Almalinux vs Rocky Linux: CentOS alternatívák csatája

A CentOS Linux régóta népszerű választás volt az ingyenes és nyílt forráskódú Linux-disztribúciót kereső felhasználók körében. A Red Hat Enterprise Linuxon (RHEL) alapulva stabilitást és megbízhatóságot kínált egy könnyen használható csomagban. 2021-ben, közel 18 évnyi szolgálat után a CentOS bejelentette, hogy lejár az életciklusa, és többé nem lesz elérhető operációs rendszerként.

Így a felhasználók nagy része olyan alternatív Linux-disztribúciót keresett, amely a CentOS-hez hasonló funkciókat és eszközöket kínál. Ennek az űrnek a betöltésére két új disztribúció jelent meg: Almalinux és Rocky Linux.

A Rocky Linux vagy az Almalinux választása zavart okozhat a felhasználók számára. Hogy segítsünk nekik, létrehoztuk ezt a cikket a Rocky Linux és az Almalinux közötti különbségekről, hogy megalapozott döntést hozhassanak arról, melyik felel meg jobban az igényeiknek.

Mi az az Almalinux?

Az AlmaLinux egy közösség által irányított Linux-disztribúció, amelyet a CentOS alternatívájaként fejlesztettek ki. Célja, hogy a felhasználók számára ugyanazt a stabilitást és megbízhatóságot nyújtsa, mint az eredeti disztribúció, miközben új funkciókat és frissítéseket is kínál. Az AlmaLinuxot kifejezetten szerverekhez és asztali számítógépekhez tervezték, így sokoldalú választás lehet számos különböző felhasználási esetre.

Előnyök:

  • A csomagok és libraryk stabilak és gazdag választék érhető el, alapvetően szerveres felhasználásra optimalizálva
  • Kiterjedt felhasználói és fejlesztői támogató hálózattal rendelkezik, amely szükség esetén értékes tanácsokkal és segítséggel szolgál.
  • Ugyanazt a build rendszert használja, mint a Red Hat Enterprise Linux, így a CentOS-ről való átállás egyszerű.
  • Átfogó biztonsági modellt kínál, amelyet folyamatosan frissítenek a legújabb fenyegetésekkel szembeni maximális védelem érdekében.

Hátrányok:

  • Kihívást jelenthet a kevés vagy semmilyen Linux-tapasztalattal nem rendelkező kezdők számára.
  • Nem kínál annyi csomagot, mint más disztribúciók, például az Ubuntu vagy a Debian.

Mi az a Rocky Linux?

A Rocky Linux egy másik új kiadás, amelyet a CentOS 8 forkjaként fejlesztettek ki. Ugyanazt a forráskódot használja, mint a Red Hat Enterprise Linux, de a teljesítmény és a stabilitás javítása érdekében néhány finomítással. A Rocky Linux is számos olyan funkciót és eszközt kínál, amelyek a CentOS-t olyan népszerűvé tették a felhasználók körében.

Előnyök:

  • Nyílt forráskódú, így az egyedi igényeknek megfelelően módosítható.
  • Más disztribúciókhoz képest könnyen használható és beállítható.
  • Aktív fejlesztői közösség áll mögötte, akik folyamatosan fejlesztik a platformot.
  • Kiszolgálói munkaterhelésre optimalizált csomagok és könyvtárak széles választékát tartalmazza.

Hátrányok:

  • Még korai stádiumban van, így még nem minden funkció elérhető.
  • Nehéz lehet a CentOS-ról áttérni, ha nem ismeri a Linux rendszereket.

