Híreink & bejegyzéseink

Mindennapi titkosítás blog OG kép

Mindennapi titkosítás

Ha megkérdezed az embereket mire asszociálnak a titkosítás szóról, az információbiztonságot fogják említeni utoljára, ha egyáltalán eszükbe jut. Azok, akik vásárolnak internetes áruházakban és online bankolnak, a böngésző kijelzőjén látható lakatot fogják megnevezni, amikor biztosított (titkosított) kapcsolatot használnak.

Hogyan befolyásolják a domain nevek a SEO-t? blog OG kép

Hogyan befolyásolják a domain nevek a SEO-t?

A domain nevek és az SEO, azaz keresőoptimalizálás, között szoros kapcsolat van. A domain név az a cím, amely alapján a felhasználók és a keresőmotorok, mint például a Google, megtalálják és azonosítják a weboldalat. A domain név választása befolyásolhatja a weboldal SEO-értékét, ami aztán hatással van a weboldal keresőmotorokban való megjelenésére és rangsorolására.

Mi az a domain név? blog OG kép

Mi az a domain név?

Domain név alatt azt a címet értjük, amely egy weboldal eléréséhez szükséges. A domain név egy egyedi és megkülönböztető azonosító, amely lehetővé teszi, hogy az interneten böngészve könnyedén megtaláljuk a keresett weboldalakat. Ez a név jelenti az oldal internetes címét, ami a böngészőben a weboldal címének megadásával érhető el.

WordPress: 20 éves évforduló blog OG kép

WordPress: 20 éves évforduló

A WordPress, a népszerű nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer betöltötte a 20. évét, és mindenki készül az ünneplésre! Először 2003. május 27-én adták ki, és azóta olyan hatékony webfejlesztési platformmá vált, amely ma az interneten található webhelyek 33,2%-át működteti. Ez a technológia forradalmasította az emberek online tartalom létrehozását, kezelését és közzétételét, megkönnyítve ezzel bárki számára a blogolást, a weboldal létrehozását vagy akár egy online vállalkozás fejlesztését. Ebből az alkalomból a WordPress közösség olyan eseményekkel ünnepel, mint virtuális konferenciák, podcastok, kódolási kihívások és sok más. Nagyszerű látni, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a blogszoftver, milyen nagy hatással volt az internetre mindössze 20 rövid év alatt. Igyunk a WordPress innováció újabb 20 évére!

Osztott vs VPS tárhely: Átfogó útmutató blog OG kép

Osztott vs VPS tárhely: Átfogó útmutató

Akár újratervezi az oldalát, akár először állítja össze, meg akarja találni azt a tárhelyszolgáltatást, amely a legnagyobb lehetőséget kínálja az oldal sikeressé tételéhez. Az egyik döntés, amelyet meg kell hoznia, az osztott és a virtuális privát szerver (VPS) tárhelyek közötti választás.

A WordPress korábbi sablonjai mostantól helyileg tárolják a Google fontokat blog OG kép

A WordPress korábbi sablonjai mostantól helyileg tárolják a Google fontokat

A WordPress munkatársai bejelentették, hogy a régebbi alapértelmezett témák frissültek, és mostantól helyben csomagolják a Google Fonts-ot. Ezt megelőzően a betűtípusokat a Google CDN-ből töltötték le, és ez volt eddig a leggyorsabb módszer. Azonban egy weboldalra a GDPR szabályainak megsértése miatt bírságot szabtak ki a Google által hosztolt betűtípusok használata miatt, és ez komoly aggodalomra adott okot.

Elveszíted, ha nem készítesz biztonsági mentést róla! blog OG kép

Elveszíted, ha nem készítesz biztonsági mentést róla!

Ó, azok a híres utolsó szavak: “Majd valamikor készítek biztonsági másolatot”. Hány dokumentum, fénykép, videó és miegymás pusztult el értelmetlenül, veszett el örökké, mert az a “valamikor” sose jött el. Az adataid csak egy merevlemez meghibásodásnyira vannak attól, hogy elvesszenek.

Mi az a 404: Nem található hiba? blog OG kép

Mi az a 404: Nem található hiba?

Rákattint egy linkre, de ahelyett, hogy a kívánt oldalra jutna, egy hibaüzenet jelenik meg, hogy a kért oldal nem elérhető. Valami olyasmi, hogy “404 Not Found” vagy “404 Nem található”. A 404-es hiba a szabványos HTTP státuszkód. Az üzenetet az online jelenlét webszerveréről küldi a HTTP-kérést küldő webböngészőnek (általában a látogatónak). A böngésző ezt követően megjeleníti ezt a hibakódot.

Mi az a HTML nyelv? blog OG kép

Mi az a HTML nyelv?

