A VPS-ekről pár szóban

Saját honlapot szeretnénk vagy egy meglévő számára akarunk biztonságosabb és gyorsabb hátteret? Ebben az esetben érdemes megismerkedni a VPS hosting kifejezéssel, ami rengeteg problémánkra lehet megoldás egyszerre.

Hogy mi az a VPS hosting, egyáltalán miért előnyös weboldalunk számára és mikor ajánlott ezt választani a gyakorlatban? Ezekre a kérdésekre válaszolunk az alábbiakban!

Mit nevezünk VPS hostingnak?

A VPS hosting vagy más néven VPS tárhely nem más, mint egy virtuális privát szerver. Innen a rövidítése is: Virtual Private Server, azaz VPS. Kiváló választás olyan esetekben, amikor szükségünk lenne a tényleges szerveres támogatásra, azonban nincs lehetőségünk egy fizikai szerver megvásárlására vagy üzemeltetésére.

Tudni kell ugyanis, hogy a fizikai szervereknek rengeteg egyéb költségei vannak (tárolás, karbantartás, általános üzemeltetés), miközben nem biztos, hogy az adott weboldal a teljes kapacitását ki tudja használni. A VPS segítségével a hagyományos szerverek költségeinek töredékéért lehet virtuális szerverünk, ami még egy nagyobb vállalkozás igényeit is tökéletesen képes kiszolgálni.

Hogyan működik a VPS hosting?

Általánosságban kijelenthető, hogy a VPS hosting pontosan úgy működik, mint a hagyományos szerver annyi különbséggel, hogy fizikailag nem a mi tulajdonunkban található. Hatékonysága azonban megkérdőjelezhetetlen.

Ugyanúgy ideális adattárolásra, weboldalunk teljes kiszolgálására, levelezőrendszer működtetésére, de még adatbázis- vagy CRM futtatására is. Kiszolgálhatja továbbá a biztonsági mentéseket és minden olyan lehetőséget, amihez szerveres háttérre van szükség.

Nagy népszerűségét annak köszönheti még, hogy a VPS-nél a tulajdonosok teljes hozzáférést kapnak a szerver felett, így az adminisztrációs vagy az installációs tevékenységek maximálisan a bérlő igényeihez igazodnak majd.

Sőt mi több, a VPS szerverek is bővíthetők, így szükség szerint bármikor extra tárhellyel vagy memóriával egészíthetők ki úgy, hogy nincs szükség szerelésre, illetve napokig tartó várakozásra, az ilyen irányú kérések jellemzően néhány órán belül megvalósíthatók.

Mikor szükséges a VPS hosting?

A VPS hosting sok esetben megkerülhetetlen. Ilyen például, ha meglévő- vagy leendő honlaptulajdonosként olyan szoftverek futtatására van szükségünk, amelyekkel a hagyományos tárhelyek nem tudnak megbirkózni.

Az extra erőforrások mellett a VPS ilyenkor költséghatékony alternatíva, de ideális megoldás olyankor is, ha egy nagyobb forgalommal rendelkező weboldalt akarunk kiszolgálni vele, amit egy normál tárhely csúcsidőszakokban már egyáltalán nem vagy csak akadozva tud ellátni.

Egy VPS-sel természetesen kiválthatók a belsős vállalati- vagy irodai szerverek is. Szintén nagyon költséghatékony alternatíváról van ilyenkor szó, miközben a kiadások lecsökkennek, a karbantartási-, javítási- és üzemeltetési költségek pedig eltűnnek.

Jó döntés még a VPS akkor is, ha fontos a gyorsaság és a rendelkezésre állás. Ha nagyobb probléma adódik virtuális szerverünkkel, a háttérben pillanatokon belül átveszi a feladatot egy másik, ami a fizikai szervernél már komoly fejtöréseket okozhat.