Mi a kapcsolat a domain nevek és a tárhely között?

A domain név és a webtárhely között megkerülhetetlen kapcsolat van. Dacára annak, hogy különálló entitások, mégis nagyon fontosak ahhoz, hogy egy saját weboldalunk, illetve webáruházunk legyen.

A cél azonban minden esetben szentesíti az eszközt, így nagyon fontos az adott elképzelésekhez igazítani a megfelelő domain név és tárhely kiválasztását, amelyeket megvásárolhatunk együtt, de akár külön-külön is, ahogyan nekünk kényelmesebb.

A domain név adja meg honlapunk elérhetőségét

Amint az már a bevezetőben is elhangzott, egy weboldal elindításához nagyon fontos a domain név és a tárhely. Ha valamelyik kiesik a képletből, nem lehet saját honlapunk, internetes boltunk, illetve nagy általánosságban online jelenlétünk sem igazán.

A domain név ebben a képletben azt a címet jelöli, amely a leendő weboldal neveként, illetve elérhetőségeként szolgál majd. Kiválasztásának megvannak a főbb szempontjai, amit korábban már többször is körbejártunk, ezért itt csak a legalapvetőbb dolgokra hívnánk fel a figyelmet.

Ide sorolhatjuk a domain név közérthető jellegét, szoros kapcsolatát leendő márkánkkal és nevünkkel, de érdemes odafigyelni az alternatív domain nevek és az egyes kiterjesztések lefoglalására is, hiszen magyar célközönség számára elegendő a .hu végződésű cím, de amennyiben külföld felé kacsintgatnánk, akkor már a .eu-nak és a .com-nak is kötelező jelleggel szerepelnie kell a listán.

A domain név azonban önmagában csak egy címet ad a kezünkbe, kis túlzással olyan, mintha megcímeznénk egy levelet, de azt soha nem adnánk postára, mert nincs hol vagy nincs hová feladni. Ezt a hátteret biztosítja honlapunknak a webtárhely!

A webtárhely ad helyet a honlapunknak

Mint a nevében is benne van, a tárhely valójában nem más, mint egy szervergép ami nagyobb projekteknél dedikált formában, kisebb honlapoknál azonban osztott erőforrásként is biztosíthatja azt a helyet, ami hardveresen kiszolgálja honlapunkat.

Egy kisebb weboldal is több száz megabájtnyi adatot tartalmazhat. Ezt valahová fel kell tölteni ahhoz, hogy elérhető legyen a világ bármelyik pontjáról. A webtárhely segítségével egy olyan, folyamatosan üzemelő szerver számítógép erőforrásait bérelhetjük ki, ami ezt magabiztosan megtámogatja.

Egy webtárhelynél nagyon sok specifikációt figyelembe kell venni – érdemes segítséget kérni hozzá –, hiszen közel sem elég a méret alapján dönteni. A legtöbbször ugyanis az extra szolgáltatások adják egy tárhely savát és borsát, legyen szó akár a biztonságról, akár a funkciókról, akár a levelezésről – hiszen egy webtárhely a céges levelezést is kiszolgálhatja.

Hogy mégis miért fontos összekötni a domain névvel? Mert amennyiben a webtárhelyre feltöltjük elkészült honlapunkat, azt rajtunk kívül senki sem tudja majd elérni, kivéve valamilyen célzott hozzáféréssel.

Hogy ez a feltöltött honlap az interneten elérhető legyen és a világ bármelyik pontjáról megtekinthetővé, használhatóvá váljon, ahhoz kell a domain név, amely a tárhellyel való összekapcsolást követően lehetőséget ad arra, hogy bármelyik böngészőből meg tudja jeleníteni tartalmainkat és szolgáltatásainkat a látogatók számára.