AlmaLinux 9.1 elérhető

Az AlmaLinux OS Alapítvány büszkén jelenti be, hogy a mai napon elérhetővé vált az AlmaLinux OS 9.1 “Lime Lynx” kódnevű kiadás stabil verziója.

A telepítő ISO lemezképek már elérhetőek, 4 különböző architektúrára is:

Természetesen torrent terjesztési mód is rendelkezésre áll, a torrent fájlokat alább lehet letölteni:

Ide kattintva pedig rögtön letöltheted az x68_64 telepítőt a BME magyarországi tükörszerveréről.

Felhő és konténerek valamint live rendszer

Az AlmaLinux többféle felhő- és konténer buildet és lemezképet is kínál. Ezek buildjei már elindulnak, azonban jelenleg még nem készült el minden image minden platformra, de hamarosan elérhetőek lesznek ezek is.

Kiadási jegyzetek és további információk

Az AlmaLinux 9.1 Lime Lynx stabilabb alapot biztosít a nyílt hibrid felhő innovációhoz, új fejlesztéseket (5.14.0-162.6.1.el9_1 Linux kernel verzió) és funkciókat a több környezethez tartozó munkaterhelések, alkalmazások és szolgáltatások hatékonyabb megvalósításához, biztonsági funkciókat és frissítéseket a kockázatok csökkentéséhez és a jobb megfelelőség fenntartásához. Ez a kiadás PHP nyelvi frissítéseket és új funkciókat is tartalmaz. Új automatizálási és kezelési funkciókat biztosítanak a további manuális feladatok automatizálása, a szabványos telepítési folyamatok méretarányos elvégzésének megkönnyítése és a napi rendszerirányítás egyszerűsítése érdekében. Ezek a fejlesztések magukban foglalják számos rendszerszerep hozzáadását, valamint a webkonzol új lehetőségeit és funkcióit. Ami a konténereket illeti, a Sigstore technológia beépítésre került a konténereszközökbe. A kiadásról bővebben a kiadási megjegyzésekben olvashat.