AlmaLinux 9.2 elérhető

Az AlmaLinux OS Alapítvány örömmel jelenti be az új AlmaLinux OS 9.2 kiadását, melynek kódneve “Turquoise Kodkod”! Ez az új verzió a RHEL 9-hez használt forráskódból készült, és egy hosszú távon támogatott alaprendszert, valamint az alkalmazások és szolgáltatások széles köréhez való hozzáférést kínál. A fejlesztők sokszínű közössége fejleszti és tartja karban, akik biztosítják, hogy a felhasználók licencdíj fizetése nélkül is kiemelkedő nyílt forráskódú élményben részesüljenek. Ezzel a kiadással a felhasználók mostantól számos funkciót élvezhetnek, köztük a Docker és más konténertechnológiák támogatását, a SELinux és a firewalld integrációval javított biztonságot, valamint a felhőalapú telepítésekhez teljes körű Virtual Private Server (VPS) támogatást. Ezek a funkciók a rendszeres frissítésekkel együtt az AlmaLinux OS 9.2-t tökéletes választássá teszik mindazok számára, akik nagy teljesítményt és megbízható stabilitást keresnek az operációs rendszerükben.

A telepítő immár 4 különböző architektúrára is elérhetó, melyek az alábbi linkről tölthető

További tükörszerverek is elérhetőek ide kattintva, vagy az alábbi linkről tölsd le rögtön az x86 verziót, a BME magyarországi tükör szerveréről: ftp.bme.hu/almalinux/9.2/isos/x86_64/AlmaLinux-9.2-x86_64-minimal.iso

Kiadási jegyzetek és további információk

Az AlmaLinux 9.2 fejlesztéseket és funkciókat biztosít a hibrid felhő alapjaihoz, és segít a munkaterhelések, alkalmazások és szolgáltatások gyorsabb és kevesebb erőfeszítéssel történő, több környezetre történő telepítésében. Ez a kiadás olyan biztonsági frissítéseket tartalmaz, mint a realmd rendszerszerep, egy SCAP-profil, valamint a biztonság és a megfelelőség kezelésének egyszerűsítése érdekében a továbbfejlesztett rendszerellenőrzésekhez szükséges Ansible-tartalom. Az alkalmazásfolyamokat érintő fejlesztések fordítókat, futásidejű nyelveket, adatbázisokat és webkiszolgáló frissítéseket biztosítanak. A webkonzol fejlesztései és az új rendszerszerepek megkönnyítik a rendszerek automatizálását és szabványosítását. Ami a konténereket illeti, az új képességek lehetővé teszik a konténeres telepítések könnyebb fejlesztését és kezelését.

A kiadásról bővebben a kiadási megjegyzésekben olvashat.