Ingyenes webtárhely: Tényleg érdemes kipróbálni?

A webtárhelyek kapcsán gyakran felmerül, hogy minek adjunk értük pénzt, ha léteznek belőlük ingyenesek is? A kérdés bár jogos, valójában azonban nem helytálló, hiszen ebben a szegmensben az ingyenesség a legtöbbször csak egyfajta demójelleget takar.

Általánosságban elmondható ugyanis, hogy amihez ingyen hozzáférünk, az minden esetben kompromisszumokat követel, vagy csak bizonyos helyzetekben ideális – akkor sem tartósan –, és ez a webtárhelyek kapcsán is helytálló kijelentés.

Hogy valóban érdemes-e kipróbálni egy ingyenes webtárhelyet? A válasz minden esetben helyzetfüggő. Tény és való, hogy vannak helyzetek, amikor ajánlott számolni vele, de a legtöbbször nem ez a jellemző. Lássuk egy kicsit konkrétabban ezt a témát!

Mikor érdemes az ingyenes webtárhellyel számolni?

Tagadhatatlan, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az ingyenes webtárhely jó alternatívát képvisel. Leginkább akkor, amikor nem üzleti célok állnak a háttérben vagy nem zavarnak minket az olyan kompromisszumok, mint az erőteljes korlátozottság, a funkciók hiánya, illetve bizonyos esetekben a reklámok.

Jó döntés például akkor, ha egy egyszerű blogot akarunk elindítani, ami később vagy kinövi magát, vagy nem, de kezdetben csak a gondolatainknak akarnánk teret adni egy testre szabható platformon, ami nem korlátoz minket még annyira sem, mint például a Blogspot.

Tökéletes választás lehet az ingyenes webtárhely egy induló webhop számára is, ha nincs alaptőke. Nyilvánvalóban ez soha nem hosszabb távú alternatíva, de anélkül tudjuk kipróbálni magunkat az e-kereskedelem világában, hogy túl sokat költünk. Miután pedig beindult az üzlet, egy fizetős webtárhellyel könnyedén tovább lehet fejlődni.

Az ingyenes tárhely természetesen olyankor is jó lehet, ha csak önmagunkat, karrierünket vagy portfóliónkat szeretnénk bemutatni, de nem árt odafigyelni, mert az agresszív reklámokkal támadó felületek vagy a korlátozott teljesítmény inkább csökkentik, mint növelik renoménkat.

Milyen hátrányai vannak az ingyenes webtárhelynek?

Az nyilvánvaló, hogy az ingyenes webtárhelyek legnagyobb előnye, hogy nem kell fizetni értük, azonban a mérleg másik nyelvén elég sok hátrányt találunk, amelyekkel érdemes tisztába lenni a választás előtt. Lássuk most ezeket:

A domain itt sem ingyenes

Bár nem egy nagy költség, azonban fontos tudni, hogy a domain nevek az ingyenes webtárhelyeknél sem ingyenesek. Noha sok helyen kapunk egy úgynevezett reklámdomaint, ami tartalmazza a tárhelyszolgáltató nevét, ez azonban nem túl szerencsés, ha komolyabban szeretnénk megjelenni a világhálón.

Erősen korlátozott erőforrások

Az ingyenes webtárhelyek többsége erőteljesen korlátozza az erőforrásokat, különös tekintettel a tárhely méretére és sebességére. Ez egy alap weboldal elkészítésére elegendő, de professzionális megoldásokat nem várhatunk, éppen csak annyi teljesítményt, hogy egy alapvető honlap meg tudjon jelenni a látogatók számára.

A támogatások és a szolgáltatások is korlátozottak

Számításba kell venni, hogy az ingyenes webtárhelynél a szolgáltatások is erősen korlátozva vannak, a legtöbbször csak a WordPress-tengedélyezik, sőt a támogatás tekintetében is erősen megkötik a kezünket, gyakorlatilag nincs segítségünk, hiszen nem fizetünk azért, amiért segítséget kérnénk.