AlmaLinux vs Rocky Linux: Alma Linux: A legfontosabb különbségek

Bár mindkét operációs rendszer a RHEL-ből származik, sokkal több van bennük, mint ami látszik. Az alábbiakban összehasonlítjuk legfontosabb jellemzőiket és ellentéteiket, hogy segítsünk Önnek megalapozott döntést hozni, amikor e két csodálatos lehetőség közül kell választania:

Rendszerek elkészítése

A Rocky Linux és az AlmaLinux is speciális építési módszerekkel készül. Az eszközök fejlesztéséhez az AlmaLinux egy speciálisan kialakított AlmaLinux Build System (ALBS) rendszerrel van felszerelve. A legelső build a build.almalinux.com oldalon 2021. szeptember 15-én indult el - ezzel is demonstrálva az ALBS erejét!

A 9.0-s verzió előtt a Rocky Release Engineering csapat a Kojit és más Fedora komponenseket használt a Rocky Linux létrehozásához. Az RL 9.0 kiadásakor azonban a Rocky saját Peridotja lett az új build rendszer, ami nagymértékben késleltette az indítási dátumot. Ennek ellenére a Proof bizonyítékként áll, hogy ez a váltás felbecsülhetetlenül fontos volt a minőségi szoftverek létrehozásához a továbbiakban!

Almalinux vs Rocky Linux: Linux: Életciklus

Mind a Rocky Linux, mind az AlmaLinux hosszú távú támogatási modellre épül, ahol a felhasználók akár 10 évig is számíthatnak ugyanarra a kódbázisra és funkciókra. Ez biztosítja, hogy a felhasználóknak nem kell rendszeresen frissíteniük a főbb komponenseket, és a munkaterhelésük zavartalanul, megszakítás nélkül működik.

Asztali környezet Az AlmaLinux és a Rocky Linux két robusztus Linux-disztribúció, amelyeket vállalatok számára fejlesztettek ki. A dobozból kivéve egyik sem kínál asztali környezetet; ennek ellenére a felhasználók könnyen telepíthetnek egyet mindkét disztribúcióra, ha asztali gépként is szeretnék használni őket.

Az AlmaLinux és a Rocky Linux felhasználói bármilyen preferenciával rendelkeznek is, kiválaszthatják a számukra tökéletesen megfelelő asztali környezetet. Ez a két operációs rendszer kompatibilitást kínál a legnépszerűbb környezetekkel, mint például a GNOME, a KDE és az XFCE - hogy csak néhányat említsünk!

Lényeges megérteni, hogy bár ez a két operációs rendszer asztali verzióként is használható, elsősorban a stabilitásra, a biztonságra és a szerverrendszerek teljesítményére összpontosítanak. Emiatt előfordulhat, hogy nem rendelkeznek ugyanolyan számú, az asztali felhasználóknak szánt funkcióval vagy alkalmazással, mint más Linux-disztribúciók, amelyeket kifejezetten asztali számítógépekre és laptopokra terveztek.

Frissítések és kiadási ciklus

Az AlmaLinux és a Rocky Linux segítségével a rendszer biztonságban tartása még soha nem volt ilyen egyszerű, mivel a felhasználóknak többé nem kell a teljes rendszerfrissítés időigényes folyamatán keresztülmenniük. Mindkét disztribúció gördülő kiadási modellt követ, amely rendszeres frissítéseket biztosít a felhasználók számára, így rendszerük mindig naprakész!

Az AlmaLinux és a Rocky Linux, amelyek mindkettő ugyanarra az upstream forráskódra épül, mint a Red Hat Enterprise Linux, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan megkapják a frissítéseket. Mindazonáltal az, hogy ezek a frissítések mikor érkeznek meg, sok mindentől függ, például a frissítés összetettségétől vagy attól, hogy mennyi erőforrás áll rendelkezésre a fejlesztőcsapatuk számára.

A frissítések kiadásának késedelmének csökkentése érdekében az AlmaLinux és a Rocky Linux fejlesztőcsapata arra összpontosít, hogy a frissítéseket a lehető leggyorsabban teszteljék és beépítsék. Ezeket a frissítéseket pontosan ellenőrzik, hogy garantálják, hogy nem okoznak semmilyen problémát vagy problémát a felhasználók számára. A tesztek és az integrációs folyamat befejezése után ezek a frissítések elérhetővé válnak az adott disztribúció frissítési tárolóin keresztül.

