Mi történik, amikor elküldünk egy e-mailt?

Sok ember számára az e-mailek küldése és fogadása az egyik legfontosabb internetes szolgáltatás mind a magán-, mind az üzleti életben. Amit azonban sokan nem tudnak, az az, hogy mi történik valójában a dolgok technikai oldalán, amikor megírunk egy e-mailt, és rákattintunk a “küldés” gombra. Az e-mail küldése mögött álló protokollt SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) néven ismerjük. Az üzeneteket vagy IMAP-on vagy POP3-on keresztül hívjuk le. További programokat, például mail user agenteket és mail transfer agenteket is használnak. Ez az útmutató elmagyarázza, hogy milyen különböző szoftveres ügynökök állnak rendelkezésre, milyen szakaszokon megy keresztül egy e-mail a küldési folyamat során, és milyen típusú problémák merülhetnek fel a küldés során.

Hogyan működik az e-mail?

Amint az e-mail továbbítása megkezdődik, egy webmail szolgáltatás nyílik meg a számítógépén egy webböngészőn vagy egy helyben telepített e-mail programon (más néven e-mail kliens) keresztül. Az e-mail program technikai elnevezése mail user agent (más néven message user agent vagy MUA).

Miután megírta az üzenetet a MUA-ban, és rákattintott a “küldés” gombra, megkezdődik a küldési folyamat. Mielőtt az e-mail eljut a címzetthez, először különböző állomásokon kell áthaladnia, ahol megformázzák, ellenőrzik és továbbítják.

1. E-mail átalakítása MUA-n keresztül

Miután elküldte az e-mailt, az e-mail programjának először át kell alakítania az üzenetet. A MUA két kategóriára osztja az üzenetet: fejléc és törzs. A fejléc rész tartalmazza a feladóra vonatkozó információkat, valamint a feladás dátumát és időpontját. Választhat, hogy további információkat is hozzáad, például az e-mail tárgyát vagy a címzett nevét. Az üzenet tartalmát nevezzük az e-mail törzsének, amely a szöveg mellett a mellékleteket (dokumentumokat és képeket) is tartalmazza.

2. Egy e-mail ellenőrzése egy MTA-n keresztül

A levélfelhasználó ügynöke kapcsolatba lép az e-mail szolgáltató levelezőszerverével. A levelezőszerver rendelkezik egy olyan programmal, amely mindig online van az e-mailek fogadására és küldésére: a levélátviteli ügynök (MTA). Az MTA alkotja a levelezőszerver szoftveres alapját.

Az MTA terhelésének csökkentése érdekében telepíthető egy üzenetküldő ügynök (Message Submission Agent, MSA). Ez közvetlen kapcsolatban áll az e-mail programmal, és ellenőrzi, hogy a cím helyesnek tűnik-e és valódi tartományhoz tartozik-e. A hibás e-mail címeket az ügynök visszautasítja, az érvényes e-mail címeket pedig továbbítja az MTA-nak. Az MSA gyakran már integrálva van egy MTA programba.

Mielőtt az e-mail szolgáltató MTA-ja elküldi az üzenetet, először ellenőrzi, hogy az nem haladja-e meg a megengedett méretet (ez az e-mail szolgáltatótól függően általában 4-20 MB). Ha az e-mail vagy a fájlmellékletek túl nagyok, Önt tájékoztatjuk, és a levélküldés leáll. Az e-mail szolgáltatók többsége a küldés előtt ellenőrzi az üzeneteket spam vagy malware (pl. vírusok vagy trójaiak) szempontjából. Ha nem észlelnek spamet, és a levél a kívánt méretű, az MTA elmenti az elküldött üzenetet.

3. Az elküldési folyamat a címzett-MTA-ig

A következő lépésben a levélátviteli ügynök megkeresi a címzett levelezőszerverét a tartománynévrendszerben (online címjegyzék), kivéve, ha az MSA már elvégezte ezt a lépést. Ha a megfelelő szerver megtalálható, akkor a cím helyi része (minden, ami az “@” jel előtt van) ellenőrzi, hogy létezik-e. Ha az e-mail cím nem található meg (mert elírás van benne, vagy nem létezik), az MTA visszaküldi a levelet a feladónak a probléma magyarázatával együtt. Ha minden rendben van, akkor az MTA továbbítja az üzenetet a címzett levelezőszerverére.

Ennek során az üzenet (akárcsak más adatforgalom) több részre bomlik. Az egyes csomagok küldésének (a maximális méret 64 KB) megvannak az előnyei: egyrészt a kisebb e-maileket könnyebb továbbítani. Másrészt lehetséges, hogy az e-mail egyes részei különböző adatutakat használnak a kívánt levelezőszerver eléréséhez. A csomag mindig azt az átviteli utat választja, ahol viszonylag kis forgalom van.

A levelezőszerverek közötti adatforgalom az internetes csomópontok használatán alapul. Végtelen mennyiségű adat cseréje történik e csomópontok segítségével, így ezek az internetes infrastruktúra alapvető elemei. Itt az e-mail szolgáltatók egymás között cserélik ki az üzeneteket. Az egyes levélcsomagok ezeken az elosztó csomópontokon keresztül jutnak el a címzett levelező szerverére, majd újra összeállnak.

4. Második ellenőrzés a cél-MTA-nál és a postai küldemény kézbesítése.

Az e-mail megérkezett a címzett levelezőszerverére. Mielőtt az e-mail megérkezne a tényleges címzetthez, az MTA ellenőrzi a beérkező üzenet címzettjét. Ismét megvizsgálja a melléklet méretét, hogy az megfelel-e a címzett levelezőszolgáltató kapacitásának. Ha túl nagy, akkor visszaküldi a feladónak. Ismét sor kerül a spam-tartalom és a rosszindulatú szoftverek ellenőrzésére. Ha bármi gyanúsat találnak (pl. bizonyos kifejezéseket, mint a “Viagra” a szövegben, ismert vírusokat vagy más számítógépes kártevőket a csatolmányban, vagy ha a feladó spamküldésről ismert), akkor az e-mailt megjelölik, vagy az átvitelt leállítják.

Ha az e-mail sikeresen átmegy ezeken az ellenőrzéseken, az üzenetet a címzett levelezőszerver elmenti, és a címzett visszakeresheti. A levélkézbesítő ügynök (MDA) elküldi az üzenetet a címzett e-mail postafiókjába. Amint a címzett belép a postaládájába, a felhasznált MUA belép a levelezőszerver MTA-jába. A tartalmat még egy alkalommal ellenőrzi a spam és a rosszindulatú programok szempontjából, de ezúttal a címzett e-mail programja.

Az e-mail ezután a postaládában van, és megnyitható és olvasható. A számos szakasz és biztonsági intézkedés gondoskodik arról, hogy a lehető legkevesebb nem kívánt vagy káros levél kerüljön a postaládába. Mindezek a folyamatok, amelyeken egy e-mailnek keresztül kell mennie, mielőtt a címzetthez kerül, csupán néhány másodpercet vesznek igénybe.