Webtárhely: mi az és hogyan működik?

Amennyiben valaki weboldalt szeretne magának vagy vállalkozásának, ahhoz a megfelelő domain név mellé webtárhelyre is szüksége lesz. Ez biztosít helyet ugyanis a honlap tartalmának, illetve segíti a működéshez kapcsolódó igények kiszolgálását.

Mivel gyakran a saját weboldallal rendelkezők sincsenek tisztában azzal, hogy mi az a tárhely, illetve miként működik, ezért elkészítettünk egy összeállítást, ahol közérthetően és röviden leírtuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az a webtárhely és miért van szükség rá egy honlap elkészítésekor

Mint azt már fentebb is leírtuk, minden weboldalnak szüksége van tárhelyre. Természetesen saját szervert is vásárolhatunk, illetve beállíthatunk ebből a célból, azonban tudni kell, hogy ez nemcsak nagyon költséges beruházás, hanem hozzáértő személyzetet, állandó karbantartást is igényel.

Ezért nemcsak a magánszemélyeknek és a kisebb vállalkozásoknak, hanem még a nagyobb cégeknek is érdemes megfontolni a webtárhely bérlését. Ilyen esetben gyakorlatilag helyet vásárolunk magunknak egy szerveren, vagy lefoglalunk egyet annak érdekében, hogy a weboldalunk működéséhez szükséges fájlokat tárolhassuk.

A tárhely önmagában még nem elegendő egy weboldal üzemeltetéséhez. Hogy a feltöltött tartalom megjelenhessen a látogatók böngészőjében, ahhoz minden esetben szükség lesz domain névre, gyakorlatilag egy címre, ami segít megtalálni az interneten a mi tartalmainkat.

A webtárhelyeknek többféle típusa ismert. A kisebb felhasználók választhatnak megosztott típusok közül, amikor másokkal kell osztozniuk egy szerveren – ez egy nagyon költséghatékony megoldás –, míg a nagyobbak akár egy komplett szervert is bérelhetnek maguknak, ha jelentősebb erőforrásokra van szükségük.

Tudni kell, hogy a webtárhely nemcsak a weboldal tartalmának tárolását és elérhetőségét biztosítja, hanem akár a céges levelezés háttereként is szolgálhat.

Hogyan működnek a webtárhelyek?

A webtárhelyeknek bár többféle típusuk ismert, a működésük tekintetében hasonló elvet nyújtanak attól függetlenül, hogy felhőtechnológiát kínálnak vagy fizikai szerverekkel dolgoznak.

Egy webtárhely működését akkor érthetjük meg a legkönnyebben, ha úgy tekintünk rá, mint egy számítógépre, ami rendelkezik erőforrásokkal és adatok tárolására alkalmas – nevezzük így - merevlemezzel. Amennyiben dedikált szervert választunk, ez a számítógép teljes egészében a miénk lesz, gyakorlatilag távolról használhatjuk erőforrásait.

Ha megosztott tárhelyet választunk, akkor ezen a számítógépen másokkal együtt osztozunk úgy, hogy nem tudunk egymásról és nem is férhetünk hozzá a másik tartalmaihoz. Olyan ez, mintha egy számítógépen több partícióra osztanánk a merevlemezt.

Minden webtárhelyhez egyedi azonosító tartozik, ami gyakorlatilag a domain név. Ez biztosítja, hogy ha valaki a mi tartalmainkra kíváncsi, akkor ne a szerveren tárolt többi honlaphoz, hanem csak a mi weboldalunkhoz férjen hozzá.

A hardver mellett a webtárhelyhez saját szoftveres háttér is tartozik, valamint rengeteg hasznos és biztonságot kínáló eszköz, amelyek segítenek abban, hogy honlapunk megfelelő minőségben legyen elérhető a világhálón.