Híreink & bejegyzéseink

A Red Hat 30 éves évfordulója blog OG kép

A Red Hat 30 éves évfordulója

A Red Hat Linuxot kiadó vállalat, a Red Hat, Inc. március 27-én ünnepelte megalapításának 30. évfordulóját.

Ezeket vedd figyelembe, mielőtt tárhely viszonteladó céget választasz blog OG kép

Ezeket vedd figyelembe, mielőtt tárhely viszonteladó céget választasz

Amikor szeretnél belevágni egy tárhely viszonteladó vállalkozásba, nehéz lehet eldöntened melyik tárhelyszolgáltató céget válaszd. Manapság, amikor minden egyes cég 99 százalékos rendelkezésre állási időt ígér, még nehezebb eldönteni melyiket válasszuk. Meg kell bizonyosodj róla, hogy a tárhely viszonteladó céged nem csak a maximális rendelkezésre állási időről gondoskodik, de korlátlan erőforrásokról és szakszerű támogatásról is. Valami alapján biztos meg lehet hozni a helyes döntést.

350 millió domain aktív domain név volt 2022-ben blog OG kép

350 millió domain aktív domain név volt 2022-ben

A VeriSign bejelentette, hogy 2022 negyedik negyedévét 350,4 millió domain név regisztrációval zárta az összes felső szintű domain (TLD) tekintetében, ami 0,5 millió domain név regisztrációval, azaz 0,1%-kal több, mint 2022 harmadik negyedévében. A domain név regisztrációk éves szinten 8,7 millióval, azaz 2,6%-kal nőttek.

Milyen rugalmasságot kínál a VPS szolgáltatás? blog OG kép

Milyen rugalmasságot kínál a VPS szolgáltatás?

A VPS, vagyis a virtuális magánszerver szolgáltatás, többféle módon kínál rugalmasságot az üzleti és magánfelhasználók számára. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik az igényekhez való alkalmazkodásra és a változó körülmények közötti hatékony működésre. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy a VPS és rugalmasság milyen módon függ össze.

Miért érdemes VPS-t választani? blog OG kép

Miért érdemes VPS-t választani?

Manapság egyre több vállalkozás és magánszemély választja a VPS-t (Virtual Private Server) mint hosting megoldást. De miért érdemes VPS-t választani, és mi a különbség más hosting szolgáltatásokhoz képest? Nos, a VPS előnyei számosak, és ebben a bejegyzésben bemutatjuk őket.

Mi az a VPS szolgáltatás? blog OG kép

Mi az a VPS szolgáltatás?

A VPS (Virtual Private Server) szolgáltatás egy olyan erőforrás szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy saját, elkülönített szerveren futtassuk weboldalainkat és alkalmazásainkat. Ezzel szemben az osztott hosting esetén több weboldal osztozik egy közös szerveren, ami korlátozhatja az erőforrásokat és a teljesítményt. A VPS szolgáltatásokban lévő erőforrásokat kizárólag mi használjuk, ami magasabb teljesítményt és jobb biztonságot eredményez.

Miért fontos az SSL a weboldal biztonsága szempontjából? blog OG kép

Miért fontos az SSL a weboldal biztonsága szempontjából?

Az SSL, vagyis a Secure Sockets Layer egy titkosítási protokoll, amely a weboldalak és a felhasználók közötti adatok biztonságos átvitelét teszi lehetővé. Ezzel a protokollal létrehozott biztonságos kapcsolat gondoskodik arról, hogy a weboldalakon keresztül megosztott adatok, például személyes információk, jelszavak és bankkártya-adatok, védettek legyenek az illetéktelen hozzáférés ellen.

A webtárhely árak átlagos költségei blog OG kép

A webtárhely árak átlagos költségei

Amikor elkezdünk egy új weboldal létrehozását, gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyit érdemes költeni a webtárhelyre. A webtárhely árak széles skálán mozognak, és sok tényező befolyásolja azokat, mint például a tárhely mérete, a sávszélesség, valamint az extra szolgáltatások és támogatás. Kezdőként érdemes tudni, hogy az árak általában havidíjas alapon kerülnek meghatározásra, és az egyszerűbb csomagok akár már havi 500 Ft-tól is elérhetők.

Mindennapi titkosítás blog OG kép

Mindennapi titkosítás

Ha megkérdezed az embereket mire asszociálnak a titkosítás szóról, az információbiztonságot fogják említeni utoljára, ha egyáltalán eszükbe jut. Azok, akik vásárolnak internetes áruházakban és online bankolnak, a böngésző kijelzőjén látható lakatot fogják megnevezni, amikor biztosított (titkosított) kapcsolatot használnak.

Hogyan befolyásolják a domain nevek a SEO-t? blog OG kép

Hogyan befolyásolják a domain nevek a SEO-t?

A domain nevek és az SEO, azaz keresőoptimalizálás, között szoros kapcsolat van. A domain név az a cím, amely alapján a felhasználók és a keresőmotorok, mint például a Google, megtalálják és azonosítják a weboldalat. A domain név választása befolyásolhatja a weboldal SEO-értékét, ami aztán hatással van a weboldal keresőmotorokban való megjelenésére és rangsorolására.

