2026-ra az új digitális üzleti modellek és a digitális termékek/szolgáltatások a szolgáltatók bevételeinek 40%-át fogják kitenni

Az IDC szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség (APeJ1) gazdasági kilátásai 2023-ra a globális átlaghoz képest viszonylag pesszimisták. A térségben működő vállalkozások 2022 folyamán stabilan fenntartották az informatikai kiadási terveket, miközben beruházásokat hajtottak végre a digitális felkészültség érdekében. A jövőben a szervezetek hangsúlyt fektetnek digitális átalakítási projektjeikre, és jó hírű IT-szolgáltatókkal fognak együttműködni, hogy biztosítsák e kezdeményezések sikeres kimenetelét.

Az APeJ régióban a vállalkozások a környezeti, társadalmi és kormányzási (ESG) szempontokat a kockázatcsökkentés és a hosszú távú életképesség egyik előfeltételeként azonosították. Ezért az elkövetkező években a vállalati egységek nagyobb hangsúlyt fognak fektetni az ESG-beruházásokra, hogy a fenntarthatóságot beépítsék márkaidentitásukba. Következésképpen egyre nagyobb szükség van olyan IT-szolgáltatókra, amelyek szakértelmet tudnak nyújtani ezen a területen.

A vállalatok most olyan IT-szolgáltatókat keresnek, akik képesek az állandóan változó üzleti környezet előtt járni. Sikerüket nemcsak a technikai képességek alapján mérik majd, hanem azon a képességükön is, hogy képesek-e proaktívan megelőzni és leküzdeni a változékony és bizonytalan körülményekből adódó kihívásokat - állapítja meg az IDC.

Top 10 IT és üzleti szolgáltatási trend és lehetőség az APeJ-ben

A kiberbiztonsági intézkedések felgyorsítása: Ahogy a vállalkozások előremozdítják digitális átalakítási kezdeményezéseiket, felismerik a kiberbiztonsági intézkedések megerősítésének szükségességét. 2025-re a vállalatok háromnegyede külső segítséget fog kérni ezekkel a stratégiákkal kapcsolatban, hogy biztosítsák a biztonságot és maximalizálják az új technológiák által generált üzleti értéket.

A DX digitális vállalkozássá válik: A nagyvállalatok felismerik, hogy növelniük kell ellenálló képességüket. Ennek a sürgető igénynek az eredményeként világszerte sok vállalkozás digitális üzleti modellekbe fog átnyúlni, és új digitális ajánlatokat fog felépíteni - 2026-ra a szolgáltatók teljes bevételének akár 40%-át is elérheti.

A válságkezelés növekvő jelentősége: A szervezetek kezdik felismerni a válságok proaktív kezelésének fontosságát, és válságkezelési stratégiák révén kezdenek felkészülni a lehetséges közelgő zavarokra. 2024-re a szervezetek 40%-a rendelkezik majd olyan tervvel, amely folyamatos hírszerzési képességet biztosít, és gyors reagálást tesz lehetővé zavaros gazdasági körülmények között.

A lemorzsolódás/készséghiányok az összeolvadásokat és felvásárlásokat fogják előidézni: A digitális átalakulásra való törekvés arra fogja késztetni a vállalatokat, hogy a szakképzett munkaerő hiányának ellensúlyozására és a dolgozók lemorzsolódásának mérséklésére a fokozott kiszervezés felé forduljanak. A vállalkozások 2025-re 10%-os prémiumot fognak fizetni a szolgáltatóknak minden szerződés után.

Az ökoszisztéma vezérlő sík szolgáltatásai: 2027-re a digitális ökoszisztémában jelentős mértékben részt vevő szervezetek 70%-ának belső csapatai a vezérsíkokra támaszkodnak majd, hogy maximalizálják az értéket az üzletük számára.

Technológiai szállítói/tanácsadói partnerségekhez vezető készséghiányok: 2025-re a nagyvállalatok 50%-a stratégiai partnerséget keres majd technológiai szállítókkal és tanácsadó cégekkel, hogy áthidalja a jelenlegi munkaerő készségei és az igényelt képességek közötti szakadékot. Ez az együttműködés biztosítja majd, hogy a vállalkozások versenyképesek maradjanak azáltal, hogy a jelenben és a jövőben is kihasználják a technológiai előnyöket alkalmazottaik számára.

Az off-/közeli/jobboldali áthelyezés az infláció miatt fejlődik: 2024-re a vállalatok 70%-a a költségek csökkentése és a tapasztalt tehetségek kihasználása érdekében az automatizálás és a “right-shoring” fokozása érdekében módosítja majd az IT-szállítási modelljét.

A hibrid felhő felforgatja az iparágat: A hibrid felhőpiac az előrejelzések szerint óriási növekedést fog tapasztalni az elkövetkező években, a kiadások 2026-ra valószínűleg meghaladják a 10 milliárd dollárt. Ennek oka, hogy a vállalatok beszerzési stratégiáikat a nyilvános felhők mint elsődleges szolgáltatók felé tolják el.

Az ESG hozzáadja a menedzselt szolgáltatásokat: Mivel a nagyvállalatok körében nő az ESG-adatok és -elemzések iránti kereslet, 2025-re az ESG üzleti szolgáltatási projektek 40%-a tartalmazni fog menedzselt szolgáltatásokat. A szervezetek egyre inkább felismerik, hogy a belső szakértelem hiánya miatt külső segítségre van szükség.

IP közös létrehozása: 2027-re az IT-szolgáltatók 30%-a fog összefogni a vállalkozásokkal és a technológiai szállítókkal, hogy innovatív iparágspecifikus hiánypótló termékeket/szellemi tulajdont fejlesszenek ki, amelyeket közösen fognak globálisan kereskedelmi forgalomba hozni.

A technológiai vezetők a jövőbeli iparági környezetre vonatkozó mai előrejelzések felhasználásával kreatív stratégiákat dolgozhatnak ki, hogy versenyképesek maradjanak a folyamatosan változó üzleti környezetben.

  1. APEJ: Ázsia-csendes-óceáni térség Japán nélkül