Miért fordul egyre több vállalkozás a menedzselt megoldások felé?

Gondoljon vissza a 2019-es irodára - szinte teljesen felismerhetetlen a mai munkakörnyezethez képest. Az elmúlt három év a távmunka, valamint a big data technológiák és a SaaS megoldások megjelenését hozta magával.

Ennek eredményeképpen a legtöbb vállalkozás mára a munkaterheléseinek és alkalmazásainak legalább egy részét a felhőbe helyezte át. Különösen a menedzselt felhőalapú tárhely iránti igény növekszik - ez a piac az előrejelzések szerint a 2021-es 86,1 milliárd dollárról 2032-re 237 milliárd dollárra fog nőni.

Nem minden felhő egyforma

A nyilvános felhőalapú erőforrásokat az interneten keresztül nyújtják, harmadik fél szolgáltatók, például az AWS vagy az Azure tulajdonában vannak, és azok üzemeltetik őket. A vállalkozások gyakran “pay as you go” alapon veszik igénybe a nyilvános felhőszolgáltatásokat, és csak az általuk felhasznált CPU idő, sávszélesség és tárolási kapacitás után fizetnek. A nyilvános felhőt gyakran a vállalkozások számára a legkönnyebben elérhető megoldásnak tekintik - a korlátlan skálázhatóságnak és a minimális karbantartási igénynek köszönhetően.

Ezzel szemben a privát felhő olyan felhőszolgáltatásokra és infrastruktúrára utal, amelyeket egy privát hálózaton, dedikált hardver és szoftver használatával tartanak fenn. Bár lényegesen több karbantartást és felügyeletet igényel, a privát felhő jobb ellenőrzést biztosít a vállalkozásoknak az informatikai infrastruktúrájuk felett - különösen a biztonság, a költségek stb. tekintetében.

Ahogy a neve is sugallja, a hibrid felhő infrastruktúra a nyilvános és a privát felhő elemeit egyaránt magába foglalja. Lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a tárolást - akár helyben, akár hyperscalereknél vagy helyi felhőszolgáltatóknál - úgy válasszák ki, hogy az megfeleljen az adott munkaterhelés teljesítményigényének. Sok vállalkozás például a mindennapi munkaterhelésekhez nyilvános felhőt, az érzékeny adatok tárolására pedig privát felhőt használ.

Miért fordulnak el a vállalkozások a nyilvános felhőtől?

A kezdeti rohamos munkaterhelés- és erőforrás-átcsoportosítás után sok vállalkozás (legalábbis részben) visszafordítja ezt a döntést. A 2021IDC tanulmánya szerint a válaszadók 80%-a a közelmúltban repatriálta a munkaterheket a nyilvános felhőkörnyezetekből.

Hogy miért? Elsősorban azért, mert sok vállalkozás úgy találta, hogy a nyilvános felhő nem hozta meg az ígért költségmegtakarítást. Bár a nyilvános felhő költséghatékonyabb lehet, ha alkalmi igénycsúcsokat elégít ki, gyorsan drágává válhat, ha hatalmas, egész éves munkaterheléseket kezel - különösen, ha figyelembe vesszük a kezelési díjakat és a nem fix számlázási modelleket. Másodszor, sok vállalkozás ma már úgy dönt, hogy nem tárolja az érzékeny adatokat nyilvános felhőkörnyezetekben, mivel a hardvert gyakran több vállalat osztja meg.

A saját adatközponti infrastruktúra jobb megoldás?

Nem feltétlenül. A nagyméretű, globális vállalkozásoknak érdemes lehet saját adatközpont-infrastruktúrába beruházniuk - mivel így méretgazdaságossági előnyökhöz jutnak, és teljes mértékben ellenőrizhetik a működést. Ez azonban a legtöbb, különösen a kkv-k számára megfizethetetlenül költséges.

Ráadásul az alkalmazások és adatok alapján a hálózati, számítástechnikai és tárolási igények kitalálása időigényes, és házon belüli szakértőkből álló csapatot igényel. Ez megint csak irreális a legtöbb kis- és középvállalkozás számára.

Mi tehát az alternatíva?

Itt jön a képbe a menedzselt tárhely szolgáltatás. A személyre szabott felhőmegoldás létrehozása érdekében a menedzselt tárhely szolgáltatás a dedikált szervereket és hardvert egy külső szolgáltató általi kezeléssel kombinálja. A menedzselt tárhely olyan “hozzáadott értékű” szolgáltatásokat is tartalmaz, mint a biztonsági mentés és a katasztrófa utáni helyreállítás, a terheléselosztás, a biztonsági szolgáltatások, az adatközpontok fizikai védelme, a karbantartás és a felügyelet.

A menedzselt tárhely biztosítja a vállalkozások számára, hogy a felhőalapú infrastruktúrát a legmagasabb színvonalon kezelik. Ráadásul, mivel nem igényel házon belüli felhőszakértelmet vagy beavatkozást, a menedzselt tárhely szabadságot ad az IT-csapatoknak, hogy a belső projektekre és folyamatokra összpontosíthassanak.

Összességében a menedzselt tárhely mindkét világ legjobbjait kínálja a vállalkozásoknak. Egy alacsony karbantartási igényű szolgáltatást, amely privát vagy hibrid felhőkörnyezetben működik - a személyre szabhatóság, megbízhatóság és skálázhatóság már a kezdetektől fogva beépítve.