Megjelent a Rocky Linux 8.9

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Rocky Linux 8.9 hivatalosan is megjelent és letölthető. Ez a legújabb verzió támogatja az x86-64 és az aarch64 architektúrákat is. Nagyon ajánljuk a Rocky Linux dokumentációban található kiadási megjegyzések átolvasását, mivel azok döntő fontosságú részleteket tartalmaznak az ismert hibákról és a kiadásban végrehajtott jelentős változásokról.

Fontos változtatások

  • Az Azure képek a Rocky Linux 8.9-hez új kiadói névvel fognak megjelenni: resf, a korábbi hosszú, olvashatatlan név helyett. Ezek a képek még nem publikusak, de a hét végére várhatóan elérhetőek lesznek, és egy újabb hírlevél kíséretében fognak megjelenni.
  • Az opcionális vendégügynökök csoportja, amely korábban az anaconda Minimal Install és Custom Operating System alapkörnyezetén belül is elérhető volt, már nem választható kiegészítő szoftverként ezekhez a környezetekhez. További részletekért olvassa el a kiadási jegyzeteket.
  • A Rocky Linux 8.9 KDE live image-ével problémák adódtak a tesztelési fázisban. Emiatt a régebbi 8.8-as képeket fogja a Rocky Linux csapata biztosítani, amíg nem tudnak egy működő képet készíteni.

Figyelemre méltó új funkciók és változások

  • bevezetésre került a java-21-openjdk, amely a Java új verzióját biztosítja.
  • A Node.js 20 új modulfolyamként érhető el
  • A gcc-toolset-13 új fordítóeszközkészletként került bevezetésre.

Frissítés és átalakítás

A Rocky Linux 8 jelenlegi felhasználói frissíthetnek 8.9-re a terminálról a dnf update segítségével, vagy az asztalról a GNOME Software, KDE Discover stb. segítségével.

Más Enterprise Linux 8 disztribúciók felhasználói frissíthetnek és konvertálhatnak a Rocky Linux 8.9-re a migrate2rocky konverziós szkript segítségével.