AlmaLinux 9.3 elérhető

A RHEL 9.3 kiadását követően az AlmaLinux 9.3 is megjelent, amely a fokozott biztonságra, valamint a fejlesztői és rendszereszközök frissítésére összpontosít.

Az AlmaLinux továbbra is egyre népszerűbb a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ingyenes változatának alternatívájaként, különösen azután, hogy a CentOS a CentOS Stream révén a gördülő kiadású modell felé fordította figyelmét.

Tagadhatatlan tény, hogy az AlmaLinux következetesen mércét állít a gyors és hatékony kiadások tekintetében, amit az AlmaLinux 9.3 közelmúltbeli megjelenése ismét bizonyított. Hűen hírnevéhez, a disztribúció szorosan a RHEL 9.3 nyomdokaiba lépett, és mindössze hat nappal később adta ki saját frissített verzióját. Nézzük meg a kiadásban szereplő új funkciókat és frissítéseket.

Az 5.14-es Linux kernelre épülő AlmaLinux 9.3, kódnevén “Shamrock Pampas Cat”, amely a Red Hat azon döntése következtében, hogy korlátozza a forráskódjaihoz való hozzáférést, úgy döntött, hogy csak RHEL ABI-kompatibilis lesz, erősen a biztonságra összpontosító szemmel szállítja.

Ennek fényében a Keylime, egy kifinomult szoftveres megoldás, amely a különböző számítástechnikai rendszerek biztonságának és integritásának fokozására összpontosít, v7.3-as verziószámot kapott. Továbbá az OpenSSH, a biztonságos hálózati kommunikáció egyik legszélesebb körben használt eszköze is áttért a kevésbé biztonságos SHA-1 üzenet digestről.

Az AlmaLinux 9.3 továbbá jelentősen javította biztonsági funkcióit az RFC 7627-ben ismertetett, az EMS (Extended Master Secret) kiterjesztést támogató fejlesztések beépítésével.

Ez az integráció különösen jelentős, mivel megfelel a FIPS-140-3 szabvány követelményeinek, amely a kriptográfiai biztonság egyik legfontosabb mércéje. Konkrétan, ez a fejlesztés kötelező minden TLS 1.2 kapcsolathoz, amelyet széles körben használnak az interneten keresztül történő biztonságos kommunikációhoz.

A biztonságra összpontosító újdonságok azonban itt még nem érnek véget. A SELinux házirend elemzéséhez szükséges grafikus és parancssori eszközök és könyvtárak csomagját magában foglaló SEtools a 4.4.3-as verzióra frissült, az OpenSCAP pedig az 1.3.8-as verzióra változott.

Ugyanakkor számos rendszer- és fejlesztőeszköz is frissítést kapott az AlmaLinux 9.3-as kiadásában, a fontosabbak közül a GCC 13, LLVM 16.0.6, Rust 1.71.1, Go 1.20.10, Node.js 20, Valgrind 3.21, SystemTap 4.9, és elfutils 0.189. Az AlmaLinux 9.3-as kiadásában a következő eszközök kaptak frissítést.

Végül, ha az Almára, mint asztali rendszerre fogadsz, a disztró (az előző, 9.2-es kiadáshoz hasonlóan) alapértelmezetten a GNOME 40.4-gyel érkezik. Az összes változásról bővebb információt a hivatalos bejelentésben vagy itt találsz.

A kiadásban található frissítések részletesebb vizsgálatához azonban célszerű a RHEL 9.3 kiadási jegyzeteit tanulmányozni.

Az AlmaLinux 9.3 négy architektúrára érhető el, köztük az x86_64, arm64, ppc64le és s390x architektúrákra. Az ISO telepítő kép letölthető az ismert nyilvános tükörről.