Mi a különbség a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ domainek között?

Talán már észrevette, hogy minden weboldal címe két kritikus összetevőből áll. Az első rész a domain név, amely egyedi, és megragadja az Ön márkájának vagy vállalkozásának nevét, a második rész pedig a domain kiterjesztés, amely lényegében megmondja, hogy milyen típusú weboldalról van szó. A domain kiterjesztések létfontosságú szerepet játszanak a webhely hitelességének eldöntésében, és segítenek a közönségnek megérteni, hogy mi a webhely pontos szándéka. Kereskedelmi, információs vagy valami más célt szolgál?

Ezek a domainkiterjesztések, különösen a TLD-k (felső szintű domainek) segítenek kategorizálni a webhelyeket nemcsak típusuk, hanem üzleti modelljük és helyük szerint is. Az interneten található összes weboldal közül a legelterjedtebb és legnépszerűbb TLD-k a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ. Ezek együttesen a világszerte regisztrált TLD-k több mint 60%-át teszik ki.

Mindezek alapján, ha saját weboldalához, domainek viszonteladójaként domain végződéseket választana, vagy akár javasolni szeretné valakinek, hogy melyiket válassza ezek közül, tudnia kell, hogy mit jelentenek, és mi az, ami előnyös lehet egy weboldal vagy az Ön márkája számára. Mert mindegyikük teljesen más jelentést hordoz. Ahhoz, hogy mindegyiket részletesen megértsük, elengedhetetlen, hogy mélyre ássunk és elismerjük a különbségeket, hogy kiemeljük egyediségüket és USP-jüket a különböző esetekben és forgatókönyvekben. Ha tehát szeretné megismerni a különbséget a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ domainek között, akkor üljön le és olvasson tovább.

Hogyan lehet különbséget tenni a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ között?

Mielőtt rátérnénk a különbségekre, úgy gondoljuk, hogy fontos megismerni az egyes TLD-ket. Ha saját honlapot szeretne létrehozni, vagy akár viszonteladói tevékenységet folytat, ügyfelei meg fogják kérdezni, hogy melyik illik a legjobban a honlapjukhoz, és tudni szeretnék, hogy miért. Egy ilyen helyzetben fontos lenne a saját véleménye ezekről a domainekről, valamint a webtárhelyekkel kapcsolatos ismeretei, ha viszonteladói webtárhely-szolgáltatási tervekkel lépne tovább.

1985 körül ezeket a TLD-ket azért hozták létre, hogy bizonyos típusú, meghatározott szerepet betöltő weboldalakat szolgáljanak ki, szem előtt tartva a létező és feltörekvő vállalatokat és szervezeteket. Itt megismerkedhetünk mindegyikükkel részletesen.

Mit jelent a .COM és ki használta?

A .COM domain kiterjesztést eredetileg kereskedelmi webhelyek elhelyezésére használták. Bármely weboldal, amelyik online pénzt akart keresni, a .COM-ot választotta. Ma azonban a különböző választási lehetőségek és opciók ellenére bármely weboldal a .COM-ot választja, mert ezt tekintik a webcímek alapértelmezett kiterjesztésének. Ezért ha .COM-ot választasz, vagy ezt javaslod valakinek, akkor a legjobb, ha csak akkor teszed ezt, ha a webhelyből pénzt szeretnél csinálni, azaz ha a webhelynek kereskedelmi céljai vannak.

Mivel a .COM domain végződés keresett, van rá esély, hogy az Ön domain nevét erre a domainre veszik fel. Ennek ellenére, ha nincs .COM-domained, az nem jelenti a világ végét. Sőt, ez azt jelenti, hogy lehetőséged van kitűnni, és egyedi webcímmel rendelkezni egy másik, a kategóriádnak megfelelő domain végződéssel.

Mit jelent a .NET és ki használta?

A .NET domain kiterjesztés a hálózatot jelenti, és eredetileg arra szánták, hogy a márkák az ernyőjük alatt különböző portálok számára használják. Tehát ha egy vállalkozás vagy egy márka .COM-ot vásárolt, akkor a .NET-et választotta, hogy belső eseményekről beszélhessen. Példaként említhetjük, hogy az olyan konglomerátumok, mint az AT&T, a hivatalos weboldalukhoz .COM-ot használnának, a kisebb oldalakhoz és portálokhoz pedig .NET-et. Ideális esetben akkor érdemes a .NET-et választani, ha az Ön vállalkozása olyan szolgáltatásokat vagy termékeket kínál, mint az internet, a webtárhely, az adatbázisok vagy akár az együttműködési eszközök.