Ami a kiadási ciklusokat illeti, mind az AlmaLinux, mind a Rocky Linux célja a stabil és megbízható kiadások biztosítása. Azonban nem rendelkeznek fix kiadási ciklussal, mint más Linux disztribúciók. Ehelyett az új verziókat akkor adják ki, amikor azok elkészültek és alaposan tesztelték őket. Ez azt jelenti, hogy a kiadások közötti idő a fejlesztés és a tesztelés állapotától függően változhat.

Migrációs eszközök

Minden CentOS felhasználó számára, aki az AlmaLinuxra vagy a Rocky Linuxra való átállást fontolgatja, rendelkezésre állnak a migrációs eszközök, hogy az átállás problémamentes és hatékony legyen. Ezek az automatizált folyamatok garantálhatják a zökkenőmentes átállást a szolgáltatás megszakítása nélkül.

Az AlmaLinux migrációs eszköz egy parancssori eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a CentOS 7-ről vagy 8-ról az AlmaLinuxra való áttérést. Az eszköz képes felismerni a CentOS rendszerben telepített csomagokat, konfigurációkat és tárolókat, és átmigrálni azokat az AlmaLinuxra. Az eszközt úgy is tervezték, hogy együttműködjön az olyan automatizálási eszközökkel, mint az Ansible, megkönnyítve ezzel a migrációs folyamat automatizálását.

A Rocky Linux egy migrációs eszközt is biztosít migrate2rocky néven. A migrate2rocky eszköz egy egyszerű szkript, amelyet egy CentOS rendszeren futtatva lehet a Rocky Linuxra migrálni. Felismeri a CentOS rendszeren telepített csomagokat, tárolókat és konfigurációkat, és átmigrálja azokat a Rocky Linuxra. Az eszköz lehetőséget ad a felhasználóknak arra is, hogy bizonyos csomagokat vagy fájlokat kizárjanak a migrációs folyamatból.

Almalinux vs Rocky Linux: Linux: Teljesítmény-összehasonlítás

Az Almalinux és a Rocky Linux teljesítményének összehasonlításakor fontos megjegyezni, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Mindkét disztró a RHEL (Red Hat Enterprise Linux) és a CentOS (Community Enterprise Operating System) rendszereken alapul.

Ami a teljesítményt illeti, a Rocky Linuxot az optimális sebességre, skálázhatóságra és stabilitásra tervezték. Ugyanazt a Linux magot használja, mint a Red Hat Enterprise Linux és a CentOS, de a teljesítményre helyezve a hangsúlyt.

Ennek köszönhetően a Rocky Linux bizonyos területeken, például a rendszerindítás és a programok futtatása során gyorsabb, mint az Almalinux. Emellett a Rocky Linux olyan modernebb technológiákat támogat, mint a systemd a folyamatok kezeléséhez, ami az Almalinuxhoz képest jobb teljesítményt eredményezhet.

Ezzel szemben az Almalinuxot inkább a stabilitásra, mint a teljesítményre tervezték. Régebbi Linux magot használ, mint a Rocky Linux, ami lassabb teljesítményt eredményezhet a társához képest. Ezenkívül az Almalinux nem támogat annyi modern technológiát, mint a Rocky Linux, ezért bizonyos programokat nem futtat olyan hatékonyan.

Fejlesztési folyamat

A Rocky Linux és az AlmaLinux ellentétes megközelítést alkalmaznak a disztribúcióik építése során, eltérnek egymástól az upstream forrás, az építési folyamat és a különböző architektúrák támogatása tekintetében.

