Hogyan készítsünk egy WordPress weboldalt?

A CMS rendszerek közül a WordPress magasan kiemelkedik a sorból. Ha valaki egy megfizethető, könnyen kezelhető, mégis nagyon sokoldalú megoldásra vágyik, akkor ez a tartalomkezelő rendszer kiváló választás lehet.

Nem véletlen, hogy a világ összes weboldalának több mint 40 százalékát WordPress motor hajtja, ezért sokan döntenek úgy, hogy maguk is belecsapnak a rendszer felfedezésébe. Hogy miként álljunk neki egy WordPress weboldal készítésének? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket!

Az első lépés a megfelelő domain név

Domain név nélkül nincs saját weboldal, ezt alighanem mindenki tudja. Ezért egy leendő WordPress oldal felépítésénél is lényeges, hogy a megfelelő domain kiválasztásával indítsuk a sort, amit természetesen intézhetünk a tárhellyel együtt is, ha olyan szolgáltatót találunk.

A megfelelő domain kiválasztása minden esetben egyedi preferencia kérdése, de fontos alaposan átgondolni, hogy a jövőben is megállja a helyét, megjegyezhető legyen, és amennyire lehetséges, a SEO-követelményeknek egyaránt megfeleljen.

Válasszunk megfelelő webtárhelyet

A jó webtárhely gyors, elérhető árú, nagy rendelkezésre állással rendelkezik, mindemellett pedig olyan cPanel tartozik hozzá, ami még kezdők számára is megkönnyíti a kezelhetőséget, így például azt, hogy gyorsan feltelepíthessék a WordPress motort a tárhelyükre, ami a honlapkészítés alapja.

A webtárhely kiválasztását alapvetően meghatározza, hogy pontosan milyen honlapot szeretnénk magunknak. Egy kisebb bloghoz vagy portfólió oldalhoz a néhány gigabájtos megoldások is tökéletesen elegendőek, de ha webshopot üzemeltetnénk vagy sok tartalmat közvetítenénk, akkor a határ a csillagos ég.

Telepítsük a WordPress rendszert

Amennyiben megvan a domain név és a tárhely, rögtön nekiállhatunk a WordPress rendszer feltelepítésének. Ez a legtöbb cPaneles tárhelyszolgálatónál ugyanúgy működik, így vagy direkt módon másoljuk fel a szerverre a szükséges fájlokat, vagy grafikus felületen keresztül telepítjük, ami több szempontból szerencsésebb és biztonságosabb megoldás.

Gondosan ügyeljünk arra, hogy a WordPress rendszert megfelelő beállításokkal telepítsük, hiszen az utólagos újratelepítés rengeteg kellemetlenséget okozhat. Amint a szisztéma feltelepült – ez legfeljebb néhány percet vesz igénybe –, rögtön nekiállhatunk saját weboldalunk felépítésének.

A jó sablon és a megfelelő bővítmények mindennek az alapjai

Hosszú oldalakat lehetne írni arról, hogy miként kell WordPress oldalt készíteni, így alapvetően csak két fontos intelmet adnánk azoknak, akik még viszonylag kezdők vagy középhaladók a témában.

Az egyik, hogy minél jobb sablont választunk, annál könnyebb lesz egy megfelelő dizájnnal rendelkező, átlátható és kezelhető weboldalt készíteni. Noha vannak nagyon jó ingyenes megoldások is, összetettebb projekteknél azonban mindenképpen számolnunk kell a fizetős alternatívákkal.

Ezen felül a bővítményekkel se spóroljunk. Egy WordPress oldal sem létezhet bővítmények nélkül, legyen szó akár a biztonságról, akár a dizájnelemekről, akár a hasznos funkciókról. Alaposan nézzünk körbe a lehetőségek között, és a fontosabb elemeknél szintén jegyezzük meg, hogy szükség lehet fizetős megoldásokra.