Mi a különbség a cPanel és a Plesk között?

A tárhelykezelő felületek között Magyarországon különösen nagy népszerűségnek örvend a cPanel, de ez nem jelenti azt, hogy nincs más alternatíva, amit alkalmazhatnánk webtárhelyünkön.

Egyre többször lehet találkozni például a cPanel mellett a Plesk nevével, ami hasonló megoldásokat és lehetőségeket kínál, azonban nem véletlenül kezdi megtalálni a helyét a piacon. Hogy mi a különbség a két tárhelykezelő között? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

Felhasználói felület

A két rendszer esetében jelentős eltéréseket találhatunk a felhasználói felület tekintetében. A Plesk egy újratervezett UX/UI-t használ, amit modern JavaScript technológiával építettek fel. Átlátható, felhasználóbarát és letisztult, ami nem meglepő, hiszen nagyon hasonlít a WordPress adminisztrációs paneljéhez.

A cPanel ezzel szemben egy olyan grafikus felületet kínál, ami inkább a Windows-felhasználóknak lehet egyszerűbb. Jellemző rá, hogy csoportokba szedve tálalja a főbb funkciókat és lehetőséget ad az irányítópult testreszabására, így sokak számára átláthatóbb, mint a Plesk.

Szolgáltatások és eszközök

A főbb jellemzők kapcsán kiemelendő, hogy a Plesk egyetlen kattintással kínál biztonságos WordPress telepítést, Gitman kiterjesztéssel Git-kompatibilitás is elérhető és támogatja az Nginx, valamint az Apache webszervereket is, míg a cPanel csak utóbbit.

Természetesen a cPanel-en is könnyű a WordPress telepítése, de kicsit több beállítást igényel, ellenben lehetőséget ad a webhelyek egykattintásos HTTPS-átirányítására, Node.js alkalmazások létrehozására, és alapértelmezetten támogatja a SpamBox-ot.

Biztonság

Mindkét platform kimagasló biztonságot kínál a felhasználóknak, de az átfedések mellett vannak kisebb különbségek. A Plesk esetében garantáltak a 24 órán belüli biztonsági javítások, DNS és DNSSEC konfigurálással biztosíthatjuk a tárhelyhez kapcsolódó domaineket és egyetlen kattintással bekapcsolhatjuk vele minden webhelyünkön az SSL-t, valamint a HTTP/2-t.

A cPanel esetében a közismert biztonsági bővítményként ismert SSL telepítése automatikus, de az IP-blokkolás és a jelszóval védett könyvtárak mellett kiemelkedő még a kétfaktoros hitelesítés, sőt a kimenő üzenetek titkosítása is az előnyös biztonsági tulajdonságok közé sorolható.

Itt érdemes beszélni még a biztonsági mentésekről is! A Plesk főbb jellemzői, hogy a mentések ütemezhetők, akár a teljes szerver tartalmát érinthetik, sőt jelszavas védelemmel láthatók el a biztonsági másolatok.

A cPanel kapcsán naponta, hetente vagy havonta készülhetnek biztonsági mentések, itt is lehet ütemezni ezeket, alapértelmezett beállítás alapján pedig a rendszer lokálisan menti a fájlokat a backup könyvtárba.

Támogatás

A támogatás szempontjából is érdemes megvizsgálni a Plesk és a cPanel közti különbségeket. Előbbi esetében külön díjfizetés nélkül érhető el a support a hét minden napján 0-24 órában, de ha nem vagyunk ügyfelek, akkor is feltehetjük kérdéseinket a hivatalos fórumon vagy a kapcsolódó közösségi oldalakon.

A cPanelhez külön support oldal tartozik, ahol bejegyzéseket hagyhatunk, de telefonálhatunk is az ügyfélszolgálatnak, ami hétfőtől-péntekig 6 és 18 óra-, hétvégén pedig 6 és 16 óra között érhető el. Találhatunk esetükben sürgősségi támogatást is, amiért 65 dollár extra díjat számolnak fel.

Egyéb

A két kezelőrendszer kapcsán fontos kiemelni még, hogy míg a Plesk MySQL vagy MSSQL Server adatbázisokat kínál, addig a cPanel hozzáférést biztosít a PhpMyAdminhoz is. Ezen felül utóbbi nem rendelkezik mobilalkalmazással, míg a Plesk Androidos és iOS-es applikációt egyaránt kínál.