Domain név útmutató

A domain név az, amit a webböngésző címsorába ír be, amikor meg akar látogatni egy webhelyet, ha nem a webszerver IP-címét adja meg. A domain nevek lehetnek alfanumerikusak, ami azt jelenti, hogy betűket és számokat, valamint néhány nagyon korlátozott jelet is tartalmazhatnak.

A domain nevek az emberek számára a weboldalak látogatását megkönnyítő eszköznek tekinthetők, mivel a legtöbb esetben könnyen megjegyezhetőek az alternatívájukkal, az IP-címekkel összehasonlítva.

Azok, akik saját weboldalakat szeretnének indítani, díj ellenében megvásárolhatják az általuk választott domain nevet egy domain-regisztrátortól, majd továbbléphetnek egy webtárhely szolgáltatást vásárolni, ha nem akarnak saját webszervert üzemeltetni.

A domain nevek általában bármi lehet, amit csak akar, mivel nincs olyan irányító testület, amely azt mondaná, hogy nem lehet bármilyen konkrét domain; azonban előfordulhat, hogy annak a TLD-nek (globális végződések, pl. a com) vagy ccTLD-nek (országhoz tartozó végződés, pl. a .hu) az irányító testülete, amely alatt a domain nevet meg szeretné vásárolni, konkrét korlátozásokat vezet be arra vonatkozóan, hogy milyen neveket adhat a domaineknek.

A domain általában egy weboldal hosting csomaggal együtt használatos, hogy a domain segítségével megfelelő weboldalt tudjon elhelyezni a fiókja alatt, és ne csak az olyan alapvető eszközökkel, mint például a holding oldalak, amelyek sok alapvető domain regisztrációt kísérnek.

A webtárhely-csomagra a kisebb és nagyobb weboldalak webtárhelyéhez van szükség, ami azt jelenti, hogy ha Ön domain-t vásárol azzal a szándékkal, hogy bármilyen típusú weboldalt tárhelyezzen, akkor a webtárhely csomag szükséges kiegészítő.

A legtöbb webtárhely szolgáltató domain regisztrátorként is működik, és fordítva, ami a fő oka annak, hogy sok professzionális webtárhely-szolgáltató ingyenes domain-t kínál a webtárhely-csomagjaihoz.

Másrészt vannak olyan cégek, amelyek kizárólag domain-regisztrátorok, akik a legtöbb esetben képesek dedikáltabb domain-támogatási szolgáltatást nyújtani, mint a domaineket értékesítő webtárhely-szolgáltatók, akik kizárólag a webtárhely-csomagjaikra és ügyfeleikre összpontosítanak.

A domain hosting ügyfelek általában hozzáférést kapnak egy webtárhely vezérlőpanelhez, hogy képesek legyenek kezelni a webtárhely csomagot, amelyet megvásároltak az új domainjükhöz, amelyet éppen most regisztráltak.

Ha például Linux domain hosting csomagot választ, akkor valószínűleg hozzáférést kap a cPanel vezérlőpanelhez, hogy könnyedén kezelhesse domain hosting csomagját.

Ha úgy döntött, hogy Windows domain hosting csomagot vásárol, akkor valószínűleg hozzáférést kap a Plesk vezérlőpanelhez, hogy képes legyen kezelni a domain hosting csomag különböző aspektusait.

A tárhely kezelő panelek - mint a cPanel vagy Plesk - fontosak a domainnel rendelkezők számára, mivel azt szeretnék, hogy webtárhely fiókjuk különböző aspektusait egy webes felület segítségével tudják irányítani, amelyhez szükség szerint hozzáférhetnek.

A nap végén egy domain többé-kevésbé haszontalan, ha nincs hozzá elkészített vagy hosztolt webhelye, mivel nem lesz semmilyen tartalom, amit megmutathatna a domain látogatóinak.

