Híreink & bejegyzéseink

Hogyan birkózunk meg a DDOS támadásokkal blog OG kép

Hogyan birkózunk meg a DDOS támadásokkal

Napjaink internetének egyik legégetőbb problémája a DDoS támadások. Mivel botnetek felhasználásával viszonylag olcsón lehet támadást indítani, azonban mivel a célzott szolgáltatónál már nagy mennyiségben érkezik a támadó forgalom, annak kiszűrése - úgy, hogy a szolgáltatások végig elérhetőek maradjanak - nem feltétlenül triviális.

Ext2/3 konvertálása EXT4-re blog OG kép

Ext2/3 konvertálása EXT4-re

A Linux Ext2 és Ext3 fájlrendszere mára elavulttá vált, azonban sajnos még találkozni olyan szerverekkel ahol ezeket használják. Itt az ideje átalakítani a régi fájlrendszereket a legújabb, EXT4-re. Az Ext4 fájlrendszer gyorsabb és megbízhatóbb, mint a korábbi verziók.

SWAP fájl készítése Linuxon blog OG kép

SWAP fájl készítése Linuxon

A Swap egy olyan lemezterület (vagy fájl), amelyet akkor használnak fel az operációs rendszerek, ha a fizikai RAM megtelik, vagy kezd megtelleni. Ha egy Linux rendszerben kezd elfogyni a memória, a kernel elkezdi az inaktív (régen vagy egyáltalán nem használt) memória területeket elhelyezni a SWAP területre, ezzel is memóriát szabadítva fel.

cPanel eltávolítja a Horde webmailt blog OG kép

cPanel eltávolítja a Horde webmailt

Pár nappal ezelőtti bejelentés alapján a cPanel (előreláthatólag 2022. decemberében vagy 2023. januárban érkező) 108-as verziójában eltávolításra került a népszerű Horde webmail, így a jövőben csak a Roundcube integrálására fókoszulnák.

Google Fonts és a GDPR megfelelőség blog OG kép

Google Fonts és a GDPR megfelelőség

Még idén januárban a müncheni regionális bíróság 100 eurós kártérítés megfizetésére kötelezte egy webhely üzemeltetőjét, amiért weboldalára a Google Fonts betűtípusokat a Google CDN-ből ágyazta be, így a látogatók beleegyezése nélkül továbbította az IP címeket a Google-nek.

Hogyan gyorsíthatjuk weboldalunkat blog OG kép

Hogyan gyorsíthatjuk weboldalunkat

Az osztott tárhely nagyszerű kis, mérsékelt forgalmú weboldalak számára, de kezdő tárhelycsomagként soha nem fogja ugyanazt a sebességet és teljesítményt nyújtani, mint a VPS, a felhő vagy a dedikált szerver. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem tehet a megosztott tárhelyen működő webhely felgyorsítása érdekében, ha a betöltési és válaszidők lassúak. Ha a webhelye sebességének optimalizálásának módjait keresi, itt van, hogyan teheti meg.

5 különböző fajta webtárhely megoldás blog OG kép

5 különböző fajta webtárhely megoldás

Ha WordPress weboldalt szeretne készíteni és futtatni, szüksége lesz webtárhelyre.

Útmutató email tárhely választáshoz blog OG kép

Útmutató email tárhely választáshoz

Számos ingyenes e-mail szolgáltató áll rendelkezésre, amelyet akár vállalkozása számára, akár magáncélra használhat. Bár az ötlet, hogy nem kell egy fillért sem fizetni, csábító lehet, azonban ezeken a platformokon létrehozott email címek egyáltalán nem professzionálisak, ezen kívül rengeteg limitációja lehet, vagy éppen adatbiztonsági kérdések merülnek fel.

7 módszer adataid biztonságossá tételére blog OG kép

7 módszer adataid biztonságossá tételére

Ahogy Clive Humby mondta, az adat az új olaj. Olyan értékes árucikk, hogy a kiberbűnözők mindent megtesznek, hogy megszerezzék. Ha pedig sikerül, akkor zsarolásra használják, és a sötét weben eladják más bűnözőknek. Ha ez nem lenne elég aggasztó, az eszközök, amelyekkel megpróbálják megszerezni, szintén pusztítást okozhatnak. Egész rendszereket fertőznek meg rosszindulatú szoftverekkel, zsarolóprogramokkal teljesen offline állapotba hozzák a rendszereket, és kifinomult technikákat alkalmaznak a bejelentkezési adatok ellopására, vagy durva erőszakkal jutnak be. Ma már minden cégnek kötelessége, hogy biztonságban tartsa adatait. Íme néhány módszer a sajátjainak megerősítésére.

