A 7 legjobb Red Hat alapú Linux disztribúció

Más Linux disztribúciókkal ellentétben a Red Hat Enterprise Linux nem teljesen ingyenes. De ettől még élvezheti előnyeit, ha telepíti ezeket az ingyenes RHEL-alapú Linux-disztribúciókat.

A Red Hat a világ legnagyobb nyílt forráskódú vállalatává vált, mielőtt az IBM felvásárolta volna és a Red Hat Enterprise Linux a vállalat elsődleges terméke. Ez a Linux-alapú operációs rendszer megmutatta, hogy mennyi pénzt lehet keresni azzal, ha egy vállalat szabad szoftvereket fejleszt és fizetős szerződésekkel támogatja azokat.

Ahogy a neve is mutatja, a Red Hat Enterprise Linuxot vállalatoknak és szervezeteknek szánják. Ha saját személyes szerverét szeretné futtatni, arra is megoldás lehet a Red Hat Enterprise Linux, mivel manapság már a Red Hat Developer program keretében jóformán bárki kaphat 16 ingyenes licencet. Azonban ez nem feltétlenül lehet jó nekünk, de szerencsére számos alternatíva létezik, amelyek pontosan ugyanazt a kódot használják, és ugyanazokat az alkalmazásokat tudják futtatni, mint a RHEL.

Rocky Linux

A Rocky Linux a CentOS 8 szabad és nyílt forráskódú forkja, amely teljesen kompatibilis a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) bináris verziójával. A Rocky Linux Foundation fejlesztette ki, Gregory Kurtzer, a CentOS projekt egyik társalapítójának irányítása alatt. A ‘Rocky’ név a néhai CentOS társalapító Rocky McGaugh előtt tiszteleg.

Rocky Linux 8.4 asztal

A Rocky Linuxot azért fejlesztették ki, hogy betömje a CentOS 8 által hagyott űrt, miután a CentOS projekt a CentOS Streamre helyezte át a hangsúlyt, amely egy folyamatosan frissülő kiadás. A Rocky Linux mostantól downstream kiadásként fog szolgálni, ahogyan korábban a CentOS is tette. A CentOS Stream mostantól upstream kiadásként fog működni, és a jövőbeli RHEL kiadásokba beépítendő változások előzeteseként szolgál.

A Rocky Linux ingyenes és teljes mértékben közösségi támogatású, és mostantól ingyenes közösségi támogatást kaphat a Rocky Linux Mattermoston keresztül és az online fórumokon.

AlmaLinux

Az AlmaLinux szintén egy CentOS 8 alternatíva. Ez is 1:1 binárisan kompatibilis a RedHat Linuxszal, és eredetileg a CloudLinux csapata fejlesztette és adta ki, hogy betöltse a CentOS 8 hirtelen megszűnése miatt keletkezett űrt. Teljesen ingyenes és nyílt forráskódú, és jelenleg közösségi fejlesztésű, az AlmaLinux Alapítványon keresztül.

AlmaLinux 9

A Rocky Linuxhoz hasonlóan az AlmaLinux is arra összpontosít, hogy vállalati szintű platformot biztosítson, amely adatközpontokban vagy a felhőben telepíthető a termelési munkaterhelésekhez.

Az AlmaLinux élénk közösségi támogatással rendelkezik a Redditen, közösségi fórumokkal, a hivatalos közösségi csevegéssel és a discourse közösségi csoporttal. Emellett az AlmaLinux Github oldalát is felkeresheti, ahol hozzáférhet az AlmaLinux forráskódjához.

CentOS

A Redhat architektúra köré épülő CentOS egy ingyenes és nyílt forráskódú, közösségi fejlesztésű Linux-disztribúció, amely vállalati szintű számítástechnikai platformot biztosít. A kezdetben 2004-ben kiadott CentOS kiváló ingyenes alternatívája a vállalati RHEL operációs rendszernek. Olyan felhasználóknak vagy kisvállalkozásoknak ajánlott, akik fájlmegosztásra, webtárhely-szolgáltatásra és egyéb vállalati szintű feladatokra szeretnének szervert felállítani.

CentOS 8

Bár nem rendelkezik a RHEL által nyújtott kereskedelmi támogatással, a CentOS jól ismert szilárd stabilitásáról, vállalati szintű biztonságáról és egyéb előnyeiről, köszönhetően a RHEL-lel való bináris kompatibilitásának. Mint ilyen, kiváló választás webkiszolgálónak. Valójában a CentOS a webtárhely-szolgáltató iparban különösen a stabilitása és a kiemelkedő WHM/cPanel vezérlőpanelek biztosítása miatt kedvelt választás, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a domainek kezelését.

A CentOS-t leginkább a haladó felhasználóknak ajánlják, tekintettel a hosszú tanulási görbére, ellentétben az olyan disztribúciókkal, mint az Ubuntu, amelyek megkönnyítik a kezdők számára a szoftvercsomagok kezelését. Lendületes közösségi támogatás és számos fórum segíti a felhasználókat, ha elakadnának. Azonban kevesebb a kéznyújtás, mivel már feltételezik, hogy a felhasználók középhaladó vagy haladó szinten vannak. Akárhogy is legyen, az asztali számítógépek szerelmesei még mindig letölthetnek és telepíthetnek egy CentOS-képet, amely GUI-alapú asztalt biztosít, amely többnyire a GNOME környezetet biztosítja.

