Fizetős vagy ingyenes webtárhely? Mikor és melyiket válasszuk?

Egy honlap elkészítésekor a megfelelő domain kiválasztása után az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen tárhelyet válasszunk hozzá?

Tárhely nélkül ugyanis nincs weboldal, és bár a legtöbb szolgáltató ma már összeköti a domain név regisztrációt a webtárhely megvásárlásával, sokan azonban nehezen igazodnak ki a lehetőségek között.

Tárhelyből ugyanis választhatunk magunknak ingyenes- és fizetős változatot, ami nem véletlen, mindkettőnek megvan a maga funkciója, mindkettő optimális a megfelelő esetben, azonban ehhez pontosan ismernünk kell, hogy mikor és melyik típus mellett döntsünk.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó webtárhely?

Függetlenül attól, hogy ingyenes vagy fizetős változatot választunk, egy webtárhely kapcsán lényeges tisztában lennünk azzal, hogy milyen tulajdonságokra kell odafigyelnünk a döntés előtt.

A jó webtárhely ismérve ugyanis a magas rendelkezésre állási arány, hogy a nap 24 órájában, az év minden napján elérhető legyen az általa kiszolgált weboldal, illetve a kapcsolódó levelezőrendszer egyaránt. Egy vállalkozás életében különösen lényeges, hogy a hivatalos honlap mindig elérhető legyen, hiszen a kiesések a legtöbbször anyagi veszteséget is eredményeznek.

Lényeges továbbá, hogy egy webtárhely gyors legyen, azaz megfelelő tempóban tudja betölteni a weboldalakat mobilon és számítógépen egyaránt. Nyilván ez a tulajdonság közel sem csak a tárhelytől függ, hanem magától a honlaptól is. Ez azonban már egy egészen más lapra tartozó kérdés.

Ezen felül a jó webtárhely képes kiszolgálni minden olyan igényt, amire szükségünk lehet a honlapunk kapcsán, tehát funkciókban gazdag, azaz biztonságos, megbízható, kiszolgálja a levelezésünket és támogat minden opciót, amire szükségünk lehet a sikerhez.

Egy rosszul kiválasztott webtárhely tehát nagyon könnyedén önmagunk és vállalkozásunk ellensége is lehet, ezért érdemes kellő körültekintéssel dönteni.

A fizetős és az ingyenes webtárhelyek előnyei, hátrányai

Sokan elgondolkoznak rajta még vállalkozóként is, hogy úgy próbálnak spórolni weboldalukkal, hogy ingyenes tárhelyet választanak hozzá. Azon túl, hogy ez közel sem mindig rossz döntés, azért a legtöbb esetben egy cég számára nem a legjobb alternatíva.

Az ingyenes webtárhelyek

Az ingyenes webtárhelyek kapcsán a legnagyobb problémát a kompromisszumok jelentik. A legtöbbször ezt az opciót a szolgáltatók többsége csak egyfajta belépőnek szánja, ami ideális arra, hogy kipróbáljuk a rendszert, hogy teszteljük a tudását, de egy sikeres- vagy sikerre törekvő vállalkozás számára ez nagyon kevés.

Ezen felül az ingyenes webtárhelyek minden esetben rengeteg korlátozással rendelkeznek, így amennyiben például nekünk egy funkciókban gazdag honlapra lenne szükségünk, akkor azt ilyen háttérrel nem tudjuk megvalósítani.

Mindemellett az ingyenes webtárhelyen mindig nagyon kiszolgáltatottak lehetünk, hiszen a szolgáltató bármikor dönthet az ingyenesség módosításáról, a funkciók további korlátozásáról, miközben hirdetések jelennek meg az oldalon, esetleg a mi hirdetési lehetőségeinket korlátozzák.

Utóbbi esetben előfordulhat, hogy sokkal több bevételtől esünk el, mint amennyit egy megfelelő webtárhelyre kifizetnénk. Természetesen itt érdemes kiemelni, hogy az ingyenes webtárhely is sokszor jó döntés!

Az ingyenesség és a funkciók tesztelése mellett az ilyen tárhely ideális minden olyan esetben, amikor csak egy non-profit portfólió oldalt akarunk készíteni, esetleg még magánszemélyek vagyunk, és nem tudjuk pontosan, hogy elképzelésünk vállalkozássá érik-e a jövőben vagy sem.

Szintén jó döntés ingyenes tárhelyet választani keresőoptimalizálási projektekhez és kísérletekhez, de szatelit oldalak létrehozásához vagy a weboldalkészítés lépéseinek elsajátításakor egyaránt ideális.

A fizetős webtárhelyek

Egy fizetős webtárhelyen a fenti hátrányokat teljes egészében elfelejthetjük. Amennyiben saját vállalkozással rendelkezünk, illetve direkt- vagy indirekt formában, de pénzt akarunk keresni honlapunkkal, akkor azért egy olyan webtárhelyet kell választanunk, ami minden funkciót kezel.

Ha fizetünk a tárhelyért, gyakorlatilag teljes mértékben a magunk urává válhatunk, nem kell félnünk a hirdetésektől vagy az egyéb korlátozásoktól, a rendelkezésünkre álló szabad hellyel mi gazdálkodhatunk, sőt egy tárhelyhez akár több domaint is kapcsolhatunk, azaz több honlapot üzemeltethetünk róla.

Ezzel különösen sokat spórolhatunk, ha több vállalkozásunk van, vagy olyan üzlettársaink, akikkel lehetőségünk nyílik osztozni a tárhelyen, illetve annak költségein egyaránt.

Amiért a fizetős tárhely előnyös, hogy méretét és funkciót minden esetben mi határozhatjuk meg, így ha nekünk 10GB kellene, mert a honlapunk mellett saját levelezőrendszert is üzemeltetnénk, akkor ennek semmi akadálya sem lesz, hiszen egy ilyen tárhelynél több e-mail fiókot is létrehozhatunk.

Ezért céges ügyfelek vagy komolyabb szolgáltatók esetében kizárólag a fizetős tárhely jöhet szóba, hiszen ennek alkalmazása sokkal komolyabbá és professzionálisabbá teszi vállalkozásunk online jelenlétét és működését egyaránt.