Mi az a domain név? blog OG kép

Mi az a domain név?

Domain név alatt azt a címet értjük, amely egy weboldal eléréséhez szükséges. A domain név egy egyedi és megkülönböztető azonosító, amely lehetővé teszi, hogy az interneten böngészve könnyedén megtaláljuk a keresett weboldalakat. Ez a név jelenti az oldal internetes címét, ami a böngészőben a weboldal címének megadásával érhető el.

WordPress: 20 éves évforduló blog OG kép

WordPress: 20 éves évforduló

A WordPress, a népszerű nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer betöltötte a 20. évét, és mindenki készül az ünneplésre! Először 2003. május 27-én adták ki, és azóta olyan hatékony webfejlesztési platformmá vált, amely ma az interneten található webhelyek 33,2%-át működteti. Ez a technológia forradalmasította az emberek online tartalom létrehozását, kezelését és közzétételét, megkönnyítve ezzel bárki számára a blogolást, a weboldal létrehozását vagy akár egy online vállalkozás fejlesztését. Ebből az alkalomból a WordPress közösség olyan eseményekkel ünnepel, mint virtuális konferenciák, podcastok, kódolási kihívások és sok más. Nagyszerű látni, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a blogszoftver, milyen nagy hatással volt az internetre mindössze 20 rövid év alatt. Igyunk a WordPress innováció újabb 20 évére!

Osztott vs VPS tárhely: Átfogó útmutató blog OG kép

Osztott vs VPS tárhely: Átfogó útmutató

Akár újratervezi az oldalát, akár először állítja össze, meg akarja találni azt a tárhelyszolgáltatást, amely a legnagyobb lehetőséget kínálja az oldal sikeressé tételéhez. Az egyik döntés, amelyet meg kell hoznia, az osztott és a virtuális privát szerver (VPS) tárhelyek közötti választás.

A WordPress korábbi sablonjai mostantól helyileg tárolják a Google fontokat blog OG kép

A WordPress korábbi sablonjai mostantól helyileg tárolják a Google fontokat

A WordPress munkatársai bejelentették, hogy a régebbi alapértelmezett témák frissültek, és mostantól helyben csomagolják a Google Fonts-ot. Ezt megelőzően a betűtípusokat a Google CDN-ből töltötték le, és ez volt eddig a leggyorsabb módszer. Azonban egy weboldalra a GDPR szabályainak megsértése miatt bírságot szabtak ki a Google által hosztolt betűtípusok használata miatt, és ez komoly aggodalomra adott okot.

Elveszíted, ha nem készítesz biztonsági mentést róla! blog OG kép

Elveszíted, ha nem készítesz biztonsági mentést róla!

Ó, azok a híres utolsó szavak: “Majd valamikor készítek biztonsági másolatot”. Hány dokumentum, fénykép, videó és miegymás pusztult el értelmetlenül, veszett el örökké, mert az a “valamikor” sose jött el. Az adataid csak egy merevlemez meghibásodásnyira vannak attól, hogy elvesszenek.

Mi az a 404: Nem található hiba? blog OG kép

Mi az a 404: Nem található hiba?

Rákattint egy linkre, de ahelyett, hogy a kívánt oldalra jutna, egy hibaüzenet jelenik meg, hogy a kért oldal nem elérhető. Valami olyasmi, hogy “404 Not Found” vagy “404 Nem található”. A 404-es hiba a szabványos HTTP státuszkód. Az üzenetet az online jelenlét webszerveréről küldi a HTTP-kérést küldő webböngészőnek (általában a látogatónak). A böngésző ezt követően megjeleníti ezt a hibakódot.

Mi az a HTML nyelv? blog OG kép

Mi az a HTML nyelv?

A HTML jelentése HyperText Markup Language, amely a weboldalak fejlesztésének szabványos jelölőnyelve. Ez a webfejlesztés alapvető és létfontosságú lépése. Megvilágítja a weboldalak felépítését és szerkezetét. A HyperText a “szöveg a szövegben” kifejezésre utal. A szöveg egy linket tartalmaz. Ha rákattint egy linkre, amely egy új weboldalra vezet, akkor hipertextre kattintott. Ez egy módszer két vagy több weboldal (HTML-dokumentum) összekapcsolására. Markup nyelv beszél egy számítógépes nyelv, amely arra vállalkozik, hogy elrendezés a hatás és a formázási konvenciók egy szöveges dokumentum. Ez a nyelv a szöveget dinamikusabbá teszi. A szöveget táblázatokká, képekké és linkekké változtathatja.

A cPanel bemutatja a régóta várt Manage Team funkciót blog OG kép

A cPanel bemutatja a régóta várt Manage Team funkciót

A cPanel, a legnépszerűbb szerver- és webhelykezelő platform bejelentette a Manage Team funkció megjelenését. Ezt a funkciót már egy ideje kérték, és most a vállalat “kísérleti funkció” állapotban vezeti be.