Mi az a 404: Nem található hiba?

Rákattint egy linkre, de ahelyett, hogy a kívánt oldalra jutna, egy hibaüzenet jelenik meg, hogy a kért oldal nem elérhető. Valami olyasmi, hogy “404 Not Found” vagy “404 Nem található”. A 404-es hiba a szabványos HTTP státuszkód. Az üzenetet az online jelenlét webszerveréről küldi a HTTP-kérést küldő webböngészőnek (általában a látogatónak). A böngésző ezt követően megjeleníti ezt a hibakódot.

Hogyan jön létre a ‘404 hiba’?

A 404-es hibaüzenet tipikus kiváltója az, ha a weboldal tartalmát eltávolították vagy áthelyezték egy másik URL-címre. A hibaüzenet megjelenésének más okai is lehetnek. Ezek közé tartoznak:

  • Az URL címet vagy annak tartalmát (például fájlokat vagy képeket) törölték vagy áthelyezték (anélkül, hogy a belső hivatkozásokat ennek megfelelően módosították volna).
  • Az URL-t helytelenül írták meg (a létrehozási folyamat vagy az újratervezés során), helytelenül linkelték, vagy helytelenül gépelték be a böngészőbe.
  • A domain neven már egy teljesen új weboldal van, csak még a régi linkek is megjelennek a keresők találati listájában

A halott linkek gyakran hosszú ideig maradnak meg, mivel az üzemeltetőknek fogalmuk sincs arról, hogy a linkelt tartalom törlésre vagy áthelyezésre került. Sok weboldal még mindig megjelenik a keresőmotorok találati oldalain (SERP), annak ellenére, hogy már nem érhető el online (vagy legalábbis nem a megadott URL címen). Más linkelt webhelyek, például blogok, hírportálok stb. gyakran nem kapnak tájékoztatást arról, hogy a webhelyet eltávolították, vagy hogy az új URL-cím alatt található meg. Sok weboldal üzemeltetője nem ellenőrzi rendszeresen külső linkjeit, ezért egy működő link könnyen halottá válhat.

A ‘404 Nem található’ hiba javítása

A 404-es hiba ritkán ad okot az ünneplésre. A nap végén a webhely látogatói nem találták meg a keresett tartalmat. A 404-es oldal megjelenése azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kívánt információ egyáltalán nem elérhető. Sok esetben az eredeti hiba megoldása könnyen megtalálható, és a látogatót gyorsan át lehet irányítani arra a weboldalra, amelyet eredetileg keresett. Tehát hogyan lehet pontosan elérni a 404-es hiba javítását? Azt tanácsoljuk, hogy próbálja ki az alábbi lehetséges megoldásokat (a felsorolt sorrendben):