A CloudLinux utódja, az AlmaLinux, a cég jelenlegi “RHEL-klónjából” származik, míg a Rocky Linux a Red Hat nyilvános git-tárára támaszkodik, mint fő eredetére. A CloudLinux a jelek szerint amúgy is egyenesen a Red Hat nyílt forráskódú kódbázisából merít adatokat.

Almalinux vs Rocky Linux: Biztonság

Az AlmaLinux és a Rocky Linux esetében nem csak a biztonság a legfontosabb, de mindkettő számos különböző biztonsági funkciót kínál az adatok biztonsága érdekében.

Az AlmaLinux büszkélkedhet az OpenSCAP-pal, egy hatékony eszközzel, amely automatizált módon vizsgálja a rendszert sebezhetőségek után. A CIS Benchmark segítségével továbbá az eszközére szabott ideális biztonsági beállításokat is megvalósíthatja, és átfogó elemzést kaphat a lehetséges biztonsági problémákról.

A Center for Internet Security (CIS) élvonalbeli technológiájával épített benchmarkok optimális védelmet garantálnak a meglévő és újonnan megjelenő kiberfenyegetésekkel szemben.

A Rocky Linux a közelmúltban jelentős biztonsági eredményt ért el - felkerült a NIST Implementation Under Test Listájára, mivel megfelel a Federal Information Processing Standard Publication 140-3 (FIPS 140-3) kritériumainak. A FIPS 140-3 egy alapvető amerikai kormányzati számítógépes biztonsági szabvány, amely a fokozott védelmi és biztonsági szintet igénylő alkalmazásokhoz szükséges.

Stabilitás

A Rocky Linux és az AlmaLinux stabilitása általában véve lenyűgöző. Mindkét disztribúció a RHEL (Red Hat Enterprise Linux) és a CentOS (Community Enterprise Operating System) rendszeren alapul. Ez azt jelenti, hogy hozzáférnek ugyanazokhoz a stabil és biztonságos szoftvertárakhoz, amelyeket minden más vállalati szintű operációs rendszer is használ.

Mindkét operációs rendszert egy céllal hozták létre: a CentOS kiszorítása. Legfőbb előnyük a páratlan stabilitásukban rejlik. Miután a Red Hat leállította a CentOS támogatását, úgy döntöttek, hogy gördülő kiadásként biztosítják a frissítéseket az utódjához, a CentOS Streamhez; ez azonban a hibák és hibák kockázatával járt, amelyeket ki kellett javítani, mielőtt a RHEL verzió megkapta volna, és ezt követően az AlmaLinux és a Rocky Linux is átvette a frissítést.

Az AlmaLinux és a Rocky Linux esetében a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy rendszerük stabil marad annak ellenére, hogy a frissítések kiadása hosszabb időt vesz igénybe, mivel az aprólékos folyamatnak köszönhetően kiküszöbölik az instabil szoftverek kockázatát. Ennek eredményeképpen a felhasználók bizalma és bizalma folyamatosan növekszik e két disztribúció iránt, mivel ugyanazokat a stabilitási jellemzőket kínálják, mint a CentOS volt a megszűnése előtt.

Rocky Linux vs Almalinux: Architektúra-támogatás

Az AlmaLinux és a Rocky Linux mindkettő a RHEL 1:1 bug-for-bug binárisan kompatibilis forkja, felhasználva annak forráskódját. A legújabb verzióval kiterjesztették a támogatásukat az x86_64, aarch64, ppc64le és s390x architektúrákra - bár az egyes architektúrák esetében eltérő ütemezéssel.

Míg az AlmaLinux az s390x-et már ebben a kiadásban is tartalmazta, de az aarch64-et csak későn (csak a 8.4-es verzióban), addig a Rocky Linux az aarch64-et már a kezdetektől fogva tartalmazta, de a ppc6l2e és az s390x esetében lemaradt, amelyeket később, a 9.0-s verzióban vezettek be.

