Minden, amit tudni kell az AlmaLinux operációs rendszerről

Az AlmaLinux egy stabil és ingyenes Linux-változat, amelyet a CentOS közvetlen utódjaként terveztek. Az AlmaLinux érdekes operációs rendszer vállalkozások és magánfelhasználók számára, mivel elkötelezett közösséggel rendelkezik, és binárisan kompatibilis a Red Hat Enterprise Linuxszal.

Mi az AlmaLinux?

Az AlmaLinux Open Source Foundation ezzel a szlogennel hirdeti operációs rendszerét: A közösségnek, a közösség által. Nem ritka, hogy egy Linux-disztribúciót egy közösség tart fenn, és ingyenesen bocsátja a fejlesztők rendelkezésére. Az AlmaLinux azonban komoly versenyzőnek számít, tekintve, hogy 2021-es első kiadása óta számos felhasználót tudott megnyerni magának. Ez átlátható megközelítésének köszönhető, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy minden lépést kövessenek, és szükség esetén aktívan hozzájáruljanak. Az előtörténete szintén a népszerűségének egy másik oka, tekintve, hogy az AlmaLinux elődje egy nagyon népszerű operációs rendszer volt.

Az AlmaLinux története

Az új disztribúciót a CentOS végének megerősítése után fejlesztették ki. A CentOS egy ingyenes RHEL-klón, amelyet sok fejlesztő nagyra értékel. A rendszer különlegessége a RHEL-lel való bináris kompatibilitás. 2020 végén a Red Hat bejelentette, hogy megszünteti a CentOS támogatását, és utódként a CentOS Stream-et kínálja. Ez a másik Linux-változat azonban nem rendelkezik bináris kompatibilitással a RHEL-lel. A CentOS Stream egy gördülő kiadás, amely a kereskedelmi RHEL potenciális frissítéseit teszteli. Érthető módon ez sok felhasználó számára nem praktikus. Így jött létre a CentOS alternatív utódjának vágya.

Jelenleg két alternatíva létezik: Rocky Linux, amely a néhai CentOS társalapítójáról, Rocky McGaugh-ról kapta a nevét, és az AlmaLinux. Az AlmaLinux ugyanarra az alapötletre épül, mint a CentOS. A cél továbbra is egy olyan Linux-disztribúció, amely teljesen ingyenes és binárisan kompatibilis a RHEL jelenlegi verziójával. Az AlmaLinux béta verziója 2021. február 1-jén jelent meg. A stabil verzió ugyanezen év március végén jelent meg. A támogatás legalább 2029-ig elérhető lesz. Számos vállalat, például az ARM, az AWS, az Equinix és a Microsoft is támogatja az AlmaLinuxot.

Mik az AlmaLinux előnyei?

Bár a közösségtől származó ingyenes Linux-disztribúció alapötlete dicséretes, az AlmaLinuxot végső soron azon kell lemérni, hogy az operációs rendszer mennyire bizonyul jónak és hasznosnak. Ezért most közelebbről megvizsgáljuk a Linux-változat előnyeit. Az első előny azoknak a felhasználóknak lesz érdekes, akik korábban a CentOS-re támaszkodtak, és váltaniuk kell. Az AlmaLinux egyértelmű alternatívája a népszerű disztribúciónak.

Könnyű átállás CentOS-ről AlmaLinuxra

Az átállás könnyű a rendelkezésre állás és a bináris kompatibilitás szempontjából a RHEL-lel, és általában a használat szempontjából. Azok, akik ismerik és szeretik a CentOS-t, gyorsan hozzászoknak az AlmaLinuxhoz. A RHEL forkja megjelenésében és működésében csak kis mértékben különbözik népszerű elődjétől. A meglévő CentOS telepítések is könnyen migrálhatók egy szkript segítségével.