  • Töltse újra az oldalt: Lehetséges, hogy a 404-es hiba azért jelent meg, mert az oldal nem töltődött be megfelelően. Ezt könnyen ellenőrizheti, ha a böngészőjében a “Frissítés” gombra kattint, vagy az F5 gomb megnyomásával is.
  • Ellenőrizze az URL-címet: Függetlenül attól, hogy az URL-címet kézzel adta meg, vagy egy hivatkozáson keresztül irányították, előfordulhat, hogy hiba történt. Ezért ellenőrizze a weboldal megadott elérési útvonalát. Előfordulhat, hogy akár Ön, akár a linket beíró személy elírt valamit. A helyesírási hibákon kívül az is előfordulhat, hogy az előremenő írásjelek kimaradtak vagy rossz helyre kerültek. Ne feledje azonban, hogy ezt csak a “tiszta” URL-címeknél lehet igazán ellenőrizni, mivel azok érthetetlen rövidítések, betűk, számok és szimbólumok helyett olvashatatlan szavakat tartalmaznak.
  • Menjünk vissza a könyvtárszinteken: Ha például a következő felépítésű URL cím például.com/Könyvtár1/Könyvtár2/Könyvtár3 404-es hibaoldalt eredményez, akkor mindig visszamehet az előző könyvtárszintre (ebben a példában: például.com/Könyvtár1/Könyvtár2), hogy ellenőrizze, hogy a kívánt oldal ott van-e linkelve. Ehhez csak az utolsó könyvtárat kell törölni az URL-ben. A keresett oldal linkjének láthatónak kell lennie az előző oldalon. Ha azon az oldalon nem található meg, akkor visszaléphet az előző oldalra is, és ott keresheti meg a megfelelő linket. De ha úgy adódik, hogy ez a módszer is sikeres, és végül visszakerülsz a kezdőlapra, akkor lépj tovább a következő tippre.
  • Használja a weboldal kereső funkcióját: Sok weboldal kínál keresési funkciót a kezdőlap részeként. Egy vagy több kulcsszó megadásával segíthet megtalálni az adott oldalt, amelyet keres.
  • Használjon keresőmotort: Arra is van lehetősége, hogy az Ön által kiválasztott weboldal segítségével keressen rá egy weboldalra. Amennyiben a kívánt oldal létezik, a weboldal domainjének és/vagy a témakör kulcsszavas átírásának megadásával meg kell találnia.
  • Törölje a böngésző gyorsítótárát és a cookie-kat: Ha a webhelyet más eszközről is el tudja érni, és a HTTP 404 hiba csak egy bizonyos számítógépen tűnik fel, akkor a probléma a böngészőjével lehet. Ezért törölje a böngésző gyorsítótárát, valamint az oldal összes cookie-ját, és ezután végre lehetővé válhat az oldal elérése.
  • Vegye fel a kapcsolatot a weboldallal: Ha a fent említett tippek egyike sem vezetett eredményre, akkor az egyetlen fennmaradó lehetőség az lehet, hogy felveszi a kapcsolatot a weboldalért felelős személlyel/személyekkel. A kapcsolattartási adatok általában a weboldal impresszumában vagy egy külön “Kapcsolatfelvétel” oldalon találhatók. A weboldal üzemeltetőinek felvilágosítást kell tudniuk adni arról, hogy az Ön által keresett oldal valóban létezik-e. Előfordulhat, hogy a kérdéses oldalt áthelyezték egy új URL-címre, és ebben az esetben nagy szívességet tesz a weboldal üzemeltetőjének. Ők ekkor egy 404-es hibajavítást végezhetnek egy domain átirányítás bevezetésével, amely automatikusan átirányítja a felhasználókat a régi weboldalról a jelenlegi oldalra.

A HTTP 404 hibák károsíthatják a weboldal rangsorolását és hírnevét

A keresőmotorok, mint például a Google és a Bing, negatív benyomást keltenek egy webhelyről, ha az sok 404-es hibát tartalmaz. Ha a lánctalpasok megállapítják, hogy sok kérésre 404-es kóddal válaszolnak, akkor feltételezik, hogy a webhely nem túl jól karbantartott. A holt linkek befolyásolják egy webhely rangsorolását, és a Google csökkentheti a webhely SERP-ben elfoglalt helyezését, vagy akár le is állíthatja indexelését, ha túl sok 404-es hibás oldal fordul elő. Ez a weboldal látogatottságának jelentős csökkenését eredményezheti.

A látogató elveszíti a bizalmát az oldal iránt, ha az tele van törött linkekkel, vagy ha a céloldal (az az oldal, amelyet a keresőmotor találataiból ér el) halott. Ha az oldalon rendszeresen jelentkezik ez a probléma, sok felhasználó nem veszi a fáradságot, hogy tovább keressen, hiszen nem is biztos benne, hogy a kívánt tartalom még elérhető.

404-es hibák kezelése a saját weboldalán

A webhelyek üzemeltetői számára fontos, hogy megelőzzék a HTTP 404-es oldalakat. Ez vonatkozik a saját weboldalon található belső 404-es hibaoldalakra és a más oldalakon található külső 404-es hibaoldalakra is. Számos ingyenes eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével könnyebben megtalálhatja ezeket a hibás linkeket. A három legjobb és legismertebb a következő:

  • Google Search Console (korábbi nevén “Google Webmester Eszközök”): ha már rendelkezik Google-fiókkal, és regisztrálta ott a weboldalát, akkor használja a Google Search Console opciót. A Google feltérképező programja által talált 404-es hibák megjelennek a webes eszközben, és itt is javítottként jelölhetők meg. A további funkciók lehetővé teszik a robots.txt fájlokban található hibák keresését, és a feltérképezési statisztikák segítségével kiszámíthatja, hogy a Google robotjai milyen gyakran ellenőrizték webhelyét.
  • Dead Link Checker: Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb eszköz a belső és külső linkekkel rendelkező 404-es oldalak megtalálására. Ezzel a webes alkalmazással egyszerűen megadja az ellenőrizni kívánt webhely URL-címét, majd elindítja az ellenőrzést. Itt választhat, hogy egyetlen weboldalt vagy az egész webhelyet szeretné ellenőrizni. Az alkalmazás felsorolja az összes követett hibás oldalt státuszkódokkal és URL-címekkel.
  • W3C Link Checker: A World Wide Web Consortium (W3C) ezen online eszköze különösen részletes az egyes weboldaloldalak vizsgálatakor, ezért a folyamat hosszabb időt vesz igénybe a linkek ellenőrzéséhez, mint más weboldalak esetében. A W3C Link Checker ugyanúgy működik, mint a Dead Link Checker: megadja az URL-címet, a többit pedig hagyja, hogy az eszköz elvégezze. Lehetőség van további részletek hozzáadására is

404 hibaoldal létrehozása

Egyes tartalomkezelő rendszerek (CMS), mint például a WordPress, a Joomla és a Drupal, automatikusan létrehoznak egy 404-es hibaoldalt, ha egy weboldal URL címe nem található. A HTTP 404-es oldal csak egy egyszerű szabványos hibaüzenet, de a legtöbbjüket a CMS speciális bővítményeivel személyre lehet szabni.

Ha a CMS nem ad lehetőséget a 404-es oldal létrehozására vagy módosítására, vagy ha a webhelye kizárólag HTML, PHP stb. alapú, akkor ez egy kicsit bonyolultabbnak bizonyul. A következőképpen hozhat létre hibaoldalt:

  • Hozzon létre egy hibaoldalt (‘404.html’ vagy ‘404.php’) a gyökérkönyvtárban (ha még nincs ilyen).
  • Nyissa meg a .htaccess fájlt (vagy hozzon létre egyet, ha szükséges) a gyökérkönyvtárban, írja be ezt a ‘ErrorDocument 404 /404.html’, és mentse a módosítást. A hibaoldal ezzel a kóddal fog generálódni.
  • Hogy lássa, hogy működött-e, próbáljon meg elérni egy elérhetetlen weboldalt, és remélhetőleg a 404-es hibaüzenetnek meg kell jelennie a böngészőben.

Miért érdemes személyre szabni a 404-es hibaoldalát?

Egy szabványos 404-es hibaoldal jobb, mintha egyáltalán nem lenne, bár a személyre szabott oldal több okból is előnyösebb. Egyrészt biztos lehet benne, hogy a látogatók pontos HTTP státuszkódot kapnak: ha például a kért tartalom már nincs jelen a webhelyen, ezt a “410 Gone” üzenettel kell közölni. A látogató így tudja, hogy ez a tartalom véglegesen törlődött.

Másrészt egy speciálisan kialakított hibaoldalt is biztosíthat, amely kapcsolódó linkeket tartalmaz (azaz linkeket a főoldalra vagy olyan aloldalakra, ahol a tartalom átfedésben van azzal, amit a látogató eredetileg kért). Akár keresési funkciót is hozzáadhat a weboldalához. Ezekkel az extra intézkedésekkel és ösztönzőkkel talán megakadályozhatja, hogy a látogatók a 404-es kód megjelenése után azonnal elhagyják webhelyét.

Egy kreatív 404-es üzenettel még az is előfordulhat, hogy a látogatók elnézőbbek lesznek. Természetesen csalódottak lesznek, ha nem találják meg az ígért tartalmat, de egy eredeti vagy vicces 404-es oldal kárpótolhatja őket. Ha megfelelően csinálják, a hibaoldalakban van némi potenciál.

Győződjön meg róla, hogy a hibaüzenet kialakítása illeszkedik a webhelye stílusához, és máris megvan az alapja egy jó 404-es hibaoldalnak. Ha vicces és könnyed módon tudatja a látogatókkal, hogy a tartalma nem elérhető, remélhetőleg mosolyt csal az arcukra, és nem fognak haragudni.