RHEL kompatibilitás

Az AlmaLinux és a Rocky Linux összehasonlításának másik fontos területe a Red Hat Enterprise Linuxszal (RHEL) való kompatibilitásuk. Mindkét disztribúció a RHEL forkja, ami azt jelenti, hogy ugyanazt a magos forráskódot használják, és úgy tervezték őket, hogy 1:1 kompatibilisek legyenek.

Ez lehetővé teszi az AlmaLinux és a Rocky Linux felhasználók számára, hogy kihasználják a meglévő RHEL rendszerek, valamint a RHEL-en futó szoftvertárházak és eszközök előnyeit.

Ráadásul mindkét disztribúció rendelkezik a Red Hat Enterprise Linux kompatibilitási tanúsítvánnyal. Ez a tanúsítvány azt hivatott biztosítani, hogy a felhasználók zökkenőmentesen, kompatibilitási problémák nélkül tudjanak áttérni a RHEL-ről az AlmaLinuxra vagy a Rocky Linuxra.

Ezzel a tanúsítvánnyal a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy alkalmazásaik és eszközeik zökkenőmentesen fognak futni, amikor átállítják rendszerüket az AlmaLinuxra vagy a Rocky Linuxra.

Rocky Linux vs Almalinux: Cél

Az AlmaLinux és a Rocky Linux egyaránt azzal a céllal jött létre, hogy megbízható, biztonságos és stabil alternatívát nyújtson a CentOS-nak. Az AlmaLinux és a Rocky Linux olyan operációs rendszerek, amelyeket a vállalati felhasználók szem előtt tartásával terveztek - olyan funkciókat biztosítanak, mint a több architektúra támogatása, kompatibilitás a RHEL-lel, FIPS 140-3 megfelelés és még sok más. Mindezek mellett mindkét disztribúció nyílt forráskódú és ingyenesen használható.

Míg az AlmaLinuxot a CentOS hosszú távú leváltására tervezték, addig a Rocky Linuxot kizárólag azzal a céllal hozták létre, hogy leváltsa az RHEL-t. Mint ilyen, a Rocky Linux célja, hogy hasonló funkciókat és előnyöket nyújtson, mint amilyeneket a felhasználók a RHEL-től kapnak, például megbízhatóságot, stabilitást és támogatást.

Csomagkezelők

Az AlmaLinux alapértelmezettként a dnf csomagkezelőt használja. Ez a csomagkezelő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a hivatalos és harmadik féltől származó tárolókból frissítéseket keressenek. Másrészt a Rocky Linux a RockyLinux és maga az AlmaLinux mellett az rpm vagy a dnf csomagkezelőket használja, amelyek alkalmasak a RedHat-alapú disztribúciókhoz, például a Fedora, CentOS stb. számára. A yum utódja köztudottan a dnf, amely mind a távoli, mind a helyi RPM csomagokat kezelni tudja.

Tárolók

A jellegzetes AlmaLinux és a Rocky Linux három alapvető tárolóval van előre telepítve: BaseOS, AppStream és Extras a teljes funkcionalitás érdekében. Konkrétan a BaseOS tartalmazza az alapcsomagok gyűjteményét; az AppStream további alkalmazásokat kínál, mint például futásidejű nyelvek vagy adatbázisok, míg az Extrák olyan programokat tartalmaznak, amelyek nem szerezhetők be a RHEL-ben.

A többi tárolóhoz kézi aktiválás szükséges. Az AlmaLinuxban a Vault repository rendelkezik a mostanit megelőző OS-verziókkal és a hozzájuk tartozó csomagokkal/ISO-képekkel. A Rocky Linux esetében több, a közösségi tagok által engedélyezett tároló is van, mint az Extras, Plus, RT (real-time), NFV, stb. csak az Extra tárolóban. Ezekben a könyvtárakban még a régi verziók is megtalálhatók, ha valamikor szükségessé válik a downgrade is.