Hogyan segít a felhő csökkenteni az energiaszámlákat és az IT-költségeket? blog OG kép

Hogyan segít a felhő csökkenteni az energiaszámlákat és az IT-költségeket?

A legutóbbi felmérések szerint az EU-ban a vállalatok energia számlái négyszeresére emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és további emelkedés várható. A zsugorodó piaccal együtt ezek sok cég jövőjét veszélyeztetik. Az energiaszámlák csökkentésének és az informatikai megtakarításoknak egyik módja a felhőbe való áttérés. Itt megvizsgáljuk az előnyöket.

A Rocky Linux 9.0 új sziklaszilárd build rendszerrel érkezik blog OG kép

A Rocky Linux 9.0 új sziklaszilárd build rendszerrel érkezik

A RHEL klón Linux disztribúció csapata reméli, hogy a felhő-natív build-rendszer segítségével az új RHEL-kiadásokat követő egy héten belül kiadhatja a Rocky új verzióit.

Megjelent a Rocky Linux 9.0 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 9.0

A Rocky Linux egy nyílt forráskódú Linux-disztribúció, amelyet a Rocky Enterprise Software Foundation fejlesztett ki. A fejlesztők most jelentették be a Red Hat Enterprise Linux klónjának új kiadását, a Rocky Linux 9.0-t. Az új kiadás alapértelmezett asztali környezetként a GNOME 40-et tartalmazza, és 2032. május 31-ig lesz támogatott.

Miért fordul egyre több vállalkozás a menedzselt megoldások felé? blog OG kép

Miért fordul egyre több vállalkozás a menedzselt megoldások felé?

Gondoljon vissza a 2019-es irodára - szinte teljesen felismerhetetlen a mai munkakörnyezethez képest. Az elmúlt három év a távmunka, valamint a big data technológiák és a SaaS megoldások megjelenését hozta magával.

Mi a különbség a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ domainek között? blog OG kép

Mi a különbség a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ domainek között?

Talán már észrevette, hogy minden weboldal címe két kritikus összetevőből áll. Az első rész a domain név, amely egyedi, és megragadja az Ön márkájának vagy vállalkozásának nevét, a második rész pedig a domain kiterjesztés, amely lényegében megmondja, hogy milyen típusú weboldalról van szó. A domain kiterjesztések létfontosságú szerepet játszanak a webhely hitelességének eldöntésében, és segítenek a közönségnek megérteni, hogy mi a webhely pontos szándéka. Kereskedelmi, információs vagy valami más célt szolgál?

Változások a .hu domain szabályzásban blog OG kép

Változások a .hu domain szabályzásban

Július elseje két lényegi és egy kisebb változást hoz az ISZT Domain Regisztrációs Szabályzatának módosítása, amely mindenkire kihatással lehet aki .hu domaint regisztrál, vagy regisztrálna.

Mi az az e-mail feketelista? blog OG kép

Mi az az e-mail feketelista?

Küldött már valakinek e-mailt, és nem kapott választ? Talán elgondolkodott már azon, hogy miért maradt válasz nélkül az e-mailje. Lehet, hogy a címzett egyszerűen elfoglalt volt, vagy nem látta az e-mailt, de az is lehet, hogy a címzett e-mail szervere blokkolta az e-mailt. Az egyik módja annak, hogy egy e-mail szerver blokkolja az e-maileket, az egy feketelista használata. Ez a blogbejegyzés elmagyarázza, mi az az e-mail feketelista, és hogyan kerülheti el, hogy maga is feketelistára kerüljön.

A .xyz domain végződésről blog OG kép

A .xyz domain végződésről

Mivel egyre többen jelennek meg az Interneten, hogy kifejezzék ötleteiket vagy vállalkozást indítsanak, a megfelelő domain kiterjesztés segít Önnek abban, hogy láthatóvá váljon a saját szakterületén.

Tippek a megfelelő VPS szolgáltatás kiválasztásához blog OG kép

Tippek a megfelelő VPS szolgáltatás kiválasztásához

A VPS-t széles körben természetes továbblépésnek tekintik az osztott tárhelyről váltó vállalatok számára. Megfizethető, nagy teljesítményű és természeténél fogva biztonságosabb, és kivételesen több erőforrást biztosít mindössze egy kis áremelkedésért. Bár a VPS lehet a helyes döntés, a legjobb tárhely szolgáltató és csomag megtalálása némi megfontolást igényel. Íme néhány fontos tipp a helyes választáshoz.