Bármely domain és az internet középpontjában a DNS-rendszer áll, amelyet a szerverek arra használnak, hogy kiderítsék, mely szerverek felelősek a domain működéséhez szükséges különböző szolgáltatásokért, és a domain DNS-rekordját általában a DNS-szerverek tartják.

Egy domain működéséhez számos különböző szolgáltatásra van szükség, például levelezőszerverekre, webszerverekre és név/DNS-szerverekre; emiatt a legtöbb domain-szolgáltató lehetővé teszi, hogy saját névszervereit használja, és tetszés szerint változtassa meg ezeket a különböző DNS-rekordokat.

Az is fontos, hogy a domain regisztrátor lehetővé tegye a domain névszerverek megváltoztatását, hogy például egy másik céghez irányíthassa a domainjét, hogy megbizonyosodjon a webtárhely-szolgáltatásaikról.

A domain regisztrációs időtartamának megválasztása fontos tényező, mivel nem szeretné, ha regisztrálná a domainjét, majd a regisztrációs időszak végén elfelejtené megújítani, vagyis a hosszú domain regisztrációs időszakok ajánlottak. Bizonyos esetekben a keresőmotorok is magasabb rangsorolást adnak a hosszú időre vagy időszakra, azaz 5-10 évre regisztrált domaineknek.

Bár a legtöbb domain regisztrátor és webtárhely-szolgáltató ma már lehetővé teszi a domain “automatikus” megújítását, ez a folyamat nem mindig biztonságos, hacsak nem egy törvényes regisztrátortól vagy webtárhely-szolgáltatótól vásárolja a domainjét.

Ha nem újítja meg domainjét a regisztrált időszak végén, akkor számos problémának teszi ki magát. Például előfordulhat, hogy valaki figyeli a domain nevét a lejárati dátumig, hogy amikor lejár, gyorsan megszerezze magának, és a domainhez használt fő szolgáltatások általában megszűnnek a domain lejárta után.

Minden országnak saját domain TLD-je van, hogy az emberek az adott országra jellemző domaineket vásárolhassanak, ha az általuk üzemeltetni kívánt weboldal az adott országban élő közönséget célozza meg. Bár vannak bizonyos világméretű TLD-k, mint például a .com és a .net, még mindig szükség van regionális domain TLD-kre, hogy a weboldalfejlesztők a weboldaluk helyének megfelelő domaint vásárolhassanak.

A regionális domain TLD-kre példa a .hu a Magyarország közönségét célzó domainek esetében, vagy a .sk a Szlovákiában élő látogatókat célzó weboldalak esetében.

A régióra jellemző TLD-domain tulajdonságok javíthatják a keresőmotorok eredményeit az adott országban, mivel a keresőmotorok látják, hogy Ön egy nemzetközi TLD helyett egy helyi TLD-t használt a domainjéhez.

Egyes webhelyek azonban az egyediség érdekében a TLD-ket a domainnevük részeként is használják; a Delicious webhely például a “.us” TLD-t használja, az “icio.us” a fő domainnév, a “del” pedig a tényleges domain aldomainje.

Összefoglalva, egy domainre azért van szükség, hogy egy weboldal elérhető legyen anélkül, hogy minden egyes weboldalhoz IP-címet kellene rendelni az interneten.

Bár gondoskodnia kell arról, hogy saját domainjét figyelemmel tudja kísérni, hatékony marketingeszközként is használható, ha régióspecifikus TLD-vel rendelkező domaint választ, mivel a helyi keresőmotorok találataiban magasabb helyezést fog kapni.

A domain egy könnyen megjegyezhető alfanumerikus címet biztosít webhelye látogatói számára, amelyről bármikor elérhetik webhelyét. Még ha nem is választ olyan webtárhely-csomagot, amely tárhelyet biztosít a webhelyének, a domain-regisztrátor vagy domainszolgáltató akkor is biztosít olyan eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy a domain webtárhelyét átvihesse egy másik szolgáltatóhoz.