes értelmezni, általában HTML-ben. Egyes üzenőfalak előnyben részesítik a BBC használatát, mivel ez lehetővé teszi a jelölések elvégzését anélkül, hogy biztonsági riasztásokat váltana ki, amikor a fórumfelhasználók HTML-kódot használnak a hozzászólásaikban.

SGML

Az SGML (Standard Generalized Markup Language) egy olyan ISO-szabvány, amely általános struktúrát biztosít minden jelölőnyelv számára. Körvonalazza a jelölések érvényesítésére és elemzésére használt szabályokat. Megjegyzendő azonban, hogy nem minden jelölőnyelv, például a HTML5, tartja magát az SGML-szabványhoz.

Jelölőnyelv kontra programozási nyelv: Mi a különbség?

A jelölőnyelveket néha összetévesztik a programozási nyelvekkel, pedig ezek teljesen különbözőek. A jelölőnyelvek egyszerű szöveggel kevert címkék sorozata. A sima szöveg törlése esetén teljesen másképp értelmezhető, például listaként vagy számozott felsorolásként. A jelölőnyelvek megmondják a böngészőknek, hogy milyen szabályokat kövessenek, így a szöveg ember által olvasható marad.

Ezzel szemben a programozási nyelvek olyan parancsokat adnak meg programok vagy alkalmazások írásához, amelyeket bármely számítógép megérthet.

A HTML segítségével például azért olvashatja ezt a bejegyzést, mert a weboldalunkon egy jelölőnyelvvel kódoltuk. Még ha el is távolítja a CSS vagy a JavaScript (JS) kódokat, az emberek akkor is el tudják olvasni a tartalom nagy részét, de a beágyazott videókat nem láthatják. Ahhoz, hogy a weboldal minden funkciója működjön, például a keresőmező, fejlesztőnknek egy programozási nyelvet, például Perl, PHP vagy JS nyelvet kell használnia rajta.