.EU áremelés - 2006 óta először

Az EURid, az .eu domain végződés non-profit központi nyilvántartó szervezete az Európai Bizottsággal kötött szerződése értelmében a díjakat a felmerülő költségek függvényében állapítja meg.

Amint azt a nyilvántartó 2022. november 17-i éves közgyűlésén bejelentették, az Eurid 2023. január 1-jétől emeli a .EU domainnel kapcsolatos árakat, a növekvő működési költségekre hivatkozva. Ez az első emelés a .eu 2006-os elindítása óta.

A kb 7%-os (euróban nézve) áremelés érinti az .eu, .ею és .ευ domain nevek regisztrációs, megújítási, átruházási és aktiválási díjait, tehát minden domainnel kapcsolatos művelet díja emelkedni fog.

.EU domain végződés statisztika

Európa szerte a .EU végződés viszonylag stabil elismertségben részesül, jelenleg kicsit közel 4 millió aktív domain név található ezzel a végződéssel. 2022. május-júniusában 200 ezer véletlenszerűen kiválasztott domain név alapján, megállapításra került, hogy a domainek több mint 81%-a rendelkezik aktív webszolgáltatással (azaz a domain neven elérhető weboldal). Ezek közül a nevek közül több mint 68 152 tartalomban gazdag weboldalra vezet.

A weboldalak közel 19%-a üzleti oldal, 11%-a pedig IT témakörbe tartozik.