AlmaLinux 8.7 elérhető

Jó hírunk van az AlmaLinux használóinak! Az AlmaLinux OS Alapítvány büszkén jelenti be az AlmaLinux OS 8.7 verzió - “Stone Smilodon” kódnevű - kiadás megjelenését.

A telepítő immár 4 különböző architektúrára is elérhetó, melyek az alábbi linkről tölthető

További tükörszerverek is elérhetőek ide kattintva, vagy az alábbi linkről tölsd le rögtön az x86 verziót, a BME magyarországi tükör szerveréről: ftp.bme.hu/almalinux/8.6/isos/x86_64/AlmaLinux-8.6-x86_64-minimal.iso

Felhő és konténerek valamint live rendszer

Az AlmaLinux számos felhő-, konténer- és live lemezképet is kínál. Ezek buildjei elindulnak, amint a nyilvános tároló készen áll. A következő lemezképek várhatóan hamarosan elérhetőek lesznek. Hamarosan közzéteszünk egy külön “Images Update” bejelentést, hogy a közösséget folyamatosan tájékoztassuk.

Kiadási jegyzetek és további információk

Az AlmaLinux 8.7 Stable stabilabb alapot biztosít a nyílt hibrid-felhő megoldásokhoz, új fejlesztéseket és funkciókat a munkaterhelések, alkalmazások és szolgáltatások több környezetben történő hatékonyabb megvalósításához, biztonsági funkciókat és frissítéseket a kockázatok csökkentéséhez és a jobb megfelelőség fenntartásához.

Az AlmaLinux 8.7 változásokat tartalmaz a rendszer beállításokban, beleértve a telepítőt és a lemezképek létrehozását, amelyek mostantól támogatják az egyedi /boot partíciókkal és méretekkel rendelkező lemezképek létrehozását. Fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, beleértve a Network Security Services (NSS) könyvtárak frissítését, amely az összes RSA művelethez a minimális kulcsméretet 128 bitről 1023 bitre változtatja. Az AlmaLinux 8.7-tel szállított infrastrukturális szolgáltatások, valamint a dinamikus programozási nyelvek frissítései és fejlesztései is megtalálhatók.

Új automatizálási és kezelési funkciókat biztosít, hogy további manuális feladatok automatizálása, a szabványos telepítési folyamatok méretarányos elvégzése könnyebbé váljon, és egyszerűsödjön a napi rendszerirányítás.

Ezek a fejlesztések magukban foglalják számos rendszerszerep hozzáadását, valamint a webkonzol új lehetőségeit és funkcióit. Ami a konténereket illeti, a Sigstore technológia beépítésre került a konténereszközökbe.

A kiadásról bővebben a kiadási megjegyzésekben olvashat technikai részleteket.