Érdemes megemlíteni a CentOS Stream-et, amely a CentOS gördülő kiadású változata, amely a legújabb szoftvercsomagokat biztosítja. Ezt leginkább kutatásra és tesztelésre használják, és stabilitási problémák miatt nem ajánlott termelési környezetbe.

Fedora

A Fedora a RedHat Linux upstream közösségi disztribúciója. Ez egy általános célú disztribúció, amelyet a Redhat által szponzorált Fedora Project fejleszt és tart fenn. Hatalmas közösséggel rendelkezik, és leginkább a fejlesztők használják központként a szoftvercsomagok fejlesztésére és tesztelésére, mielőtt azok elérhetővé válnak a RHEL vagy a CentOS számára.

Valójában a Fedora-t vérző disztribúciónak tekintik, mivel mindig a legújabb szoftvercsomagokat, illesztőprogramokat és segédprogramokat dobja ki. Tehát ha a Fedora mellett dönt, biztos lehet benne, hogy a legfrissebb szoftververziókkal fog végezni.

Fedora desktop

A Fedora jól ismert a könnyű használatáról és testreszabhatóságáról. Egyszerű felhasználói felülettel rendelkezik, és a mindennapi használatra alkalmas, kész alkalmazásokat tartalmaz. Ez teszi népszerűvé a kezdők körében, akik egy Redhat-alapú disztribúciót szeretnének kipróbálni.

A Fedora a biztonságot is elsődleges prioritásként kezeli, és valójában SELinux-szal (Security-Enhanced Linux) szállítja, amely egy kernel biztonsági modul, amely a hozzáférési jogokat kezeli. Az IT még egy lépéssel tovább megy, és tartalmaz egy tűzfalat is, amely már alapértelmezésben engedélyezve van.

A Fedora nagyon változatos alkalmazással 3 fő kiadásban érkezik: Fedora workstation az asztali és otthoni felhasználók számára, Fedora Server és Fedora IoT az IoT ökoszisztémákhoz, mint például a Raspberry Pi.

Oracle Linux

Az Oracle Linux egy vállalati szintű operációs rendszer, amely 100%-ban kompatibilis a Red Hat Enterprise Linux-szal. Egyesíti a RHEL stabilitását és vállalati szintű biztonságát az Oracle fejlesztőcsapatának rugalmasságával és hozzáadott biztonságával, így egy félelmetes és robusztus, alacsony költségű vállalati opciót kínál.

Az Oracle Linux ingyenesen letölthető, előfizetési díj nélkül, és minden biztonsági frissítést és javítást ingyenesen biztosít. Talán az egyetlen költség a támogatás, amely lényegesen alacsonyabb, mint a Red Hat Enterprise Linuxé. Ráadásul az Oracle Linux több támogatási lehetőséget biztosít, mint a RHEL. Említésre méltó a Ksplice zéró leállási idejű foltozási szolgáltatás, amely segít frissíteni a rendszert a kritikus frissítésekkel anélkül, hogy újra kellene indítani a szervert.

Oracle Linux 7.7

Ami a használhatóságot illeti, az Oracle Linux rendkívül könnyen beállítható és könnyebben megtanulható a Linuxban nem jártas felhasználók számára. Ennek oka, hogy a szükséges csomagok többsége alapértelmezés szerint előre be van töltve, és a telepítés során engedélyezhető.

Az Oracle csapatának beépített integrációi és optimalizációi révén az Oracle Linux tökéletes választásnak számít az Oracle rendszereket, például Oracle adatbázisokat futtató vállalatok számára. Az is magától értetődő, hogy az Oracle Linuxon Oracle Cloud fut.

A Red Hat Enterprise Linuxhoz képest az Oracle Linux rugalmasabb és biztonságosabb lehetőséget nyújt az Oracle megoldásokat használó vagy az Oracle megoldásokra való átállást tervező vállalkozások számára.

ClearOS

Sok kisvállalkozás előtt álló közös kihívás a telepítés összetettsége. A Linux óriási előrelépéseket tett a könnyen használható és felhasználóbarát disztribúciók biztosítása terén. Azonban elég nagy kihívást jelent egy olcsó adatközponti megoldást keresni. Ha olyan szerver operációs rendszert keres, amely a nyílt forráskódú modellt kihasználva alacsony költségű és egyszerűsített informatikai élményt nyújt a kisvállalkozások számára, akkor a ClearOS az egyik olyan lehetőség, amelyhez fordulhat.

ClearOS webes felülete

A ClearOS-t egyszerű, biztonságos és megfizethető árú operációs rendszerként írják le, amely a CentOS-en és a RHEL-en (Red Hat Enterprise Linux) egyaránt alapul. Intuitív webes felületet és több mint 100 alkalmazással rendelkező alkalmazásboltot kínál, amelyek közül választhat.

A ClearOS 3 fő kiadásban érhető el: Home, Business és Community Edition. Az otthoni kiadás ideális a kis irodák számára. Az üzleti kiadás olyan kis- és középvállalkozások számára készült, amelyek előnyben részesítik a fizetős támogatás előnyeit, míg a közösségi kiadás teljesen ingyenes.