Miért kell webtárhely egy honlaphoz?

Aki nem túl járatos a weboldalak működésében, az gyakran meglepődik rajta, hogy nemcsak domain névre van szükség egy honlap elkészítéséhez, hanem egy megfelelő tárhelyre is, aminek ugyanúgy megvannak a maga bérleti költségei.

Amennyiben ugyanis egy honlapot akarunk üzemeltetni, ahhoz erre a két alapvető dologra mindig szükségünk lesz:

  1. domain névre, amelyen keresztül a világ minden tájáról elérhetik majd az oldalt;
  2. valamint egy tárhelyre, mely a domainhez kapcsolva a weboldal tartalmához szükséges fájlokat és egyéb adatokat tárolja.

Csak azt követően kezdhetünk bele a honlap tartalmának és struktúrájának a felépítésébe, ha a két említett alappillér a rendelkezésünkre áll. Ez természetesen közel sem jelenti azt, hogy ne lehetne előbb tervezni, tartalmakat vagy fotókat gyártani leendő weboldalunkra, azonban feltölteni, illetve közzétenni csak aktív domain és tárhely mellett tudjuk majd.

Hogy miért van szükség az elhangzottakon felül webtárhelyre egy honlaphoz? Az alábbiakban minden aspektusból megvizsgáltuk a témát, mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, a közérthetőség érdekében néhány szóban foglalkoznunk kell a domain név fontosságával.

Domain név nélkül nincs honlap

Noha a webtárhely önmagában is használható például adattárolásra vagy levelezőrendszer üzemeltetésére, azonban nem pontosan erre találták ki, sokkal inkább arra, hogy összekössük egy domain névvel, majd feltöltsük rá leendő weboldalunk tartalmát.

A domain név tehát honlapunk címét jelöli, mely böngészőn keresztül lehetővé teszi, hogy portálunkat a világ minden tájáról elérhessék a látogatók, ha rendelkeznek aktív internethozzáféréssel.

Amennyiben nem lenne domain-rendszer, az embereknek hosszú IP címeket, konkrétan számsorokat kellene megjegyezni ahhoz, hogy egy-egy honlapot meg tudjanak találni, hiszen a számítógépek jellemzően ilyen IP-ken keresztül tudják azonosítani egymást a hálózatokon.

Minden egyes domain név egy megadott IP címre mutat, így ha szeretnénk elérni egy weboldalt, akkor nem kell ismernünk egy egész sornyi számkódot hozzá, elegendő lesz csak begépelni a domain elérhetőségét ahhoz, hogy megnézhessük a portál tartalmát.

Ez úgy valósul meg a gyakorlatban, hogy a DNS szerver a domain nevek IP címeit olvassa és kezeli – azaz elvisz minket arra a szerverre, ahol az általunk kért tartalmak megtalálhatók, majd onnan betölti a böngészőn keresztül a honlap tartalmát.

Mindez pontosan úgy működik, mint okostelefonunk névjegyzéke, ahol nem a telefonszámokat látjuk, hanem a hozzájuk tartozó neveket, így ha fel akarunk hívni valakit, akkor elegendő csak a nevét kikeresni ahhoz, hogy a készülék azonnal tárcsázzon.

A webtárhely óriási munkát végez a honlap láthatóságáért

Most, hogy már ismerjük a domain nevek működését, rátérhetünk a webtárhely fontosságára és lényegére. A tárhelyeket úgy lehetne a legkönnyebben körülírni és elképzelni egy laikusnak, mint óriási tudású számítógépeket, melyek azt a célt szolgálják, hogy adatot tároljanak.

A tárhelyek ugyanis a megrendelő által nem látható szerverszámítógépek merevlemezeinek kis szeletei, és elsődlegesen azt a célt szolgálják, hogy tárolják egy weboldal tartalmát, így amikor valaki a domain nevünkön keresztül szeretné megtekinteni a honlapunkat, akkor a kapcsolódó képek, videók, dizájnelemek, szövegek és egyéb elemek erről a szerverről töltődnek le a látogató számítógépére vagy telefonjára a böngészőn keresztül.

Amit kevesen tudnak, hogy a modern webtárhelyek már nemcsak adattárolásra szolgálnak, hanem összetett feladatokat is képesek elvégezni, hiszen egy modern honlaphoz gyakran tartoznak PHP kódok vagy adatbázisok, melyek futtatását a tárhelyet biztosító szervergép végzi el.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a PHP kódok futtatását a szerver valós időben elvégzi, közben az adatbázisból kikeres minden olyan elemet, amire azok hivatkoznak – képek, szövegek és a többi –, majd olyan HTML kódot generál belőlük, mely a látogató számítógépén vagy telefonján böngészhetővé válik.

Ebből következik, hogy minél nagyobb, bonyolultabb vagy összetettebb weboldalt szeretnénk, annál nagyobb webtárhelyre lesz szükségünk hozzá, hiszen a mérettel együtt a számítási teljesítmény is egyenes arányban növekedik.

Ebből fakad, hogy míg egy portfólió oldalnak gyakran elegendő az 1GB-os tárhely is, addig egy webáruház esetében a határ a csillagos ég.

A céges levelezéshez is webtárhely kell

Amennyiben van weboldalunk és webtárhelyünk, akkor biztosan tudjuk, hogy utóbbi a céges levelezést is képes kiszolgálni. Sőt, rengetegen vannak, akik weboldal nélkül csak azért vásárolnak külön webtárhelyet, hogy azon keresztül intézzék levelezésüket.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy az ilyen módon történő üzenetváltás sokkal professzionálisabb hatást kelt – különösen a céges domain használata miatt –, miközben biztonságosabb, rengeteg automatizálást és beállítást kínál, reklámmentes és szükség szerint bővíthető.

Hogy minek webtárhely a levelezéshez? Leginkább azért, mert az e-mailek küldése és fogadása hasonlóképpen működik, mint a weboldalak betöltődése, az egészet egy szervergép vezéreli, sőt maguk a levelek, a bennük küldött tartalmak is ott tárolódnak, onnan lehet bármikor olvasni, továbbítani vagy letölteni őket saját számítógépünkre és telefonunkra.

A levelezéshez tehát nemcsak adattárolás társul, a szerver részéről nagy számítási kapacitásra is szükség lesz ahhoz, hogy a rendszer megfelelően működjön, sőt a levelek ellenőrzését, előzetes feldolgozását is a szerver végzi.

Ide sorolható például a spamszűrés, az automatikus válaszok vagy a különféle átirányítások és egyéb olyan beállítások, melyeket a kézbesítés előtt le kell futtatni a szerveren.