Megjelent a Rocky Linux 9.0

A Rocky Linux egy nyílt forráskódú Linux-disztribúció, amelyet a Rocky Enterprise Software Foundation fejlesztett ki. A fejlesztők most jelentették be a Red Hat Enterprise Linux klónjának új kiadását, a Rocky Linux 9.0-t. Az új kiadás alapértelmezett asztali környezetként a GNOME 40-et tartalmazza, és 2032. május 31-ig lesz támogatott.

A Rocky Linux 9 alapértelmezett asztali környezetként a GNOME 40-et kínálja. Az újratervezett alapvető alkalmazások, beállítások és felhasználói felület célja, hogy megkönnyítse a Rocky Linux asztali operációs rendszerként való használatát. A fájlrendszer, az XFS mostantól támogatja a Direct Access (DAX) műveleteket, lehetővé téve a közvetlen hozzáférést a bájtcímezhető tartós memóriához és az “eager write” csatolási opciót a késleltetés csökkentése érdekében.

A Rocky Linux 9 számos legújabb futtatót és fordítót tartalmaz, köztük a GCC 11.2.1, LLVM (13.0.1), Rust (1.58.1) és Go (1.17.1). A fejlesztői eszközök frissített változatai, köztük a GCC (11.2.1), a glibc (2.34) és a binutils (2.35). A GCC fordító új funkciói a fejlesztőknek segítenek jobban nyomon követni a kódfolyamatot a továbbfejlesztett hibakeresési lehetőségekkel, és optimalizált kódot írni a hatékony hardverhasználat érdekében.

Rocky Linux 9.0 letöltése

Az új kiadás tartalmazza a Python 3.9, Node.js 16, Ruby 3.0.3 , Perl 5.32 és PHP 8.0 nyelveket is. Az összes csomagolási módszer, mint például a Software Collections, Flatpaks és RPM-ek, beépítésre kerültek az alkalmazásfolyamba, megkönnyítve a fejlesztők számára az általuk preferált csomagok használatát.

Ami a biztonsági funkciókat illeti, a Rocky Linux 9 sorozat alapértelmezésben kikapcsolta a root felhasználó jelszóval történő hitelesítését SSH-n keresztül, hogy megakadályozza a támadók hozzáférését a jelszóval való nyers erőltetéses támadások segítségével. Az OpenSSL 3.0 pedig szolgáltatói koncepcióval, új verziókezelési sémával és továbbfejlesztett HTTPS-szel bővült. Az egyik további figyelemre méltó fejlesztés, hogy a Cockpit webkonzol egy továbbfejlesztett teljesítménymérő oldalt kapott, amely segít azonosítani a magas CPU-, memória-, lemez- és hálózati erőforrás-használati kiugrások okait.

A Rocky Linux 2032. május 31-ig, a Rocky Linux 8 pedig 2029. május 31-ig továbbra is támogatott.

A Rocky Linux 9.0 letölthető innen.