A Rocky Linux 9.0 új sziklaszilárd build rendszerrel érkezik

A RHEL klón Linux disztribúció csapata reméli, hogy a felhő-natív build-rendszer segítségével az új RHEL-kiadásokat követő egy héten belül kiadhatja a Rocky új verzióit.

A Rocky Linux 9.0, a nyílt forráskódú vállalati operációs rendszer legújabb verziója, amelyet úgy terveztek, hogy hibáról hibára kompatibilis legyen a Red Hat Enterprise Linuxszal (RHEL), már általánosan elérhető. A frissítés új biztonsági és hálózati funkciókat, valamint egy új nyílt forráskódú építési rendszert, a Peridotot tartalmazza.

A július 14-én megjelent Rocky Linux 9.0 tartalmazza az összes build chain infrastruktúra eszközt a fejlesztők számára, hogy felvehessék a Rocky Linuxot, vagy bővíthessék vagy reprodukálhassák az operációs rendszert, ha egy fejlesztő a közösségtől vagy bármely upstream támogató szervezettől függetlenül szeretne valamit tenni. A projekt képviselői szerint az új, felhő-natív build rendszer kifejlesztésének elsődleges célja annak biztosítása volt, hogy a Rocky új verziói az új RHEL-verziók kiadásától számított egy héten belül kiadhatók legyenek.

A Peridot forráskódja megtalálható a GitHubon, és hamarosan könnyen telepíthető lesz a Helm grafikonokon keresztül. A Rocky Linux letölthető a rockylinux.org oldalon. A Rocky Enterprise Software Foundation (RESF) által üzemeltetett Rocky Linuxot a CentOS egyik eredeti alapítója, a CIQ vezérigazgatója, Gregory Kurtzer hozta létre, hogy megvalósítsa a CentOS eredeti célját, hogy a RHEL gyártásra alkalmas downstream változataként szolgáljon.

A CIQ által kifejlesztett és a RESF-nek átadott Peridot egy felhő-natív stackként szolgál a Rocky Linux építéséhez és kezeléséhez. A verem nyílt forráskódúként került kiadásra. A Rocky Linux nyílt forráskódú eszközöket használ, hogy “reprodukálható” operációs rendszert biztosítson, hogy ne ismétlődjenek meg a CentOS életciklusának végét jelző problémák - közölte a projekt.

A Rocky Linux 9.0 további kiemelt elemei közé tartoznak a következő biztonsági fejlesztések és hálózati funkciók:

  • Javult a SELinux teljesítménye, a memóriaterhelés és a betöltési idő.
  • Az OpenSSL, amely jelenleg a 3.0.1-es verziószámú, új verziószámozási sémát, továbbfejlesztett HTTP(S) klienst, valamint új protokollok és formátumok támogatását tartalmazza.
  • A Rocky Linux támogatja a PCI-DSS, HIPPA, DISA és egyéb biztonsági megfelelőségi beállítások automatikus konfigurálását az Anaconda telepítőn keresztül, így időt és energiát takarít meg.
  • Az OpenSSH, amely most a 8.7p1-es verzióban van, az SCP/RCP protokollt az SFTP protokollra cseréli, ami kiszámíthatóbb fájlnévkezelést kínál.
  • Az SHA-1 üzenet digestek használata elavult, mivel az SHA-1 által előállított kriptográfiai hash függvények már nem tekinthetők biztonságosnak.
  • A Multipath TCP Daemon vagy mptcpd az iproute2 helyett használható a Multipath TCP végpontok konfigurálására.
  • A NetworkManager most már alapértelmezés szerint kulcsfájlokat használ az új kapcsolati profilok tárolására, de továbbra is támogatja az ifcfg-t.
  • A network-scripts csomagot eltávolításra került. Használja a NetworkManager-t a hálózati kapcsolatok konfigurálásához.