Híreink & bejegyzéseink

Dubaiban megnyílik a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontja blog OG kép

Dubaiban megnyílik a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontja

Shaikh Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum hivatalosan is elindította a Data Hub Integrated Solutions LLC zöld adatközpontját, amelyet a Guinness World Records a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontjának nevez.

Almalinux vs Rocky Linux: CentOS alternatívák csatája blog OG kép

Almalinux vs Rocky Linux: CentOS alternatívák csatája

A CentOS Linux régóta népszerű választás volt az ingyenes és nyílt forráskódú Linux-disztribúciót kereső felhasználók körében. A Red Hat Enterprise Linuxon (RHEL) alapulva stabilitást és megbízhatóságot kínált egy könnyen használható csomagban. 2021-ben, közel 18 évnyi szolgálat után a CentOS bejelentette, hogy lejár az életciklusa, és többé nem lesz elérhető operációs rendszerként.

Hogyan épülnek fel a HTTP kérések blog OG kép

Hogyan épülnek fel a HTTP kérések

A Hypertext Transfer Protocol (HTTP) egy olyan kommunikációs protokoll, amelyet a webkiszolgálók (pl. egy weboldal) és az ügyfelek (pl. az Ön böngészője) közötti kommunikációra használnak az interneten.

2026-ra az új digitális üzleti modellek és a digitális termékek/szolgáltatások a szolgáltatók bevételeinek 40%-át fogják kitenni blog OG kép

2026-ra az új digitális üzleti modellek és a digitális termékek/szolgáltatások a szolgáltatók bevételeinek 40%-át fogják kitenni

Az IDC szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség (APeJ1) gazdasági kilátásai 2023-ra a globális átlaghoz képest viszonylag pesszimisták. A térségben működő vállalkozások 2022 folyamán stabilan fenntartották az informatikai kiadási terveket, miközben beruházásokat hajtottak végre a digitális felkészültség érdekében. A jövőben a szervezetek hangsúlyt fektetnek digitális átalakítási projektjeikre, és jó hírű IT-szolgáltatókkal fognak együttműködni, hogy biztosítsák e kezdeményezések sikeres kimenetelét.

  1. APEJ: Ázsia-csendes-óceáni térség Japán nélkül 

Mi az a Markup Language? blog OG kép

Mi az a Markup Language?

A jelölőnyelv (markup language) a dokumentum tartalmának egyértelműsítésére szolgáló számítógépes nyelv. A számítógépes szöveg feldolgozására, meghatározására és ember által olvasható formában történő bemutatására tervezték. Meghatározza a szöveg formázására használt kódot, beleértve azt a stílust és elrendezést, amelyet a programozó a dokumentum megjelenítéséhez kíván. Ezen elemek meghatározásához címkéket használ.

Domain átregisztráció pár lépésben blog OG kép

Domain átregisztráció pár lépésben

Egy nagyszerű weboldal létrehozásának egyik első lépése a megfelelő domain név kiválasztása. A népszerű domainnevek gyorsan elkelnek. Ezért, ha már kitaláltál egy tetsző nevet, használd a domain név keresőnket, hogy megbizonyosodj arról, hogy az még nem foglalt, vagy próbáld meg megvásárolni azt annak tulajdonosától.

Digitális bennszülöttek vagy digitális bevándorlók? blog OG kép

Digitális bennszülöttek vagy digitális bevándorlók?

A “digitális bennszülött” és a “digitális bevándorló” kifejezéseket Marc Prensky találta ki. Azt hirdette, hogy a digitális bennszülöttek és a digitális bevándorlók különböző módon érzékelik és használják a technológiát, valamint a tanulásban. Az e személyek közötti különbségekkel foglalkozik ez a cikk.

A PHP használók több mint 61%-a nem támogatott PHP-verziókat használ blog OG kép

A PHP használók több mint 61%-a nem támogatott PHP-verziókat használ

A Zend 2023 PHP Landscape Report, a Perforce Software által a PHP-környezetről évente készített elemzésből kiderült, hogy a PHP-közösségen belül a válaszadók több mint 61%-a használ legalább egy, már nem támogatott PHP-verziót. A több mint 100 főt foglalkoztatóknál ez az arány 66% körülire nőtt.

Mi az a GDPR és hogyan érinti a weboldalakat? blog OG kép

Mi az a GDPR és hogyan érinti a weboldalakat?

A személyes adatok a modern internetes világ legfontosabb „fizetőeszközei”, ezért nem meglepő, hogy egyre szigorúbb törvények próbálják meg szabályozni kezelésüket, illetve felhasználásukat egyaránt.

