Mi az az e-mail feketelista?

Küldött már valakinek e-mailt, és nem kapott választ? Talán elgondolkodott már azon, hogy miért maradt válasz nélkül az e-mailje. Lehet, hogy a címzett egyszerűen elfoglalt volt, vagy nem látta az e-mailt, de az is lehet, hogy a címzett e-mail szervere blokkolta az e-mailt. Az egyik módja annak, hogy egy e-mail szerver blokkolja az e-maileket, az egy feketelista használata. Ez a blogbejegyzés elmagyarázza, mi az az e-mail feketelista, és hogyan kerülheti el, hogy maga is feketelistára kerüljön.

Mi az az e-mail feketelista?

Az email feketelista egy kiterjedt adatbázis, amely nyilvános domaineket és IP-címeket tartalmaz, amelyeket gyanúsnak jelöltek meg spam e-mailek interneten keresztüli küldésére. Más néven DNSBL (Domain Name System-based Blackhole List) vagy RBL Real-time Blackhole List (valós idejű fekete lyukak listája). Az olyan szervezetek, mint az e-mail szolgáltatók (Email Service Providers: ESP), az internetszolgáltatók (Internet Service Providers: ISP) és a spamellenes ügynökségek (anti-spam agencies: ASA) ezt a listát használják a hálózatukba érkező spam e-mailek észlelésére, nyomon követésére és blokkolására.

Feketelistára kerültem?

Számos jel figyelmeztet az IP állapotára. Ha feketelistán van, akkor nem tud megfelelően e-maileket küldeni a címzett postafiókjába. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a világ összes levelezőszerveréről feketelistára kerülsz. Ha egy DNSBL szolgáltatás feketelistáján szerepelsz, akkor több száz másik is van, amelyik nem biztos, hogy feketelistára tett téged. Néhány kulcsfontosságú jel:

  • Megnövekedett az elveszett e-mailek száma
  • Romló kézbesítési arányt tapasztal
  • Nagyszámú e-mail visszapattanási arányt tapasztal

Ezek nem erősítik meg, hogy feketelistára kerültél, de figyelmeztető jelek. Ha a kézbesítési problémákra vonatkozó néhány négyzetet kipipál, akkor most ellenőrizheti, hogy megerősíti-e a domain vagy az IP-cím feketelistára kerülését.

Az IP-cím és domain ellenőrzése egy e-mail ellenőrzőben

Az interneten különböző e-mail feketelista szolgáltatások léteznek. Nem praktikus mindegyiket ellenőrizni, de egyes alkalmazások az Ön idejének megspórolása érdekében vezetnek egy listát az élő RBL (real-time blackhole list - valós idejű feketelista) könyvtárakról. Az adott RBL-szolgáltatásnak szentelt oldalt biztosítanak, és a domain vagy IP-cím törlésére is kínálnak szolgáltatást.

Íme néhány népszerű RBL-alkalmazás:

  • MXToolBox: Ez több RBL-listán keresztül ellenőrzi a domain feketelistára kerülését. Részletes információkat és javaslatokat nyújt a domain aktuális státuszáról.
  • MultiRBL: Ez egy ingyenes DNSBL kereső webhely, amely több mint 100 DNSBL listát képes átvizsgálni a domain feketelistára kerülésének ellenőrzésére. Részletesen ismerteti a domainjének a feketelistáról való eltávolításához szükséges lépéseket is.

A rosszindulatú oldalakat a Google Safe Browsing feketelistára teheti, amely figyelmezteti a látogatókat a potenciálisan nem biztonságos oldalakra. A Dropmysite tartalmaz egy olyan funkciót, amely figyelmeztetést küld, ha webhelye szerepel ezen a feketelistát figyelő programon - így azonnal tegyen korrekciós intézkedéseket, mielőtt túl késő lenne!

A feketelisták az e-mail kézbesíthetőség fontos eszközei. Segítenek megvédeni az e-mail felhasználókat a spam- és adathalász e-mailektől, és javítják a legitim e-mail kampányok kézbesíthetőségét. Ha nem ismeri a feketelistákat, vagy nem biztos benne, hogy az IP-címe szerepel-e azokon, javasoljuk, hogy használjon egy feketelista-ellenőrző eszközt. Használja fel ezt az információt e-mailes gyakorlatának tisztázásához, és javítsa az esélyét annak, hogy kézbesítésre kerüljön a postaládába.