Amikor .NET tartományt használ vagy javasol, nagyon óvatosnak kell lennie, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem létezik-e hasonló domainnév .COM vagy más TLD számára. Különösen a .COM-ok, mert az emberek hajlamosak egy webhelyet összekapcsolni vele. Ennek hatékony módja a .NET TLD-vel rendelkező weboldalának márkázása. Ez segít rögzíteni vállalkozásának és/vagy weboldalának nevét a közönség fejében.

Mi az a .ORG és ki használhatja?

A .ORG domain kiterjesztés a szervezetek rövidítése, és elsősorban non-profit szervezetek használták. Minden olyan intézmény, amely nem rendelkezett kereskedelmi kínálattal, a .ORG-t választotta, hogy elmondhassa, hogy nonprofit szervezet. Egy ideig a .ORG kizárólag nonprofit szervezetek számára volt elérhető, de ezt a korlátozást 2019-ben megszüntették, miután a domain-nyilvántartót eladták egy befektetési cégnek.

Bár a for-profit szervezetek is használhatják a .ORG domain név kiterjesztést, az emberek inkább csak nonprofit vállalkozások és intézmények számára használják, mivel a domain név már régóta ismert.

Mi az a .CO és kik használhatják?

A .CO domain, amely eredetileg egy Kolumbia számára fenntartott ccTLD volt, teljesen más értelmet kapott, miután 2010-től mindenki számára nyitottá vált. Ma már szinte bárki, akinek vállalkozása vagy weboldala van, vagy egy szervezet párhuzamosan online közösséget működtet .CO domainnel.

Manapság sok marketinges és vállalkozás veszi a közösségépítést, hogy jobban megértse az ügyfeleket, de aktívan figyeljen rájuk az interneten. Egy közösség csak azt a célt szolgálja, ahol az emberek összejönnek egy közös céllal, hogy jobbá tegyék a tapasztalataikat egy márkával vagy egy céllal kapcsolatban, amiben hisznek. A .CO domain kiterjesztés megkönnyíti a közösségi weboldalak e tevékenységét.

Mi az a .BIZ és hogyan hasznos?

A .BIZ domain fantasztikus és olcsóbb alternatívaként jelent meg, amikor egy adott domain nevet nem lehetett megszerezni a .COM domainhez. Ma azonban sok induló vállalkozás ezt részesíti előnyben azon egyszerű oknál fogva, hogy olcsóbb és nem magas a megújítási költsége. Bárki számára, aki új vállalkozást indít, a .BIZ tökéletes módja annak, hogy kifejezze, hogy Ön egy vállalkozás, és azért van itt, hogy üzletet kössön.

Mindezen szempontok figyelembevételével sokkal könnyebb kitalálni, hogy melyik TLD-t válasszuk és mikor. Sőt, most már azt is tudja, hogy ha márkázni szeretné termékeit vagy vállalkozását, akkor mely domainek segíthetnek ebben. Ha Ön egy vállalkozást és egy közösséget is szeretne, a .COM és a .CO nagyszerű párosítás lenne az Ön számára.

Zárásként

Úgy érezzük, hogy bármilyen TLD-t választasz, annak illeszkednie kell a kategóriádhoz és a közönséghez, amelyet a weboldaladon keresztül meg fogsz szólítani. Végül az emberek emlékeznek a weboldal nevére, és ugyanazt osztják meg, ha jó tapasztalatot ajánlanak vele kapcsolatban. Miért ne lehetne tehát egy fantasztikus domain név és domain kiterjesztés az első helyen?

Ha élvezte a cikk olvasását, kérjük, ossza meg kollégáival, vagy ha bármilyen visszajelzése van számunkra, válaszoljon bátran az alábbi megjegyzések részben. Több mint örömmel várjuk a válaszát. Reméljük, megértette a különbséget a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ között.