Közösségi

További előnye a közösségi koncepció, amely jelenleg pozitívan hat, de a jövőben valószínűleg még fontosabbá válik. A fejlesztéseket és változtatásokat közösen fejlesztik és gyorsan bevezetik. A disztribúció a tényleges felhasználók igényeit tartja szem előtt, és megfelel az ő igényeiknek. Az AlmaLinuxra való áttéréskor erős támogatás és tanácsadás áll rendelkezésre. A nagyra értékelt közösség az elkövetkező években is nagyon fontos lesz, mivel a dokumentumok és frissítések kidolgozásával biztosítják, hogy a további fejlesztések a rendszergazdák érdekében történjenek.

Forráskód és stabilitás

A forráskód a RHEL-en alapul, de a saját céljaidhoz igazítható és optimalizálható. A szükséges változtatások a közösséggel való cserét követően integrálhatók. Az AlmaLinux nagyon stabil, ezért biztonságos választás, különösen a két “testvéréhez” képest. Az új szoftverek kezdetben a CentOS Streamhez gördülő kiadásként érhetőek el, de kisebb hibák előfordulásának kockázata még mindig fennáll. Amint ezeket kijavítják, a kereskedelmi verzió megkapja a frissítést a Red Hat Linux Enterprise-zal. Ezután az AlmaLinuxon a sor. Ez az út tovább tart, de legalább tesztelve van.

Költségek és licencek

Természetesen a költségtényezőt is meg kell említeni. Az AlmaLinux teljesen ingyenes, de ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a kereskedelmi operációs rendszerek. Nincsenek díjak vagy illetékek, és nincsenek licencek, szolgáltatási szerződések, regisztrációk vagy használati korlátozások. Ez a disztribúció valóban elkötelezett a nyílt forráskód mellett, és méltó alternatívája a fizetős lehetőségeknek.

Mire tervezték az operációs rendszert?

Az AlmaLinux vállalati operációs rendszerként tekint magára, és olyan cégeket és szervezeteket céloz meg, amelyek kereskedelmi célokra keresnek stabil és jól karbantartott Linux-disztribúciót. Általában a fizetős Red Hat Enterprise Linux ingyenes alternatívájaként értelmezik, azonban a felhasználók az AlmaLinuxot biztonságos és alkalmazás-optimalizált operációs architektúra kiépítésére is használhatják. A Linux-disztribúcióval jól működnek a szerverek, mivel megbízható operációs rendszerre van szükségük. A rendszer fizikai, virtuális és felhőalapú környezetekben egyaránt használható. Annak ellenére, hogy az AlmaLinux a vállalatokra összpontosít, magánhasználatra is alkalmas.

Mik az alternatívák?

Bár az AlmaLinux eddig lenyűgözte a legtöbb felhasználót, még mindig egy nagyon új Linux-disztribúció. A rendszert csak néhány év használat után lehet véglegesen értékelni. Az AlmaLinuxnak azonban van néhány jó alternatívája. A nyilvánvaló alternatíva a Rocky Linux, amely szintén a CentOS utódjaként jött létre. Az operációs rendszer azonban még nagyon új, és csak korlátozott mértékben tesztelték.

A Debian és az Ubuntu is olyan operációs rendszerek, amelyek már évek óta a piacon vannak, számtalan felhasználójuk van, és kiválóan dokumentáltak. openSUSE Leap egy másik stabil és felhasználóbarát alternatíva, amely egy lelkes közösség együttműködését segíti elő. openSUSE Leap nagyon népszerű a Linux szerver disztribúciók terén.


Az AlmaLinux eddig beváltotta azt az állítását, hogy a CentOS biztonságos és felhasználóbarát utódja lesz. A nagy és elkötelezett közösségnek köszönhetően úgy tűnik, hogy az operációs rendszer a jövőben is szerepet fog játszani, és a RHEL ajánlható alternatívájaként fog meghonosodni. Az AlmaLinux jó választás, ha stabil és ingyenes vállalati disztribúciót keres.