Megjelent a Rocky Linux 9.3

Megérkezett a Rocky Linux 9.3, amely jelentős biztonsági fejlesztéseket és frissített fejlesztői és rendszerkezelői eszközöket hoz magával. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon az új funkciókról!

A Rocky Linux 9.3 már letölthető a Rocky Enterprise Software Foundation weboldaláról x86-64, aarch64, ppc64le és s390x architektúrákra. Mielőtt belevágna, érdemes átolvasni a Rocky Linux dokumentációban található kiadási megjegyzéseket, amelyek fontos információkat tartalmaznak az ismert hibákról és változásokról.

Fontosabb változtatások

  • A 9.3-as kiadás visszahozza a felhő- és konténerképeket a ppc64le-hez, amelyeket a 9.2-vel nem adtak ki a QEMU-val kapcsolatos problémák miatt. Ezek az image-ek néhány apróságban eltérhetnek a többi architektúra image-eitől, de a RESF azon fog dolgozni, hogy a jövőbeni kiadásokban csökkentsék ezt a különbséget.
  • A kernel-rt csomagot a kernel alcsomagjába olvasztották.
  • Egy új kernel-uki csomagot vezettek be Technology Preview-ként, amely egy Unified Kernel Image változatot biztosít a bootoláshoz. Ez az UKI-kép saját SecureBoot-kulccsal van aláírva.
  • Bevezetésre került a java-21-openjdk, amely a Java új verzióját biztosítja.

## Figyelemre méltó új funkciók és változások

  • A Rocky Linux 9.3 Azure-képek a korábbi hosszú, olvashatatlan név helyett új kiadói névvel fognak megjelenni: resf. Ezek a képek még nem publikusak, de a hét végére várhatóan elérhetőek lesznek, és egy újabb hírlevél kíséretében fognak megjelenni.
  • Az opcionális guest agent csoport, amely korábban az anaconda Minimal Install és Custom Operating System alapkörnyezetén belül is elérhető volt, már nem választható kiegészítő szoftverként ezekhez a környezetekhez. További részletekért olvassa el a kiadási jegyzeteket.
  • A Rocky Linux 9.3 KDE live image-ével problémák adódtak a tesztelési fázisban. Emiatt a régebbi 9.2-es képeket érhetőek csak el ebből a lemezképből.