Almalinux vs Rocky Linux: Linux: Felhasználási módok

A megbízható Linux disztribúciót kereső vállalkozások és szervezetek számára az AlmaLinux OS a tökéletes megoldás. Nem csak kiváló teljesítményt nyújt, de ráadásul ingyenes is! Az RHEL forráskódjának felhasználásával készült, így tudhatja, hogy egy vállalati szintű operációs rendszert kap, anélkül, hogy pénzt költene rá.

Az AlmaLinux nem csak megbízható és stabil operációs rendszer szerverhasználatra, hanem egy optimalizált architektúra létrehozására is alkalmas, amely biztonságos és az Ön alkalmazásaihoz igazodik. Sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy könnyedén használhassa fizikai, virtuális vagy felhőalapú környezetben.

A Rocky Linux tökéletes választás minden méretű szervezet számára, mivel hiper-skála, felhő és nagy teljesítményű számítási képességekkel alternatívát nyújt a CentOS és a RHEL mellett. Ez a fejlett operációs rendszer számtalan kivételes funkcióval rendelkezik, amelyek biztosan kielégítik bármely nagy szervezet igényeit.

A Rocky egy kiváló szervermegoldás, amely megbízhatóságot, optimális teljesítményt és szinte minden vezérlőpanellel való integrációt kínál. Továbbá a közepes méretű vállalkozások is igénybe vehetik ezt a költséghatékony alternatívát, mivel a RHEL funkciókat ingyenesen biztosítja.

Az AlmaLinux és a Rocky Linux nem csak vállalatok számára készült, hanem magánfelhasználók számára is ideális, tekintettel felhasználóbarát felületükre és arra, hogy teljesen ingyenesek!

Rocky Linux vs Almalinux: Almalin: Tanulási görbe

Ha már ismeri a CentOS-t vagy a RHEL-t, az AlmaLinux és a Rocky Linux megtanulása gyerekjáték lesz. Mindkét operációs rendszer 2021-ben jött létre a CentOS életciklusának hirtelen bejelentése után, de egyszerű telepítési folyamatot kínálnak, amely csak néhány lépést igényel a felhasználói felületükön keresztül.

Ha azonban még egyiket sem használta korábban, a Linux elsajátítása megfélemlítő lehet. Ezért javasoljuk, hogy szánjon egy kis időt az alapvető Linux-parancsok megértésére, mielőtt belevágna az egyik új operációs rendszerbe.

Vállalati háttértámogatás

A CloudLinux, az AlmaLinux alapító szervezete évi 1 millió dollárt biztosít a projekt növekedéséhez és karbantartásához. Ezenfelül ennek a nyílt forráskódú operációs rendszernek jelenleg huszonegy partnere és szponzora van, valamint egy kereskedelmi támogatási szolgáltató - a TuxCare. Az olyan neves támogatókkal, mint a Microsoft, az AWS, az Equinix, a cPanel és az AMD, akik támogatják az operációs rendszert, bizonyára nem csoda, hogy az AlmaLinux továbbra is virágzik!

A Rocky Linuxot, amelyet Kurtzer CIQ cége fejlesztett ki és finanszírozott 26 millió dolláros támogatással, büszkén szponzorálja a MontaVista és az OpenLogic. A nyílt forráskódú operációs rendszer több nagyvállalat, például a Google, az AWS, a Microsoft Azure és a VMware elismerését is kivívta lenyűgöző eredményeiért.

A disztribúciók széles körű és folyamatosan növekvő támogatottsága mindkét operációs rendszer sikere mögött hajtóerőként működik.

Rocky Linux vs Almalinux: Közösségi támogatás

Gregory Kurtzer, a CentOS Linux egyik társalapítója alapította a hihetetlenül megbízható Rocky Enterprise Software Foundationt (RESF), amely egy közhasznú társaság, amely a vállalati szoftverek köré nyílt és megbízható közösséget épít.