A HTML jelentése HyperText Markup Language, amely a weboldalak fejlesztésének szabványos jelölőnyelve. Ez a webfejlesztés alapvető és létfontosságú lépése. Megvilágítja a weboldalak felépítését és szerkezetét. A HyperText a “szöveg a szövegben” kifejezésre utal. A szöveg egy linket tartalmaz. Ha rákattint egy linkre, amely egy új weboldalra vezet, akkor hipertextre kattintott. Ez egy módszer két vagy több weboldal (HTML-dokumentum) összekapcsolására. Markup nyelv beszél egy számítógépes nyelv, amely arra vállalkozik, hogy elrendezés a hatás és a formázási konvenciók egy szöveges dokumentum. Ez a nyelv a szöveget dinamikusabbá teszi. A szöveget táblázatokká, képekké és linkekké változtathatja.

A cPanel bemutatja a régóta várt Manage Team funkciót blog OG kép

A cPanel bemutatja a régóta várt Manage Team funkciót

A cPanel, a legnépszerűbb szerver- és webhelykezelő platform bejelentette a Manage Team funkció megjelenését. Ezt a funkciót már egy ideje kérték, és most a vállalat “kísérleti funkció” állapotban vezeti be.

Dubaiban megnyílik a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontja blog OG kép

Dubaiban megnyílik a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontja

Shaikh Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum hivatalosan is elindította a Data Hub Integrated Solutions LLC zöld adatközpontját, amelyet a Guinness World Records a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontjának nevez.

Almalinux vs Rocky Linux: CentOS alternatívák csatája blog OG kép

Almalinux vs Rocky Linux: CentOS alternatívák csatája

A CentOS Linux régóta népszerű választás volt az ingyenes és nyílt forráskódú Linux-disztribúciót kereső felhasználók körében. A Red Hat Enterprise Linuxon (RHEL) alapulva stabilitást és megbízhatóságot kínált egy könnyen használható csomagban. 2021-ben, közel 18 évnyi szolgálat után a CentOS bejelentette, hogy lejár az életciklusa, és többé nem lesz elérhető operációs rendszerként.

Hogyan épülnek fel a HTTP kérések blog OG kép

Hogyan épülnek fel a HTTP kérések

A Hypertext Transfer Protocol (HTTP) egy olyan kommunikációs protokoll, amelyet a webkiszolgálók (pl. egy weboldal) és az ügyfelek (pl. az Ön böngészője) közötti kommunikációra használnak az interneten.

2026-ra az új digitális üzleti modellek és a digitális termékek/szolgáltatások a szolgáltatók bevételeinek 40%-át fogják kitenni blog OG kép

2026-ra az új digitális üzleti modellek és a digitális termékek/szolgáltatások a szolgáltatók bevételeinek 40%-át fogják kitenni

Az IDC szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség (APeJ1) gazdasági kilátásai 2023-ra a globális átlaghoz képest viszonylag pesszimisták. A térségben működő vállalkozások 2022 folyamán stabilan fenntartották az informatikai kiadási terveket, miközben beruházásokat hajtottak végre a digitális felkészültség érdekében. A jövőben a szervezetek hangsúlyt fektetnek digitális átalakítási projektjeikre, és jó hírű IT-szolgáltatókkal fognak együttműködni, hogy biztosítsák e kezdeményezések sikeres kimenetelét.

  1. APEJ: Ázsia-csendes-óceáni térség Japán nélkül 

Mi az a Markup Language? blog OG kép

Mi az a Markup Language?

A jelölőnyelv (markup language) a dokumentum tartalmának egyértelműsítésére szolgáló számítógépes nyelv. A számítógépes szöveg feldolgozására, meghatározására és ember által olvasható formában történő bemutatására tervezték. Meghatározza a szöveg formázására használt kódot, beleértve azt a stílust és elrendezést, amelyet a programozó a dokumentum megjelenítéséhez kíván. Ezen elemek meghatározásához címkéket használ.

Domain átregisztráció pár lépésben blog OG kép

Domain átregisztráció pár lépésben

Egy nagyszerű weboldal létrehozásának egyik első lépése a megfelelő domain név kiválasztása. A népszerű domainnevek gyorsan elkelnek. Ezért, ha már kitaláltál egy tetsző nevet, használd a domain név keresőnket, hogy megbizonyosodj arról, hogy az még nem foglalt, vagy próbáld meg megvásárolni azt annak tulajdonosától.

Digitális bennszülöttek vagy digitális bevándorlók? blog OG kép

Digitális bennszülöttek vagy digitális bevándorlók?

A “digitális bennszülött” és a “digitális bevándorló” kifejezéseket Marc Prensky találta ki. Azt hirdette, hogy a digitális bennszülöttek és a digitális bevándorlók különböző módon érzékelik és használják a technológiát, valamint a tanulásban. Az e személyek közötti különbségekkel foglalkozik ez a cikk.

A PHP használók több mint 61%-a nem támogatott PHP-verziókat használ blog OG kép

A PHP használók több mint 61%-a nem támogatott PHP-verziókat használ

A Zend 2023 PHP Landscape Report, a Perforce Software által a PHP-környezetről évente készített elemzésből kiderült, hogy a PHP-közösségen belül a válaszadók több mint 61%-a használ legalább egy, már nem támogatott PHP-verziót. A több mint 100 főt foglalkoztatóknál ez az arány 66% körülire nőtt.