A felhőalapú kapacitások 6 gyakori felhasználási módja

A felhőalapú számítástechnika nagyon népszerűvé vált a vállalkozások körében. A tavalyi évben a vállalkozások már több mint háromnegyede használta és napról napra egyre többen vezetik be. Ha még nem gondolt rá, az valószínűleg azért van, mert nem tudja, mire használhatja. Hogy ötletet adjunk, itt bemutatjuk a hat fő felhasználási módját.

Big Data analitika

A mai vállalkozások hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek mindenféle dologról: ügyfelekről, működési folyamatokról, logisztikáról, gépek állapotáról, a termékek állapotáról és még sok másról. Ezeknek az adatoknak az értéke abból származik, hogy értelmet adnak nekik, felhasználják őket a problémák megoldására vagy új lehetőségek felfedezésére. Ehhez azonban nagy adatelemzésre van szükség, ami jelentős számítási erőforrások használatát igényli, gyakran rövid időn keresztül.

Ezek az erőforrások hihetetlenül drágák lennének, ha meg kellene vásárolnia őket, és az idő nagy részében kihasználatlanul állnának. A pénzügyi igazgató meggyőzése arról, hogy ez a vállalat pénzének legbölcsebb felhasználása, nehéz kihívás lenne. A felhő előnye az, hogy a felhőalapú árképzés azt jelenti, hogy az összes erőforrást elérheti, amikor szüksége van rájuk, de nem kell fizetnie értük, amikor nincs rájuk szüksége. Így bármikor végezhet Big Data-elemzést, amikor csak szüksége van rá, de mindezt megfizethető áron.

Fájlok tárolása

Bár igaz, hogy fájljait sok helyen tárolhatja, a felhőt az teszi olyan vonzóvá, hogy a fájlok bárhol elérhetők, szerkeszthetők és megoszthatók, ahol van internetkapcsolat, és ez számos lehetőséget nyit a mobil munkavégzés, az együttműködés és még a biztonság javítására is.

Ráadásul a felhő nagy sebességű, nagy rendelkezésre állású hozzáférést biztosít, valamint skálázhatóságot kínál a tárhely növeléséhez vagy csökkentéséhez, ahogyan az igényli, amiért szintén használatonként fizetnek.

Tesztelés és fejlesztés

Egy új alkalmazás vagy platform házon belüli fejlesztése költséges és hosszadalmas folyamat lehet. Jelentős kiadásokkal, idővel és munkatársak bevonásával jár, és megköveteli a hardver beszerzését, telepítését és konfigurálását. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig tart egy projekt befejezése, és hátrányos helyzetbe hozhatja vállalatát a versenytársakkal szemben.

A felhőalapú számítástechnika gyorsabbá, olcsóbbá és kevésbé bonyolulttá teheti a tesztelést és a fejlesztést. Ennek oka az, hogy számos, már létező és tökéletesen alkalmas felhőkörnyezet már készen áll, és azonnal használható.

Katasztrófa utáni helyreállítás

Rengeteg vállalat használja a felhőt katasztrófa utáni helyreállítási igényeinek megoldásaként. A szerverek folyamatos biztonsági mentése a felhőben azt jelenti, hogy többé nem kell külön, redundáns saját DR-helyszínért fizetnie. A helyreállítás nemcsak sokkal olcsóbb, de sokkal gyorsabb is, így vállalkozása pillanatok alatt újra online lesz.

Adatmentések

Az adatok biztonsági mentésének hagyományos módszerei általában bonyolultak és időigényesek voltak, gyakran hordozható meghajtókat vagy akár szalagokat kellett távoli helyszínekre szállítani tárolásra. Ez a technika is visszaüthet, ha a meghajtók túl kicsik az adatokhoz, vagy ha kiderül, hogy hibásak.

A felhőalapú biztonsági mentés sokkal egyszerűbben kivitelezhető és biztonságosabb. A biztonsági mentéseket az igényeknek megfelelően ütemezheti; virtuális szervereken tárolhatja őket távolról, tudva, hogy ha a fizikai hardverrel probléma adódik, az adatok akkor is rendelkezésre állnak; a nagyobb biztonság érdekében titkosíthatók, és ellenőrizhetők, hogy az adatok ne legyenek sérültek. És mint minden felhőalapú tárhely esetében, annyi tárhelyet használhat, amennyire szüksége van, anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy elfogy.

A dolgok internete (IoT)

A dolgok internete kezdi átalakítani az életünket, és egyre több vállalkozás használja ki. Egy IoT-rendszer úgy működik, hogy nagyszámú csatlakoztatott érzékelőtől gyűjt adatokat, és ezeket intelligens döntések meghozatalára használja fel, gyakran mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével.

Az IoT előnyeinek kihasználásához szükség van a felhőre, amely elemzi ezeket az adatokat, és meglátásokat tesz belőlük. Egy intelligens közlekedési rendszer például képes egy egész terület forgalmi viszonyait nyomon követni, felfedezni, hogy hol merülnek fel problémák, és a mesterséges intelligencia segítségével gyorsan átirányítani vagy lelassítani a járműveket, hogy megelőzze a fennakadást. Az ilyen jellegű beavatkozás szinte lehetetlen lenne a felhő képességei nélkül.

A felhő skálázhatósága szintén fontos az IoT számára. Ahogy egy vállalat növekszik, úgy nőhet az IoT-eszközök száma is, amelyektől információkat küld és fogad. A több eszköz azt jelenti, hogy nagyobb számítási erőforrásokra lesz szüksége, és ez gyorsan és egyszerűen megvalósítható a felhőben, jelentős tőkebefektetés nélkül.


A felhő lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy sok olyan dolgot elvégezzenek, ami nélküle drágább, túlságosan időigényes vagy meghaladná a házon belüli informatikai képességeiket. A felhőben rejlő lehetőségek óriásiak, kezdve az olyan alapvető megoldásoktól, mint a fájlok tárolása és az adatok biztonsági mentése, egészen a rendkívül kifinomult folyamatokig, mint a Big Data analitika és az IoT adatfeldolgozás. Az itt tárgyaltak alig karcolják a felszínt és még több fejlesztés vár ránk.