A RESF a Rocky Linux hálózat csapatvezetőiből áll, akik bizonyították megbízhatóságukat, hogy elősegítsék az átláthatóságot és csökkentsék annak esélyét, hogy az irányítást elvegyék azoktól, akik jogosan működtetik azt.

Az AlmaLinux OS Foundation egy 501(c)(6) nonprofit szervezet, amely nyílt forráskódú, stabil Linux-disztribúciót biztosít a nyilvánosság számára - teljesen ingyenesen és regisztráció nélkül.

Arra törekszenek, hogy elősegítsék egy olyan közösség növekedését, amely elkötelezett az ezen operációs rendszeren alapuló vagy azt kiegészítő megoldások nyújtása iránt, a közreműködő tagok, tükörtagok, támogató tagok és alumnus tagok kapcsolatain keresztül. Ezáltal keményen dolgoznak az AlmaLinux OS továbbfejlesztésén és karbantartásán mindenki javára.

Mindkét disztribúció felhasználói bázisa folyamatosan növekszik, ami azt mutatja, hogy a közösség folyamatosan bővül és továbbra is aktívan részt vesz az operációs rendszerek fejlesztésében.

Elérhetőség a felhőszolgáltatóknál

Az AlmaLinux elérhető a főbb felhőszolgáltatókon, mint például az Azure, a Google Cloud Platform, az Amazon Web Services és még sok más. A Rocky Linux szintén ugyanazokhoz a népszerű felhőszolgáltatókhoz kínálja nyílt forráskódú operációs rendszerét, mint az AlmaLinux.

A két disztribúció több felhőszolgáltatón keresztül történő elérhetősége megkönnyíti a felhasználók és a vállalkozások számára a szükséges operációs rendszerek elérését. Bármelyik disztribúció gyorsan telepíthető bármelyik szolgáltatásra, így megbízható platformot biztosít, amely termelési vagy fejlesztési környezetben egyaránt használható.

AlmaLinux vs. Rocky Linux: Linux: Melyiket válasszuk?

Mind az AlmaLinux, mind a Rocky Linux robusztus, megbízható operációs rendszerek, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyílt forráskódú közösségben. Mindkét disztribúció egyszerű telepítési folyamatot, számos támogató szervezetet és vállalati szponzort, kiterjedt felhőszolgáltatói elérhetőséget és növekvő felhasználói bázist kínál. Annak eldöntése, hogy melyik mellett döntsön, végső soron személyes preferencián múlik.

Ha egy vállalati szintű operációs rendszer stabilitását és biztonságát kedveli, akkor a Rocky Linux lehet a megfelelő választás az Ön számára. Ha nagyobb kontrollt szeretne az operációs rendszer jellemzői és funkcionalitása felett, akkor az AlmaLinux lehet a megfelelőbb választás. Bármelyiket is választja, mindkét disztribúció kiváló választásnak bizonyult azok számára, akik megbízható nyílt forráskódú Linux operációs rendszert keresnek.

Összefoglalás

Ebben a cikkben az AlmaLinux és a Rocky Linux közötti összehasonlítást tisztáztuk. A két rendszer közötti különbségek megértéséhez 19 különböző témát tárgyaltunk meg részletesen, hogy bemutassuk az azonos célok eléréséhez vezető egyéni útjukat.

Bár az AlmaLinux és a Rocky Linux hasonló, kezelésük és vezérlésük jelentősen eltér egymástól. Ezért, ha RHEL-alapú helyettesítőre van szükség, az AlmaLinuxot erősen ajánljuk a finanszírozási rendszere miatt, ami a két disztribúció közül a kedvezőbb választássá teszi.

Ráadásul az AlmaLinux híres a gyors reakcióiról és a frissített kiadásokról. Végső soron Önön múlik, mivel mindkét választás kiváló - bármelyik mellett is dönt, nagyszerű lesz! Ráadásul, ha valaha is meggondolná magát a jövőben, a váltás közöttük meglehetősen könnyű.