Hogyan segít a felhő csökkenteni az energiaszámlákat és az IT-költségeket?

A legutóbbi felmérések szerint az EU-ban a vállalatok energia számlái négyszeresére emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és további emelkedés várható. A zsugorodó piaccal együtt ezek sok cég jövőjét veszélyeztetik. Az energiaszámlák csökkentésének és az informatikai megtakarításoknak egyik módja a felhőbe való áttérés. Itt megvizsgáljuk az előnyöket.

Az informatikai energiafelhasználás kiszervezése

Ha az alkalmazások futtatásához és az adatok tárolásához egy helyben lévő szerverekkel rendelkezik, akkor átlagosan 850 wattot használ óránként (két szerver, hálózati eszközök, szünetmentes). Ha a kiszolgálók a nap 24 órájában online van, ez azt jelenti, hogy évente körülbelül 7500 kWh-t használ fel. Ráadásul a szerverek hűtése érdekében esetleg még a légkondicionáló rendszer működtetéséért is fizetni kell, az is további energiát igényel. Összességében ezek a költségek évente több százezer forintra rúghatnak.

Ha a felhőbe költözik, a csomag ára tartalmazza az összes kapcsolódó energiaköltséget. És bár az energiaárak emelkedése miatt a felhő költségei világszerte megnőttek, az ügyfelekre gyakorolt hatás kisebb mint a kkv piacon tapasztalható áremelkedés.

A felhőszolgáltatók, több okból is alacsonyan tudják tartani az árakat a villamosenergia árak emelkedése ellenére. Például nagymértékben beruházunk a legújabb technológiákba, amelyek amellett, hogy kiváló teljesítményt és megbízhatóságot nyújtanak, az energiahatékonyság terén is az élvonalban vannak. Hasonlóképpen, mivel nagy adatközpontokat üzemeltetünk, nagyobb méretgazdaságossági előnyökkel tudunk működni, ami még hatékonyabbá tesz minket. Kiváló szerződéseket kötöttünk az energiaszolgáltatókkal is, és megújuló energiát használunk, amelyet kevésbé befolyásolnak a szokásos energiaárak ingadozásai.

Összességében tehát a felhőre való áttéréssel a kisvállalkozások jelentősen csökkenthetik jelenlegi energiaszámláikat, és arra számíthatnak, hogy a felhőszolgáltatások középtávon kevésbé lesznek kitéve a máshol tapasztalható növekvő költségeknek.

Hardver és egyéb megtakarítások

A nagy energiamegtakarítás nem az egyetlen módja annak, hogy a felhőbe való áttérés csökkentheti a költségeket a szerver házon belüli üzemeltetéséhez képest. A szerver drága eszköz, és jelentős beruházást igényel. A felhőben viszont nincs szükség ilyen kiadásra. Ehelyett az infrastruktúra a szolgáltatás részét képezi, és egy sokkal könnyebben kezelhető és pénzforgalom-barát havi díjjal fizetendő.

A házon belüli szerverekhez kapcsolódó egyéb költségektől is megszabadulunk a felhőbe való áttéréssel. Nincs szükség fizikai biztonságra vagy biztosításra, mivel nincs szerverhardver a helyszínen. Ezekért a felelősség a felhőszolgáltatót terheli. A szolgáltató gondoskodik az Ön nevében a karbantartásról és a szerveradminisztrációról is, biztosítva a szerver optimális működését, valamint az operációs rendszer frissítését és javítását. Ennek eredményeképpen az informatikai csapatok terhei és pénzügyi szempontból a költségei is csökkennek.

Egyéb pénzügyi előnyök

A felhőbe való áttérésnek számos egyéb pénzügyi előnye is van. Az első a skálázhatóság. A házon belüli skálázás további hardverek vásárlását és a használatukkal járó összes költséget igényli. A jelenlegi gazdasági helyzetben a skálázhatóságba való beruházástól való vonakodás - bár érthető - sok vállalatot akadályoz a továbblépésben. A felhőben a skálázhatóság gyors, egyszerű és költséghatékony. A további IT-erőforrások igény szerint, egy egérkattintással rendelkezésre állhatnak, és a díjazásuk is fizetős alapon történik. Amint már nincs rájuk szükség, vissza lehet skálázni őket. Ez páratlan agilitást biztosít a legolcsóbban.

Ráadásul, mivel a legtöbb felhőalapú alkalmazás nyílt forráskódú, valódi lehetőség nyílik a szoftverlicencek költségeinek csökkentésére. Sőt, még a szabadalmaztatott szoftverek is olcsóbban beszerezhetők, mivel a felhőszolgáltatók gyakran rendelkeznek olyan licenc megállapodásokkal, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ügyfeleik számára csökkentett költséggel nyújtsák azokat.