3702264 domainnel zárja a 2022-es évet az EURID blog OG kép

3702264 domainnel zárja a 2022-es évet az EURID

A napokban az EURid közzé tette a 2022 negyedik negyedévi jelentését1 a regisztrát domain nevekről, amelyben 186 117 új domainnév regisztráció szerepel. Luxemburg vezeti a regisztrációs növekedés tekintetében az országok listáját +15,9%-kal, míg az általános megújítási arány 78% maradt.

Támadók aktívan kihasználják a javítatlan CWP hibát blog OG kép

Támadók aktívan kihasználják a javítatlan CWP hibát

Rosszindulatú hackerek elkezdték kihasználni a CVE-2022-44877 kritikus sebezhetőséget a CentOS Web Panel (CWP), egy népszerű ingyenes, zárt forráskódú web-hosting felület nem javított verzióiban.

Az európai ccTLD-k iránti kereslet nőtt 2022 harmadik negyedévében blog OG kép

Az európai ccTLD-k iránti kereslet nőtt 2022 harmadik negyedévében

Megjelent a CENTRstats Global TLD Report 3/2022-es kiadása1. A jelentés az összes felső szintű domain (régi gTLD-k, új gTLD-k és ccTLD-k) globális helyzetét és regisztrációs trendjeit mutatja be, különös tekintettel az európai ccTLD-piacra.

  1. https://stats.centr.org/stats/global 

Mik azok az SSL tanúsítványok blog OG kép

Mik azok az SSL tanúsítványok

Talán már észrevette, hogy a webcímeken gyakran a HTTP protokoll helyett a HTTPS protokoll jelenik meg, és a böngészője egy lakatot jelenít meg az URL-cím előtt, jelezve, hogy a kapcsolat biztonságos. Bár ez a biztonság érzetét kelti, felmerül a kérdés, hogy ez pontosan mit is jelent, és hogyan védi a kapcsolatot.

A legfontosabb kiberbiztonsági fenyegetések 2023-ban blog OG kép

A legfontosabb kiberbiztonsági fenyegetések 2023-ban

A technológia fejlődése nem csak a társadalom számára nyújt lehetőségeket, hanem a kiberbűnözők számára is új támadási módokat biztosít. Nemcsak minden új technológiának vannak sebezhető pontjai, amelyeket ki lehet használni; a hackerek maguk is kifinomult technológiát használnak fel bűncselekményeik végrehajtásához. Itt megvizsgálunk néhányat a legfontosabb biztonsági fenyegetések közül, amelyekre 2023-ban érdemes odafigyelni.

Linux backdoor malware fertőzi a WordPress-alapú weboldalakat blog OG kép

Linux backdoor malware fertőzi a WordPress-alapú weboldalakat

A Dr. Web csapata felfedezte a Linux.BackDoor.WordPressExploit.1 nevű, a WordPress CMS-en alapuló weboldalfeltörő eszközt. A program a WordPress különböző bővítményeiben és témáiban található 30 sebezhetőséget használja ki.

Hogyan épülnek fel a webcímek blog OG kép

Hogyan épülnek fel a webcímek

Ha új vagy a világhálón, vagy nem ismered annyira a világháló működését és a vonatkozó nyelvezetet, akkor azt gondolhatod, hogy a világháló csak weboldalakból áll. Nyilvánvaló, hogy ennél egy kicsit összetettebb. Internetes alapismeretek sorozatunkban elmagyarázunk néhány alapismeretet, ma pedig azt nézzük meg, hogy mit írsz be a böngésződbe. A nyelv fontos, és még itt a Dataprovider.com-nál is, ahol naponta foglalkozunk mindennel, ami a webhez kapcsolódik, néha még mindig összezavarodunk: mi az a domain? Mi az a hostnév? Weboldalnak, hosztnévnek vagy domainnek nevezzem?

Megjelent a CloudLinux OS 9 blog OG kép

Megjelent a CloudLinux OS 9

A CloudLinux csapata elérhetővé tette a CloudLinux OS 9 verzióját, azonban ez a verzió egyelőre még nem támogatott cPanel vagy hasonló panelek alatt. Az új verzió elég sok újdonságot hoz, azonban a szokásos módon alapvetően a Red Hat / Almalinux 9-es verziójára épül.

.com áttekintés blog OG kép

.com áttekintés

Míg a .com eredetileg a “commercial” szóból származott, kereskedelmi weboldalak, cégek számára, mára a kereskedelmi fókuszon túl mindenféle weboldal használja ezt a végződést. Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan használják jelenleg a .com tartományt, először is rögzítjük a választ, amelyet egy adott hostnév visszaküld. A több mint 160 millió regisztrált weboldalból körülbelül 40% elérhető weboldal, a maradék 60% pedig vagy átirányít (15%), megtagadja a hozzáférést (29%) vagy nem észlelhető (16%), ami azt jelenti, hogy a domain névnek nincs NS szervere regisztrálva, vagy nincs A rekordja - így csak parkoltatják a domain nevet.